avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Activitate almeueumie

Activitate almeueumie

Multumesc cyan pentru raspuns,m-am mai calmat putin:D,acum dupa ce am terminat si eu de lecturat Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformată).Acolo,la articolul 12,care face referire la resedinta obisnuita,spune asa:"Articolul 12 (în vigoare de la 19.01.2009)
Reședința obișnuită
În sensul prezentei directive, "reședință obișnuită" înseamnă locul în care o persoană locuiește în mod obișnuit, adică pe parcursul a cel puțin 185 de zile din fiecare an calendaristic, datorită unor legături personale și profesionale sau, în cazul unei persoane fără legături profesionale, datorită unor legături personale care relevă legături strânse între respectiva persoană și locul în care locuiește aceasta.
Cu toate acestea, reședința obișnuită a unei persoane ale cărei legături profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legăturilor sale personale și care, din acest motiv, locuiește alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre, se consideră a fi locul legăturilor sale personale, cu condiția ca persoana respectivă să se întoarcă în acel loc cu regularitate. Această din urmă condiție nu este necesară în cazul în care persoana locuiește într-un stat membru pentru îndeplinirea unei misiuni cu durată determinată. Frecventarea de cursuri la o universitate sau școală nu implică transferul reședinței obișnuite.
".Ce am inteles eu de aici:chiar daca am resedinta obisnuita intr-un stat EU din motive profesionale,insa ma intorc regulat in Romania,unde sunt legaturile mele personale,atunci resedinta obisnuita se considera a fi unde sunt legaturile personale,adica in cazul meu in Romania.Deci,din punctul asta de vedere,al acestei directive,nu am declarat nimic fals,ba mai mult,se pare ca refuzul de a preschimba carnetul meu in unul nemtesc nu prea are temei legal,gresesc?Totusi cum demonstrez ca ma intorc cu regularitate in tara?
Multumesc,am sa urmez sfatul dumneavoastra.
Inteleg perfect ce spuneti dumneavoastra.Doar ca prin acel anmeldung ei considera ca m-am stabilit aici.In momentul cand am plecat din Germania nu am anuntat la primarie,si deci considera ca am stat pe teritoriul lor 185 de zile in anul respectiv,fapt ce duce la rezidenta permanenta pe teritoriul Germaniei.Rezidenta permanenta-locul unde o persoana locuieste in mod obisnuit, adica cel putin 185 de zile intr-un an calendaristic, datorita unor legaturi personale si profesionale sau, in cazul persoanelor fara legaturi profesionale, datorita unor legaturi stranse intre acestea si locul in care locuiesc"Deci desi am carte de identitate romaneasca se pare ca sunt considerat rezident in Germania si nu temporar.Am mai inteles ca daca obtineam carnetul inainte ca eu sa fiu primit aici in spatiu era recunoscut in tot UE,perfect valabil,doar ca datele problemei se schimba din momentul in care am fost anuntat ca locuiesc in Germania si am facut permisul de conducere in Romania.Atunci ei isi rezerva dreptul sa nu recunoasca validitatea acestui permis.Ce nu stiu eu este daca in Romania am dat o declaratie falsa in legatura cu rezidenta normala(termenul asta este cel putin penibil,rezidenta normala,de parca poate fi si anormala)si care sunt consecintele unei astfel de declaratii.
Va multumesc inca o data pentru raspunsurile acordate si admit ca poate sunt paranoic insa tot nedumerit am ramas:-/
Sarbatori fericite si dumneavoastra.
P.S.Apreciez inventivitatea dumneavoastra cu ultimul cuvant din mesaj,a starnit zambete desi sunt convins ca nu asta era scopul.
Ares_3 a scris:

Eu nu inteleg ce problema credeti dvs. ca aveti si de ce ati ajuns la concluzia ca aveti interdictie sa circulati in Germania cu permis romanesc.
Aveti permis romanesc obtinut de cateva luni, valabil pe tot teritoriul UE. De ce vreti sa il preschimbati cu unul german?

Problema similara cu aceasta,prezentata tot ce acest site si raspunsul unui utilizator:
Subiect: Pot sustine examen pentru obtinerea permisului in Romania desi sunt rezident al altui stat al UE?
ma poate lamuri cineva dak pot da de carnet auto in romania desi am rezidenta in alt stat. mentionez ca ma voi stabili in romania . iar in tara respectiva nu ma mai intorc. multumesc

NU puteti "da de carnet" in Romania cand aveti rezidenta in alt stat UE.

De exemplu daca sunteti in Italia sau Spania sau alta tara UE, trebuie sa faceti scoala acolo, nu in Romania, chiar daca mai aveti buletinul de Romania. In Romania va vor pune sa semnati un formular in care declarati ca nu aveti alta rezidenta in momentul respectiv. Daca declarati falsul, puteti avea consecinte neplacute.

Va sfatuiesc sa va analizati situatia si sa va hotarati ce si cum in functie de cat mai stati in strainatate. Daca peste o luna va intoarceti definitiv in Romania, renuntati la rezidenta straina, abia atunci va inscrieti pentru carnet in Romania.

