avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 252 soluții astăzi
Forum Activitate daria90

Activitate daria90

ca sa fiu foarte clara, lucrurile au stat altfel..sot si sotie au divortat dar nu au facut partajul.

intre timp sotia a acumulat niste datorii chirie (facturi fiscale catre o firma). proprietarul firmei respective a luat-o mai pe sus, a dus-o la un notar si a pus-o sa semneze un imprumut cum ca daca nu inapoiaza o suma de bani - s-a asigurat sa fie mai mare chiar decat valoarea chiriei restante - ii cedeaza apartamentul dobandit in timpul casatoriei. la incheiere imprumut singurul act prezentat a fost contractul apartamentului pe care apareau cei doi proprietari, nu doar sotia.

intre timp, la aproximativ o luna sotii au facut partajul notarial, s-a scos extras carte funciara, nu existau gravari si sotul a ramas cu apartamentul, care este si intabulat pe numele lui de atunci etc.

acum, dupa aproximativ 6 ani, exista o cerere de incuviintare silita pe numele sotiei. nu a auzit nimic pana acum de respectivul contract notarial. ea s-a recasatorit, fostul sot a ramas cu casa, nu au avut alte bunuri de impartit.

rugamintea si intrebarile mele.. partajul este in regula? imprumutul notarial are vreo legatura din moment ce sotul nu a fost prezent nu a stiut si nu a semnat la randul sau? ce se poate intampla? exista vreo raspundere penala intrucat nu s-a declarat existenta respectivului contract de imprumut la partaj? sotia va fi urmarita doar pt bunurile/ veniturile sale actuale?

cu multumiri
Bună ziua,

Un coproprietar apartament poate face un împrumut notarial garantandu-l cu imobilul respectiv? Fără ca celalalt coproprietar sa fie prezent sau sa semneze la rândul sau? Are valabilitate actul respectiv în caz de executare silita?

Dacă un notar a acceptat încheierea actului dar nu a înregistrat actul la cartea funciara, nicio grevare pe apartament, coproprietar au divorțat intre timp și prin partaj soțul care NU a fost prezent, nu a știut sau a semnat a primit imobilul, partajul este valabil? Exista alte repercusiuni pentru soțul care a contractat împrumutul?

Mulțumesc
buna dimineata,

da, imi cer scuze, revin cu precizari. sotul a fscut actul de partaj si apoi a primit de la cartea funciara notarea/ inregistrarea dreptului, in urma trimiterii actului respectiv de notarul care a incheiat partajul. insa nu a mers la taxe si impozite sau nu a facut nimic altceva dupa ce a primit inregistrarea de la cartea funciara. primeste in continuare hartii impunere impozit pe numele lui si al sotiei. ce se intampla in acest caz?
chiar daca a fost inscrisa in cartea funciara radierea dreptului de intabulare in urma trimiterii de catre notar a actului? si sotul este listat acolo ca unic proprietar? ce treaba mai am eu daca fosta sotie inca figureaza acolo? ce pot face?
Buna seara,

Sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns, multumesc pentru timpul dumneavoastra. Astfel, in urma divortului, soti coproprietari un apartament, fac partaj, unul dintre ei ramane cu apartamentul - sotul, in februarie 2009. Insa nu intabuleaza apartamentul pe numele sau.

In 2010, impotriva fostei sotii se obtine o somatie plata de catre un creditor pentru o creanta capatata in 2008. ceruta si obtinuta somatia pe raza sectorului unde aceasta are domiciliul in cartea identitate, sector 6. Sotia nu are alte bunuri executabile iar executarea a fost aprobata de judecatorie doar pe raza sector 6. Acum, in 2015, creditorul a depus o cerere incuviintare executare silita la sectorul 1. Apartamentul este in sectorul 4.

Eu, sotul care am obtinut prin partaj apartamentul dar nu l-am intabulat am de ce sa imi fac griji? este posibil sa fie executat apartamentul? ca fosta sotie sa apara inca in acte sau partajul sa nu fie considerat? somatia plata repet emisa in 2010, la un an de la partaj, divort. dar creanta catre firma respectiva de servicii, facturile fiscale respective au fost emise in 2008.

Multumesc pentru ajutor!