avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Activitate GeorgianaP88

Activitate GeorgianaP88

Buna ziua,

Ma confrunt cu o urmatoarea situatie: inca din 2012 am incheiat un Contract de intretinere (nu vanzare-cumparare) cu nasii mei (nasa = sora bunicii vitrege din partea tatalui.....stiu...e complicata legatura genealogica).

Mentionez ca in tot acest timp am avut grija (atat eu cat si familia mea) de ambii nasi pana la decesul acestora (nasul in 2013, nasa in februarie 2019). Copilul dansilor a decedat in 2012 iar acesta are o fata, mostenitoare de drept (nepoata, in toti acesti ani, a dat dovada de o indiferenta crunta: nici macar sa raspundea la telefoanele cand acestia o sunau, sau macar sa participe - ca invitat - la inmormantarile dansilor).

Nasa, originara din Dobrogrea, impreuna cu fratii si surorile dansei, au inaintat un proces in vederea primirii Titlurilor de plată emise în temeiul Legii nr. 164/2014 inca din 2009.

In toti acesti ani, dansa a fost cea care a gestionat toate cele 4 transe primite (pe care le directiona fie catre nepoata, fie catre diverse prietene ale dansei...in fine, mereu a fost la alegerea dansei, eu nu m-am bagat, ci i-am respectat decizia).

De curand am primit o notificare prin posta cu privire la plata Transei a 5-a. Am fost la posta insa de acolo m-au pus sa contactez ANRP-ul si sa fac dovada ca am avut grija de nasa si sa completez "o cerere".

Cum cazul este oarecum complicat si birocratia destul de complicata, am mai multe intrebari pentru care as vrea sa va cer opinia dvs. profesionala:
- care sunt actele care trebuiesc depuse la dosar?
- va trebui sa consult un avocat sau un notar?
- unde anume trebuie trimis dosarul - ANRP, dar ce departament/sectiune?

Cu orice alte informatii suplimentare pe care le puteti furniza, va sunt profund recunoscatoare!

Va multumesc!

O zi buna!
Georgiana
Buna ziua,
Ma confrunt cu o situatie foarte delicata. Socrul meu a decedat in Suedia, fiind plecat cu contract de munca. In prezent ne straduim sa-l aducem in tara, dar, parca ne luptam cu morile de vant...
Desi are contract, nu avem nici o copie, managera firmei trage de timp in a ni-l da, se pare ca are o asigurare dar nu ne poate da informatii despre suma si ne pune sa semnam un formular foarte vag prin care sa imputernicim firma de asigurari sa plateasca transportul si 'alte servicii' in conditiile in care noi nu vrem nici un alt serviciu iar din cate am inteles transportul e platit de statul suedez.
Am mare nevoie de o parere/ sfat/ indrumare de la o persoana cu cunostinte despre leglatia din Suedia.
Va rog, ajutati-ma cu o persoana sau nr de telefon, pe care sa o pot contacta si sa ma sfatuiesc cu ea.
Multumesc!
Buna ziua,

Doresc sa cumpar un imobil + terenul aferent acestuia, insa ma tot izbesc de faimoasa Lege nr. 165/2013 care, conform spuselor reprezentantilor primariei din localitatea unde doresc sa achitionez bunurile, impiedica eliberarea de titluri de proprietate.
OK...sa zicem ca am facut si eu, ca un om care se documenteaza cat de cat, cateva cercetari referitoare la aceasta lege si constat ca legea se refera de fapt la toate bunurile care au fost preluate in mod abuziv pe vremea comunismului....sau cel putin eu asa am inteles.
Totodata, in aceeasi lege am gasit ca, daca cererea pentru eliberarea titlurilor de proprietate a fost depusa inainte ca legea sa intre in vigoare, trebuie solutionata si titlul trebuie sa fie eliberat (mentionez ca cererea a fost depusa la data de 11.02.2013, inainte ca legea sa fie intrata in vigoare).
Intrebarile mele sunt: ce pot sa fac in situatia de fata, pentru a putea inainta cu dosarul si a face actul de Vanzare - Cumparare? Am inteles bine legea, sau mai sunt si alte articole aferente care contrazic ceea ce am citit?

Va multumesc !

O zi frumoasa va doresc!
Buna ziua dle av. Themis,

Imi cer scuze, insa ma vad nevoita sa recunosc ca nu sunt sigura ca inteleg prea bine mesajul dvs:
'Faptul că nepoata nu are calitatea procesuală cerută pentru rezoluţiunea contractului nu înseamnă că ea nu ar putea introduce o acţiune în reducţiune (atît în succesiunea după bunicul ei, cît şi - la decesul bunicii - în succesiunea după aceasta) invocînd o simulaţie (o donaţie îmbrăcată în act de întreţinere).

Desigur, neaflîndu-ne în situaţia reglementata de art.1091(4), sarcina probei va reveni nepoatei, ea fiind aceea care va trebui să dovedească existenţa simulaţiei. Asta nu înseamnă însă că nu ar fi util să păstraţi toate dovezile cate atestă existenţa unei întreţineri efective. '


Mai pe intelesul tuturor...sa inteleg ca nepoata poate deschide o taxa de succesiune in care poate solicita bunurile din imobil, sau imobilul propriu-zis?
Trebuie sa fac dovada faptului ca am grija de nasa si am avut si de nasul, insa nu stiu cum anume as putea sa dovedesc, in cazul unui eventual proces, cu chitante propriu-zise cum ca am avut grija de bunul trai al dansilor?

Va multumesc tuturor pentru informatii!

