Pentru a o putea inscrie pe mama la skatteverket( folkbokföra pentru ca apoi sa primeasca personbevis) am nevoie de citeva acte, printre care si E121/s1 din tara. In Romania, pentru a putea primi E121 , casa de asigurari cere dovada resedintei pe teritoriul suediei pentru pensionar si familia lui. Am sunat la skatteverket, dar ei de astfel de adeverinta nu au auzit si personbevis nu ii pot da pentru ca ea nu e folkbokförd in Suedia. Fara dovada resedintei pe teritoriul Suediei( cei din Romania de la casa de asigurari imi tot dau exemplul cu Germania, ca sa ma duc la primarie sa o iau in spatiu) nu pot primi E121. Fara E121 nu o pot folkbokföra.
Am citit de bosättningsintyg intr-un singur articol pe internet, skatteverket le cerea bosättningsintyg la suedezii care se mutau in Germania. Am sunat la skatteverket sa ii intreb, dar cei cu care am vorbit au zis ca nu exista asa ceva si ca nu exista diferenta intre bosättning si folkbokföring.
Din 1 mai 2014 migrationsverket nu se mai uita pe cererile de uppehållsrätt, datorita unei schimbari a legii zic ei. Dupå 16 luni de asteptare am primit acum o saptamina o scrisoare cu aceasta informatie, cererea raminind nesolutionata.
Deci sincer nu stiu ce adeverinta cu adresa de domiciliu de aici din Suedia sa duc in Romania la casa de asigurari pentru a primi E121 .
Cu respect
Moln 22
Buna!
Mamma mea este pensionara si sta de mai bine de un an in Suedia. Incercam acum sa ne inregistram in sistemul lor de aici, adica mai bine zis mama pentru ca eu am cetatenie.
Greutatea intimpinata este formularul european E121, pentru ca, CAS cere dovada resedintei mamei mele , cu adresa la care sta . In Suedia primesti o adresa oficiala doar dupå ce te-ai inregistrat la ministerul lor de finante, iar pentru inregistrare ai nevoie de E121.
Intrebare: stie cineva ce acte accepta CAS ca si dovada resedintei / ce act pot aduce din Suedia?
Multumesc anticipat