avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Activitate cristi0888

Activitate cristi0888

Multumesc!

Am facut sesizare la ITM si am primit raspuns oficial in scris. Au facut dovada ca au conturile blocate si probabil nu le-a facut nimic (nu au specificat ca le-ar fi dat advertisment sau amenda). In mai multe cuvinte, mi s-a spus sa actionez in instanta pentru salariu.

Am facut si am fost peste tot exceptand tribunalul.

Nu am avut treaba niciodata la tribunal. Mi se poate spune ce acte am nevoie si unde IN tribunal trebuie sa ma duc pentru a face sesizarea sau care este procedura?

Si firma si domiciliul meu sunt pe sector 3 Bucuresti.

As vrea sa merg la tribunal pregatit cu toate actele necesare. Dar nu stiu nimic legat de procedura. Mi se poate detalia putin de cineva care stie?

Multumesc inca o data!


freeelis a scris:

Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).


Am lucrat la o firma care actual nu este in insolventa. Am plecat din firma pe desfintarea postului si am intrat in somaj. Dar firma are sa imi dea 4 luni de salariu + banii pe concediu.
Locuiesc in Bucuresti sector 3.
Am verificat la ANAF si casa de pensii iar toate darile catre stat din salarile acelea neplatite, angajatorul le-a dat (ca doar asa am putut intra si in somaj) dar salariu in mana nu.
Am inteles ca ar trebui sa merg la ITM sa depun plangere si apoi in instanta unde ma reprezint singur si unde nu ar fi asa complicat dar am nevoie de mai multe detalii ca nu am mai facut astfel de demersuri.
Tin sa precizez ca compania a furat de la stat milioane de euro si nu si-a platit angajatii, de aceea vreau sa fac demersurile (nu ca firma chiar era in faliment).
Răspuns la discuția Problema acte auto
1. ca sa o vand mai departe trebuie sa scot fisal si fisa inmatriculare da? cum scot daca nu e pusa la impozit pe numele meu? sa fac ce a facut samsarul ala cu mine sa ajung la tribunal? legea zice ca imediat dupa contract de v/c esti obligat sa o treci la impozit.asta e primul pas la orice auto in orice demers ai face.
Daca nu o treceam si o vindeam cine dadea fiscalul si fisa cumparatorului? fiscalul dat e valabil pe luna scos corect? (iti garantez eu ca asa este).daca eu o vindeam dupa 2 ani si trebuia prin lege sa o trec pe numele meu si sa o scot imediat pentru vanzare, alergam dupa vanzatorul de acum 2 ani asta daca mai era in tara sau in viata, sa stea sa imi scoata alt fiscal mie daca avea el chef?

2. daca masina a stat fara sa fie miscata cum sa mi se dea amenda cand bunul nu circula 1m pe strada, chiar daca nu am inmatriculat-o? cine ma prinde la volan sa imi dea amenda cand eu n-am urcat in ea?
ca cumparator ai nevoie de la vanzator pentru impozit+inmatriculare: contract v/c, fiscal si fisa inmatriculare de la vanzator + talon si carte in original.daca ai astea nu conteaza cine e pe talon si carte.se poate inmatricula daca serile motor si sasiu corespun in toate actele.

EXEMPLU ca sa intelegi: eu am luat o masina din fabrica.am vandut-o lui domnul B iar el la C, C la D, D la E, E la F. Inafara de de mine domnul A, restul au trecut-o prin taxe si impozite fara sa o inmatriculeze si au vandut-o doar prin contract v/c.Domnul F daca a primit actele in original (talon,carte) si fiscal+fisa de la domnul E (fiscal si fisa cu numele domnului E pe ele), o poate inmatricula fara probleme chiar daca in talon si carte este domnul A.
Problema mea este ca in cazul de fata eu sunt domnul F, iar domnul E nu poate sa scoata fiscalul si sa vizeze fisa ca are datorii peste 100mil si nu vrea sa le plateasca.

