daca eu nu trebuie sa inregistrez c.i.m. la noi, atunci cum as putea beneficia de
1. asigurare de sanatate
2. pensie
3. cum as putea sa contractez un credit bancar
in conditiile in care c.i.m. ar fi semnat cu o firma din Germania?
bun, deci in acest moment angajatorul trebuie sa vada ce zice legislatia din Germania, c.i.m. se va incheia conform legilor de acolo, dar statulul meu aici care va fi? trebuie sa ma duc cu c.i.m. undeva, sa il inregistrez? asta nu inteleg. cred ca eu va trebui sa alerg pentru punctele 3 si 4 de mai sus, daca eu am domiciliul in Romania, statul roman cred ca vrea totusi sa imi ia niste taxe si impozite, nu?
Deci, situatia este asa: angajatorul are sediul in Germania (din comentariile de mai sus am vazut ca asta ar fi cea mai buna situatie), iar eu voi efectua munca de programator, de acasa, din Romania. Angajatorul vrea ca situatia mea aici sa fie legala, fara probleme de munca la negru sau altceva, asa ca trebuie sa ma interesez care sunt posibilitatile. Dupa mintea mea, neavizata in chestiuni legale, angajatorul ar trebui sa plateasca o parte din taxe catre statul german, si diferenta dintre salariul 'brut' si cel negociat de mine catre statul roman (impozit, sanatate, somaj, etc). Este corecta aceasta abordare? Ma poate indruma cineva catre un text de lege care sa clarifice cat de cat ce documente trebuie completate, cum, unde, de cate ori, etc?
Va multumesc pentru rabdare :)
LE: in mod ideal, eu ar trebui sa pot sa iau un credit bancar bazat pe salariul de la aceasta firma .. nu ma intereseaza solutii 'creative' de ascundere a banilor prin cine stie ce conturi sau artificii legale
Pai cred ca intrebarea asta este inclusa in ce am intrebat si eu .. CIM presupun ca inseamna contractul individual de munca, nu? Daca exista posibilitatea de a fi semnat cu o societate din UE (Elvetia, Germania, UK) atunci va fi semnat cu una din sucursalele firmei din tara respectiva.
Buna ziua,
Am urmatoarea intrebare. Am posibilitatea de a lucra pentru o firma multinationala cu sedii in mai multe tari ale UE, si firma respectiva se ofera sa plateasca si taxele aferente catre statul roman. Exista vreun contract (exclus PFA) care sa se potriveasca acestei situatii? Domiciliul meu stabil este in Romania, si aici nu exista filiala a angajatorului, nici posibilitatea deschiderii uneia.