avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Activitate infojuridic

Activitate infojuridic

Răspuns la discuția Procura cu apostila din SUA
geocharalampous a scris:

O procura apostilata din USA este o procura autentica si numai cu acest tip de procura o persoana poate mandata pe alta sa-l reprezinte in vederea incheierii unei vanzari;


Multumesc de raspuns. O sa-l iau cu rezerva mai ales cand afirmati ca e singurul tip - exista si procura de la ambasada/consulat.

Alte pareri?
Buna ziua,

Un caz in care vanzatorul are o procura cu apostila din SUA.

Articolele sunt din legea notarilor 36/1995.

Pe mine ma intereseaza daca:
- exceptiile prevazute de lege (art.91 cu 2) se refera la procurile cu apostila? - notarii americani nu autentifica continutul actului.
- se poate semna un contract de vanzare-cumparare cu procura de tipul acesta?
- se poate verifica daca e revocata tipul acesta de procura?
- 2 procuri (2 acte - 1 pentru contract si 1 pentru NIF) - o singura apostila pe ambele - e in regula?

SECŢIUNEA a 2-a
Autentificarea înscrisurilor

Art. 91

(1) Pentru autentificarea unui înscris, notarul public verifică şi stabileşte, în prealabil, identitatea părţilor, în condiţiile art. 85.
(2) Părţile pot fi reprezentate la autentificare printr-un mandatar cu procură specială autentică, cu excepţiile prevăzute de lege. În această situaţie, notarul public este obligat să verifice în Registrul naţional notarial de evidenţă a procurilor şi revocărilor acestora, iar în cazul constatării revocării acesteia va respinge cererea de autentificare.


SECŢIUNEA a 8-a
Procedura apostilei şi supralegalizării actelor notariale

Art. 138

(1) În cazul în care, pentru valabilitatea în străinătate a actului notarial, este necesară supralegalizarea semnăturii şi a sigiliului notarului public sau apostilarea actelor notariale, aceste proceduri se îndeplinesc de către Cameră, la sediul principal ori la sediile judeţene ale acesteia, în a cărei circumscripţie îşi desfăşoară activitatea notarul public care a instrumentat actul, în condiţiile stabilite prin regulament. Pentru finalizarea procedurii de supralegalizare, actul notarial supralegalizat de către Cameră urmează să fie supralegalizat de către Ministerul Afacerilor Externe şi misiunea diplomatică sau oficiul consular din România al statului în care actul urmează să fie folosit. Notarul public va pune în vedere părţii obligaţia îndeplinirii acestei cerinţe.

(2) Birourile notariale nu pot lua în considerare actele care emană de la autorităţile altui stat decât dacă semnăturile şi sigiliile acelor autorităţi sunt supralegalizate de către misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din acest stat ori de către Ministerul Afacerilor Externe al României.

(3) În cazul în care prin convenţii internaţionale la care România este parte se prevede altfel, se aplică acele convenţii.

Multumesc!