avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Activitate Paul_Usul

Activitate Paul_Usul


Buna ziua,

As dori sa fiu sfatuit cum sa procedez in urmatoarea situatie:

Se da un apartament cumparat undeva in '74 si 3 frati(2 frati si o sora). Cumparatorul este unul dintre frati(major la vremea respectiva) care dupa ce cumpara apartamentul si il achita, pateste un accident si inceteaza din viata. Mostenitori ramanand cei 2, fratele si sora. Cei 2 se inteleg in felul urmator: ca apartamentul sa ramana surorii, iar sora sa nu aiba nici o pretentie de mostenire asupra proprietatii mamei(locul in care au crescut toti 3 de la inceput). Totul este in regula, sora achitand valoare unei jumatati de apartament fratelui, cu chitanta la mana si martori(chitanta care a ramas la fratele in cauza, martori care acum o parte sunt decedati o parte in lumea larga). Nu s-a facut nici o modificare la certificatul de mostenire, nu s-a mers la notar. Intre timp sora a avut un copil(adica eu). Dupa ceva ani, la moarte mamei, fratele impreuna cu sora merg la notar unde sora semneaza un act in care se specifica ca nu are nici o pretentie la nimic din ce ramane de pe urma mamei lor.

Dupa ce copilul surorii a devenit major, a venit si ideea cu "hai sa facem ceva cu actele astea, sa stim o treaba". Asadar in 2007 s-a facut un Antecontract de vanzare-cumparare(AVC) in care fratele, sa-i zicem M ii vinde nepotului, sa-i zicem A, jumatate din apartament cu suma de 10000 lei. In acest AVC este stipulat ca fratele isi ia angajamentul ca intro luna de la data incheierii AVC se obliga sa obtina toate actele necesare incheierii contractului de vanzare-cumparare. In caz de nu-si va indeplini obligatiile, nepotul(A) are dreptul de a-l chema in instanta pentru a obtine o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract autentic de vanzare-cumparare. Evident ca fratele M nu si-a indeplinit obligatiile.

Acum ca nepotul a mai crescut incepem iar cu ideea "hai sa facem ceva cu actele astea, sa stim o treaba". Vin cu niste infomatii suplimentare. De preferabil ar fi ca apartamentul sa fie trecut pe sora fiindca ea este scutita de la plata impozitului. Este bine asa, sau mai bine ar fi de trecut direct pe nepot tot(jumatatea surorii + cea a fratelui) De asemenea sora a avut si 2 depresii care s-au lasat cu spitalizare dupa; ar putea asa fi un factor care sa influenteze lucrurile? De precizat ca sora este divortata, asadar sotul nu are nici o treaba aici, dar fratele este casatorit avand un copil infiat. Trebuie sa adaug ca sunt niste restante de plata la impozit si intretinere; cum afecteaza asta, sa zicem un contract de vanzare cumparare?

Va rog sa ma sfatuiti care are fi cel mai bun curs de urmat ca apartamentul sa ajunga pe numele surorii sau/si pe numele nepotului.

Multumesc frumos si va rog sa scuzati greselile de scriere.