avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Activitate selesdacian

Activitate selesdacian

Rares3421 a scris:

@selesdacian
Eu am nevoie sa ies din România pentru a intra in Republica Moldova
Aș putea ieși din țară cu contract de comodat?

"La controlul trecerii frontierei, nu este necesar să prezentați polițistului de frontieră documente cu privire la modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (contract, procură, comodat etc), cu excepția autovehiculului cu numere de înmatriculare neutre. Totodată, actele ce confirmă deţinerea în proprietate sau a dreptului de folosinţă asupra mijlocului de transport înmatriculat în alte state, pot fi solicitate de către Serviciului Vamal."
sursa [ link extern ]
Atentie la asigurare ca nu cumva sa fie necesara doar in forma tiparita.

"Regimul de conducere a autovehiculelor / regimul circulației rutiere este la fel ca în România.
Este necesară deținerea unei asigurări și se recomandă ca această să există și în formă tipărită."
sursa [ link extern ]

costel_or@yahoo.com a scris:

Buna dimineata!
Ma numesc Nicu si am urmatoarea situatie.
Eu sunt plecat din tara, pentru cateva luni, cu contingentul militar din care fac parte.
In acest timp, fata mea , in varsta de 14 ani, a primit invitatia de a se alatura unui grup de elevi care sa mearga in Spania, prin intermediul proiectului Erasmus. Si sunt de acord cu participarea ei.
Si acum apare problema...
Nefiind in tara, eu nu pot merge la notar pentru o declaratie notariala prin care sa imi dau acordul pentru ca ea sa parasesca tara.
Data fiind situatia, este de ajuns doar acordul sotiei in acest sens?
Daca nu este de ajuns si este nevoie si de acordul meu, ce pot face eu in acest sens?
Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra!

Cu respect,
Nicu

7. MINORUL CARE PARTICIPĂ LA STUDII SAU CONCURSURI OFICIALE ÎN STRĂINĂTATE

În cazul minorilor care se deplasează în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale, este necesar doar acordul unuia dintre părinți. În acest sens, însoțitorul trebuie să prezinte la controlul de frontieră documente doveditoare privind participarea minorului la studii sau concursuri oficiale în străinătate, emise de instituția organizatoare, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfășura studiile sau concursurile oficiale - în original și copie (care vor rămâne la Punctul de Trecere a Frontierei).
[ link extern ]
Aveti la dispozitie pe site un nr de contact pt informatii .

gabriel60 a scris:

Am lucrat 2,5 ani la Politia de Frontiera.
Am dreptul la pensie militara pentru aceasta perioada?

NU drept de pensie militara:e nevoie de 15 ani lucrati in sistem
Buna ziua!Raspunsul este ca Da.Declaratia ramane valabila.
În situația în care au intervenit modificări cu privire la datele de identitate (ex. nume de familie) sau documentele de călătorie (pașaport nou eliberat/carte de identitate preschimbată) ale persoanelor menționate în cuprinsul declarației (părinți/reprezentant legal, minor sau însoțitor), documentul rămâne valabil dacă identificarea persoanelor se poate face pe baza celorlalte date (ex.- CNP).
Uitati raspunsul politiei de frontiera
[ link extern ]

Copiii cu dublă cetăţenie ar putea călători în străinătate fără procură de la părinţi?
Unde gasesc statele semnatare la Conventia de la Viena 1968 ?
Cetatenii romani minori cu dubla cetatenie(romano-maghiara)trebuie sa indeplineasca conditiile de iesire din Romania prevazute de Legea 248/2005 ? IN SPETA: daca este insotit doar de 1 parinte (tatal)cetatean roman care la frontiera prezinta la iesirea din tara pasaport romanesc iar in cazul minorului prezinta o carte de identitate maghiara ?(minorul nu urmeaza cursurile vreunei scoli in strainatate , nici nu are resedinta in Ungaria sau vreun stat UE poate sa iasa din tara insotit de tatal si fara acordul mamei sau are nevoie de imputernicire tatal din partea mamei?
1.Nu ar fi scutit tatal de imputernicire din partea mamei daca prezinta o carte de identitate maghiara, din care reiese ca minorul este cetatean maghiar)?Nu primeaza ce document prezinta la control?
2.Sau se poate interpreta si astfel: Nu conteaza cate cetatenii are minorul cetatean roman, atat timp cat este cetatean roman , devin aplicabile prevederile legii 248/2005?
Infractiunea de Abuz in serviciu , il poate comite si functionara de la o banca (care are calitate de suspect intr-o cauza penala ) sau se refera strict functionarilor publici?

Avocat Cristina CIUREA a scris:

Este vorba doar de faptul ca in legislatia romana exista foarte multe neconcordante intre actele normative si chiar intre articolele aceluiasi act normativ.
Si de aceea, interpretarae si aplicarea unor dispozitii legale este greu de facut si duce la nasterea unor interpretari diferite.
Din acest motiv, am stat ceva timp sa ma gandesc pana sa va raspund.

Minimul amenzii este prevazut prin OUG 97/2005, deci prin ordonanata de urgenta, nu prin lege, prin urmare nu se incalca principiul ierarhiei actelor normative.

Apreciez ca, dispozitiile O.G. 2/2001 sunt aplicabile cu precadere in acest caz.

Dispozitile Legii 203/2018 nu au carater derogatoriu fata de OG 2/2001.

Inteleg.Va multumesc!

Avocat Cristina CIUREA a scris:

Se aplica dispozitiile OG nr. 2/2001, prin urmare, amenda minima care poate fi aplicata este de 25 lei

O interpretare ar putea fi si urmatoarea: Legea este superioara Ordonantelor,conform ierarhiei actelor normative. (sa nu vorbim de principiul unei dispozitii mai favorabile contravenientului) si ca atare ar trebui luat in considerare dispozitia legii , prin urmare aplicabil jumate din minim la toate legile ,neluandu-se in considerare prevederile O.G.2 /2001 ( minimul aplicabil ar trebui sa fie 25 de lei.)
Ce spuneti despre aceasta interpretare?