O zi frumoasa va doresc!
Buna ziua,

Este un contract de intretinere, nu de vanzare cumparare.
Intre timp am inceput sa mai pastram din chitante si bonuri cu lucrurile care i le cumparam...insa am o perioada de gol in aproape 2 ani, in care nu am nici o dovada ca am avut grija de aceasta.
D-na notar, la vremea respectica, ne-a comunicat ca acest contract nu poate fi atacat si nici desfacut decat de una din cele 2 parti (nasii sau eu), insa repet...o grija mare o avem pentru nepoata care ne temem ca ar vrea sa profite...

Va multumesc!

O zi frumoasa!
Buna ziua,

In urma cu aproximativ 2 ani am intocmit impreuna cu nasii mei, un Contract de intretinere in care ma angajez sa am grija de cei doi, lucrul care s-a si intamplat. Cei doi nasi au avut un baiat care a decedat in urma cu doi ani, nepoata fiind o fire rece si total dezinteresata de soarta lor, i-a 'impins' pe cei doi sa se gandeasca la mine.
Nasul a decedat in urma cu aproximativ 1 an din motive de sanatate.
Vreau sa precizez ca inca dinaintea realizarii contractului, incepusem sa avem grija de nasi, in urma decesului fiului lor, total dezinteresati (eu si familia mea), ci pur si simplu ca drept multumire pentru ajutorul lor(nefinanciar) de-a lungul anilor.
Am avut atat eu cat si familia mea, grija de amandoi, dupa moartea nasului, avem in continuare grija de nasa, sa nu ii lipseasca nimic in locuinta acesteia.
Problema se pune ca nepoata, in urma insistentelor nenumarate de a o convinge pe nasa sa desfaca contractul, a incetat sa mai dea vre-un semn de viata de mai bine de un an si ceva...lucru care m-a uimit cu desavarsire. Tin sa mentionez ca nepoata, de pe urma tatalui ei, a obtinut un apartament cumparat tot de nasi (bunicii ei), astfel incat, nasa se considera 'achitata' fata de ea.

In momentul de fata atat nasa cat si eu, ne punem intrebarea, daca o data ce nasa nu va mai fi, exista inca posibilitatea ca nepoata sa obtina bunul imobiliar in care locuieste in prezent nasa?
Daca da, ce putem noi (nasa si cu mine) face, pentru a evita acest lucru. Inteleg ca legea ii da drept de mostenire nepoatei, dar in situatia de fata cand chiar nu o intereseaza absolut deloc de soarta nasei, chiar il poate obtine?
Trebuie sa pastrez chitante, bonuri pentru a dovedi ulterior ca am avut grija de nasa?

Va rog sa ma ajutati cu un sfat, o indrumare...

Va multumesc!

O zi buna!
Buna ziua,

Pot sa va asigur sa inca dinainte de a face respectivul act ne ocupam de ingrijirea nasilor cu mai bine de o jumatate de an, acesta in fapt a fost si motivul pt care le-a venit ideea.
Totul a pornit de la decesul fiului lor, iar nepoata nu si-a mai interesat nici un interes pt ei, ei practic ramanand total singuri. Inca de la inceputul anului trecut am avut grija de ei,total dezinteresati de nici un bun de al lor (nu a trecut nimanui prin cap ce idee avea sa le vina).
Am avut grija si de nasul (grav bolnav in ultimul sau an) cu haine, mancare, mers la spital, in cele din urma...inmormantare, pomeni, tot, iar in prezent avem grija si de nasa cu toate cele necesare pentru bunul ei trai (avem grija de ea cu mancare, mers la controale, doctori, spitale) tot!
Problema se pune ca si nasa si eu suntem ingrijorati de ce ar putea sa faca nepoata ei dupa ce nasa nu va mai fi (nepoata fiind ceva mai mult...materialista).
Ma gandesc cu anume putem sa demonstram ca intr-adevar am avut si inca avem grija de ea inca din timpul cat nasa este in continuare cu noi?
Trebuie sa strangem chitante, dovezi, sa facem vre-un testament prin care ea sa declare ca intr-adevar am avut grija de ea, sau cum?

Va multumesc!
Buna ziua,

In urma cu un an, nasii mei (cu varste de peste 80 ani) s-au decis ca vor sa imi lase imobilul in care locuiesc, motiv pentru care au apelat la un notar, cu ajutorul careia au facut un Contract de intretinere.
La momentul respectiv, nu stiam foarte multe despre acest subiect (eram mai mult decat socata de decizia lor, plus ca au fost foarte rapizi), asa ca am acceptat fara sa realizez prea mult ce se intampla.
Anul acesta, din pacate, nasul meu a decedat, ramanand doar nasa de care avem grija si in prezent.
Problema se pune in felul urmator, singurul mostenitor legal al nasilor mei este nepoata lor, nepoata care ne ameninta ca ne va da in judecata o data ce nasa nu va mai fi, pt ca este indreptatita sa faca acest lucru.
Nasa nici nu vrea sa auda de nepoata ei(total dezinteresata de existenta nasei mele), pentru ca in trecut i-a cumparat deja un apartament, asa ca se considera 'achitata'.
Primul notar care ne-a facut Contractul de inchiriere a spus ca actul nu poate sa fie atacat de nimic si nimeni, dupa amenintarile nepoatei, am consultat un alt notar, care ne-a spus ca nepoata este indreptatita de lege sa isi ceara drepturile si ca are si ea dreptul la respectivul bun imobil.
In momentul de fata, sunt in ceata totala pt ca sincer, nu stiu daca o sa pot fi cu adevarat proprietara sau daca dupa ce nasa nu va mai fi, nepoata ni-l va lua cu dreptul ei dat de lege.

Ma puteti ajuta cu un sfat, de ce anume ar trebui sa facem, sau cum?

Va multumesc!