avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Activitate alecsbu

Activitate alecsbu

Salut!

Sunt inculpat intr-un dosar, fiind acuzat de aderare la un grup organizat, frauda informatica si inselaciune.

In faza de urmarire penala s-au constituit ca parte civila treizeci (30) de parti vatamate, douazeci si cinci de parti vatamate fiind din afara Romaniei (Germania, Franta, Polonia, etc.), iar celelalte cinci parti vatamate fiind din Romania. In timpul procesului s-au prezentat doua parti vatamate din Romania (fiind reprezentate de catre aparatori alesi), in timp ce restul partilor vatamate nu s-au prezentat niciodata si nu sunt reprezentate de nici un aparator (nici macar din oficiu).
In momentul retinerii s-au indisponibilizat atat sume de bani cat si bunuri mobile si imobile, instituinduse sechestru asigurator (NU confiscare speciala sau confiscare extinsa).

Intrebarile sunt urmatoarele:

In momentul in care procesul penal va ajunge la final iar hotararea judecatoreasca va fi definitiva (atat din punct de vedere penal cat si civil), partile vatamate care s-au constituit ca si parti civile in faza de urmarire penala vor trebui sa ceara punerea in executare a sechestrului asigurator in vederea recuperarii prejudiciului.

1. Exista un termen limita (de la ramanerea definitiva) in care partile civile pot cere punerea in executare a sechestrului asigurator? Dupa un anumit timp (15 zile, 30 zile, 1 an) exista posibilitatea sa nu mai poata pune in executare sechestrul asigurator?

2. De exemplu, sunt puse sub sechestru asigurator urmatoarele:
- suma de 30.000 euro
- un autoturism
- o casa
O parte civila are de recuperat suma de 5.000 euro.
Exista vreo prioritate avand in vedere ca sunt puse sub sechestru atat lichiditati (sume de bani) cat si bunuri mobile/imobile? Catre ce se va indrepta prima data executarea silita?

3. Dupa cum am mentionat mai sus, sunt 30 de parti civile, dar numai 2 dintre acestea s-au prezentat la proces. Foarte posibil ca partile vatamate aflate in afara Romaniei sa nu vina aici pentru a cere punerea in executare a sechestrului asigurator. Ce se va intampla cu bunurile care nu vor fi valorificate de catre partile vatamate in timp util? Dupa cat timp se va putea ridica sechestrul asigurator?

Sper ca m-am facut inteles si ca intrebarile mele isi vor gasi raspunsurile cautate. Doresc sa mentionez ca nu am cunostinte juridice.
Va rog sa va abtineti de la comentariile de genul "Intreaba-ti avocatul...", "Angajeaza-ti avocat...". Caut raspunsuri facultative din partea unor persoane avizate. Nu incerc sa gasesc solutia problemelor mele pe internet.

Va multumesc!