Platesti impozit ca esti obligat de stat.Inmatricularea iti da dreptul sa circuli cu ea.Poate eu nu vreau sa circul cu ea si vreau doar sa o vand mai departe, sau sa o dezmembrez, sau sa dorm in ea.Dar totusi esti obligat sa platesti impozit! Mi se pare corect.Nu mi se pare corect ca nu exista o chestie judecatoareasca prin care daca vanzatorul nu vrea sa scoata fiscalul, sa te ajute cumva rapid.
----------------
Eu in momentul de fata nu pot platii nici impozit pe masina la stat ca ala nu imi da fiscal! Eu vreau sa platesc statului , dar nu pot! Sa nu mai vb de inmatriculare, ca poate in viata asta poate vreau sa circul legal cu ea.
Acum ca ti-am explicat, putem totusi sa revenim la ce am intrebat? Ce trebuie sa fac ca sa il chem in istanta pe vanzator sa il oblig sa imi ofere fiscalul si fisa de inmatriculare?
Răspuns la discuția Problema acte auto
charlito22

Stiu de faza \"cu este a unui prieten\".
Totusi doresc sa o inmatriculez. Sunt un om corect care isi plateste darile la zi si doresc sa fac ce trebuie sa fac.
Fostul are amenzi de peste 100de mil.Deci nu stiu daca il deranjeaza inca cateva amenzi de ale mele (problema e ca merg legal si in 8 ani nu am amenda..deci in fine).

Greselile nu sunt oarecum ale noastre.Cand vinzi teren sau casa, legea,notaru si avocatul sub nici o forma nu lasa vanzatorul sa vada fara fiscal.La masini legea spune ca daca e vanzare intre 2 pers fizice poti face contractul si scos la imprimanta. Frumos nu?

----

ynocentta

1.Si eu am avut o masina (un timp scurt) pe care nu am inmatriculat-o.dar am trecut-o la taxe si impozite,am platit impozit, iar cand am vandut-o, cumparatorul a putut sa o inmatriculeze cu fiscalul si fisa de la mine, chiar daca eu nu o inmatriculasem. Mi-am facut datoria sa o radiez si sa imi platesc darile la stat. Nu este o ilegalitate acest lucru.El a luat masina de la cineva si mi-a vandut-o mie in decurs de 2 saptamani.
Prostia mea a fost ca am fost prea bun si am mers pe incredere.

2.Am contactat toate primariile si toti fostii propietari.Toti si-au facut treaba mai putin cel care mi-a vandut-o.Iar cel care mi-a vandut-o a spus clar ca are amenzi si ca il doare undeva de mine. Persoanele de la primaria lui mi-a spus ca este stiut de samsar in orasul ala. Deci el clar nu ma ajuta. Amenzi are peste 100 de mil (lucruri spuse de doamana de la primarie) si eu niciodata nu ii voi platii acele amenzi care fac aproape cat am dat pe masina.

Sincer nu e treaba mea sa fac drumuri de 300km, sa iau persoane de mana si sa ii oblig sa faca demersurile.La cat de frumoasa e legea daca pun mana pe el mai fac si puscarie. Vreau sa rezolv aceasta problema pe cale legala, daia exista lege si nu se face justitie cu pumnul.
Poate sa dureze si 5 ani. Vreau pe cale legale sa o pot inmatricula si acel om sa nu mai faca asa ceva si la altii sau cel putin sa il usture si sa invete din chestia asta ceva.
Buna ziua!
Am achizitionat o masina sh de la cineva din alt oras (pers fizica cu pers fizica).Am facut contract v/c, mi-a dat tot mai putin fiscalul si fisa de inamtriculare.Fiind din alt oras trebuia sa ajunga acasa sa le faca la primarie si sa mi le trimita in 48 de ore.
Cu buna stiinta si-a batut joc de mine (mi-a trimis coli a4 prin curier) si cand nu mai avea ce sa minta la telefon mi-a zis sa vb cu fosti propietari ca el nu a trecut-o la primarie pe numele lui ca sa plateasca impozit.

Stiu ca am si eu vina ca nu am luat fiscalul pe loc dar s-a intamplat. Politia mi-a spus ca trebuie sa il actionez in judecata ca asta este calea legala.

Vreau sa stiu ce demersuri trebuie sa fac sa incep procedurile.Am inteles ca trebuie sa ma deplasez tocmai la judecatoria din orasul lui (judecatoria fiind la 300km de mine). Nu vreau sa fac un drum care ma costa in benzina 400lei ca sa ma intorc acasa cu mana goala.
Care sunt procedurile macar pe scurt? Multumesc!