Daca mai stati in strainatate un an, doi, trei sau nu aveti un termen clar, faceti carnetul in strainatate si cand veniti in Romania ii faceti recunoasterea.
Si o timitere la postul respectiv www.avocatnet.ro/content/for...
Va multumesc Ares_3 si Angy2009 pentru rabdare si raspunsuri.Incerc sa ma lamuresc deoarece refuzul de a preschimba carnetul romanesc in unul nemtesc a fost categoric,motivul l-am spus si mai sus,o data ce te-ai anuntat aici la primarie ei considera ca esti rezident permanent in tara lor si ca acolo trebuie facut permisul.Nu m-am dus inca la politia din Germania sa-mi confirme interdictia de a conduce pe teritoriul Germaniei pentru ca vreau sa consult un avocat inainte de a face o declaratie in fata unui politist.Dar timpul nu-mi permite deocamdata sa fac o vizita in tara si sa ma consult cu un avocat.Am avut aici o discutie cu un avocat insa costurile sunt mari si am avut parte de un raspuns evaziv.Facand legatura cu declaratia data la scoala de soferi si refuzul lor de a preschimba carnetul romanesc,plus ca plecarea mea in Romania nu a fost anuntata in Germania si nici venirea mea in Romania undeva,ma face sa cred ca undeva am gresit.
Cred ca faci o confuzie,resedinta nu e rezidenta.
Permisul de conducere romanesc nu poate fi preschimbat intr-un permis de conducere german pe motiv ca la data cand a fost obtinut aveati rezidenta permanenta(anmeldung) in Germania.Acesta a fost raspunsul functionarei cand am cerut preschimbarea carnetului meu de conducere(e o lege care combate asa numitul turism cu permise de conducere, Führerscheintourismus).La intrebarea daca este valid pe teritorul Germaniei a spus ca nu e de competenta dansei sa decida,sa ma adresez politiei rutiere.Ceva detalii am gasit pe site-ul Ministerul Administratiei si Internelor [ link extern ]
si cred ca situatia mea este asta:
Reglementarile Uniunii Europene in privinta regimului permiselor de conducere (Directiva 91/439/CE s.a.)
7. Cetateanul UE nu detine permis de conducere si doreste sa obtina unul
Pentru a obtine un permis de conducere, cetateanul trebuie:
* sa aiba rezidenta principala in statul membru in care solicita eliberarea permisului;
Deci eu detineam o rezidenta principala(prin acel anmeldung)in Germania,prin urmare trebuia sa sustin cursurile si examenele in Germania,cel putin asta inteleg eu.
Si daca legea care face referire la rezidenta normala e doar pentru cetatenii straini,de ce am fost pus sa dau declaratia respectiva pe propria raspundere cum ca nu detin rezidenta normala pe teritoriul altei tari,din moment ce aveam carte de identitate?
Buna,ma numesc Gabriel si sunt nascut in Sibiu.Am cateva probleme la care nu gasesc raspunsuri.In anul 2011 m-am angajat (temporar sau sezonier,nu cunosc exact termenul)in Germania iar tot in acel an angajatorul a dorit sa-mi prelungeasca contractul astfel incat a demarat procedurile pentru ca un contract pe o durata mai lunga sa poata fi realizat.Asa ca la 1 ianuarie 2012 am fost anuntat la primaria din orasul in care lucrez cum ca sunt primit in spatiu(asa numitul anmeldung in Germania).Precizez ca dialogul intre mine si angajator a fost unul sumar, purtat in limba engleza,eu nefiind vorbitor de limba germania iar angajatorul nu se prea descurca cu engleza.In asteptarea noului contract,am revenit in Romania si la sfarsitul lui februarie 2012 m-am hotarat sa ma inscriu la o scoala de soferi din Sibiu.Acolo am fost pus sa dau o declaratie pe propria raspundere cum ca nu detin rezidenta normala(sper ca asta era termenul exact) pe teritoriul altei tari.Sincer habar nu aveam ca o primire in spatiu inseamna o rezidenta normala,permanenta,dar totusi am zis sa o intreb pe doamna care se ocupa de dosarul meu la scoala de soferi respectiva ce anume presupune o rezidenta normala pe teritoriul altei tari,iar raspunsul a fost ca nu e cazul sa-mi bat capul cu asta daca am carte de identitate romaneasca.Si aici a fost prostia mea ca nu am acordat atentia meritata acelei declaratii.Am urmat cursurile acelei scoli,am sustinut examenul teoretic insa pe cel practic l-am picat.Intre timp a aparut si noul contract asa ca am revenit in Germania pentru 5 luni,dupa care m-am reintors in Romania si am avut inca 2 incercari de a obtine permisul de conducere.La a treia incercare l-am obtinut,iar la data de 19.02.2013 am primit carnetul de conducere.Revenit in Germania,am aflat cu stupoare de pe un blog de consiliere juridica romano-germana ca permisul de conducere e obtinut ilegal in urma unei declaratii false,pentru ca acel anmeldung inseamna rezidenta permanenta,deci trebuia sa sustin cursurile si examenele in Germania.Ei spun ca singura solutie sa intru in legalitate este sa renunt la permisul de conducere romanesc si sa reincep cursurile unei scoli de soferi in vederea obtinerii unui permis de conducere in Germania.Si acum si necunoscutele,din cate stiu eu nu pot renunta la permisul de conducere,el se anuleaza doar printr-o hotarare judecatoreasca.Cum sa procedez?Sa ma autodenunt?Ce presupune asta?Ce consecinte are un eventual autodenunt?Daca am dat o declaratie falsa inseamna ca acel permis este obtinut ilegal si prin urmare se anuleaza sau este posibil sa nu fie anulat?Pe scurt care e procedura sa intru in legalitate?In speranta ca voi primi un raspuns va multumesc pentru timpul alocat si dupa lungi cautari pe portalul google va pot spune ca e un subiect mult discutat insa cu putine raspunsuri,precise,clare,oferite de persoane competente.