avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Activitate favex

Activitate favex

Răspuns la discuția OUG efecte
Oug nr.31/25.03.2022 publicata in 28.03 in MO.
Art. II.Noi am solicitat primariei sa faca apel in numele nostru pe platforma MDLA si dupa doua saptamini am intrebat daca au facut-o.
Raspunsul a fost ca vom primi raspuns in 30 de zile. Ulterior am aflat pozitita primariei ca se asteapta normele de aplicare.Toata tara a aplicat, bugetul alocat s-conumat in proportie de 70 %, doar aceata primarie refuza.
Discuție OUG efecte
As dori sa aflu un raspuns la urmatoarea intrebare: cind isi produce efectele un oug? incepind cu publicarea in MO sau dupa 30 zile cind ii apar normele metodologice. In situatia noastra nu avem nevoie de norme pentru ca pur si simplu se aproba repararea acoperisurilor la constructiile cu acoperis tip sarpanta lucru interzis pina acum in legislatie. Noi vrem sa reparam acest acoperis prin PNNR cu finantare din fonduri europene iar primaria noastra spune ca nu se poate fara norme pt. ca nu este legala. Ca un OUG isi produce efecte numai dupa aparitia normelor, adica dupa 30 zile.Toate sectoarele au aplicat mai putin unul, al nostru.Aplicarea la PNNR se face pe principiul : primul venit primul servit, deci nu o sa avem nicio sansa.











Tatal meu a cumparat un teren in anul 1956 cu chitanta de mina, a construit o casa in 1957 in care am locuit intreaga familie adica eu, sora mea si parintii. In prezent mostenitori sunt eu si nepotul meu intrucit parintii si sora mea au decedat.
Pentru o promova o actiune de dobindire a titlului de proprietate al imobilului prin uzucapiune trebuie actionati vinzatorii dar acestia sot, sotie, au decedat succesiv in 1968 si 1995 iar in certificatele de mostenitori emise in urma dezbaterilor nu exista terenul vindut tatalui meu. Au o unica mostenitoare care locuieste in afara tarii.. Noi o actionam pe aceasta ? sau statul roman prin declararea vacantei succesorale. Daca aceasta mostenitoare se prezinta in instanta o sa spuna ca nu are nicio legatura cu acest teren, are certificat de mostenitor atit de la tata cit si de la mama iar acest imobil nu exista.
Precizez ca din 1956 tatal meu a preluat rolul financiar al terenului si constrctiei platindu-se impozitele aferente pina in prezent.
Răspuns la discuția mostenire in timpul casatoriei
Daca este bun propriu de ce mosteneste sotul 1/4 ?
Sora mea s-a recasatorit avand un copil dintr-o casatorie anterioara . In timpul casatoriei a mostenit un bun imobil de la parintii ei iar ulterior a decedat lasand mostenitori sotul si copilul. Masa succesorala este exclusiv imobilul mostenit.
Cum se face imparteala averii ? Bunul mostenit in timpul casatoriei se considera bun comun ?
Sora mea, avand un copil dintr-o casatorie anterioara s-a recasatorit . In timpul casatoriei sotul a dobandit prin mostenire de la parinti un imobil. Ulterior , aceasta a decedat lasand mostenitori sotul supravietuitor si copilul. Intrebarea este ce mosteneste copilul tinand cont ca alte bunuri mobile si imobile nu sunt.
Multumesc foarte mult doamna avocat. Mama a decedat in anul 2001 dar nu s-a dezbatut mostenirea nici pina acum.
Un autor a decedat in anul 2001, lasand doi copii legitimi si un testament in favoarea unuia din ei. intrebarea este daca se va efectua dezbaterea succesorala in prezent calculul rezervei succesorale se va face dupa vechiul cod civil sau dupa cel nou ? pentru ca sunt diferente. ( la vechiul cod rezerva era de 2/3 iar in noul cod este 1/2)
Răspuns la discuția acceptare tacita a succesiunii
Sora mea a decedat de 4 ani si cei doi succesibili nu au facut niciun act. Nu am cum sa promovez singura in instanta o actiune de dobandire a dreptului de proprietate prin uzucapiune pentru perioada 1956- 1986 decit daca sora mea ar avea o reprezentare notariala , macar certificate de calitate de mostenitori. Posesia a fost facuta de catre parintii nostri respectiv mama si tata, in timpul posesiei tata a decedat in 1976 iar posesia a fost continuata de catre mama , eu si sora mea.
Mama mea a decdat in anul 2001, nu s-a dezbatut succesiunea, mostenitori fiind eu si sora mea care a decedat si ea in anul 2015 avand succesori sotul supravietuitor si fiul ei dintr-o casatorie anterioara. Nici aceata succesiune nu s-a dezbatut din lipsa de interes a acestora. Intrebarea este daca ma pot duce la notar si sa fac o declaratie de acceptare tacita a succesiunii de pe urma mamei mele. Masa succesorala nu exista, este un imobil , casa si teren fara acte, care poate fi valorificat si legalizat in viitor prin uzucapiune