avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Activitate adivisa

Activitate adivisa

Buna ziua,

As avea cateva intrebari legate de scrierea si publicarea unei carti (fie carte digitala e-book, sau/și tipărită), astfel:
- as vrea sa scriu o carte cu retete culinare de post sau cu retete vegane. Retetele vor fi inspirate din alimentatia propie și/sau as vrea sa transpun/adaptez retete clasice/traditionale din carti de bucate - astfel încat sa fie de post sau vegane. Concret, sa spunem ca scriu o rețetă de ciulama de pui cu ciuperci - pentru asta voi modifica reteta originala eliminand carnea din reteta, si orice alt ingredient de origine animala (smanatana, lapte,etc) pentru a fi potrivita pentru post/vegani.
Intrebarea 1 ar fi referitor la drepturile de autor - este legal sa fac ceea ce am enuntat anterior, sa preiau si sa modific retete? De exemplu, se poate sa folosesc retete pe care le folosim cu totii zi de zi - nu cred ca cineva ar avea de exemplu drepturi de autor pe reteta de ciulama, de sarmale, clatite, de gogoși, etc, desi acestea se pot regasi in una sau mai multe carti de bucate, corect?
Intrebarea 2 Odata scrisa cartea o pot vinde sub forma de produs digital (e-book, pdf, etc) prin descarcare de pe un website sau trimitere prin curier pe suport optic (CD, DVD). In acest caz intervin drepturile de autor, adica cei care cumpara sunt ingraditi legal sa publice/distribuie/vanda produsul achizitionat?
Intrebarea 3 Exista diferente legislative diferite privind publicarea si vinderea cartilor tiparite fata de cele digitale?
Multumesc!
Va multumesc pentru raspuns, dar voiam sa stiu daca aceste "activitati de ingrijire zilnica" includ/perimit cele enumerate, adica:
- preluare si transport elevi la sediul firmei
- oferirea unei mese livrate de o firma de catering
- spatiu de odihna cu paturi
- activitati recreative, distractive
- lectii diverse de: informatica, de limbi straine, cultura generala, etc
Buna ziua,

Ce activitati se pot desfasura de uns SRL (afterschool) pe codul CAEN Caen 8891 Activitati de îngrijire zilnica pentru elevi? Sunt admise următoarele?
- preluare si transport elevi la sediul firmei
- oferirea unei mese livrate de o firma de catering
- spatiu de odihna cu paturi
- activitati recreative, distractive
- lectii diverse de: informatica, de limbi straine, cultura generala, etc

Toate acestea activitati pot fi desfasurate sub CAEN 8891? Multumesc!
Multumesc!
Buna,

Pentru prestarea de servicii de prelucrare/administrare pagini web (CAEN 6311) către persoane fizice - este obligatorie emiterea de bon fiscal sau este legal sa fie emisa factura si chitanta. Mentionez ca incasarea se va face prin transfer bancar. Multumesc!
Pentru PFA cu cod principal 7022 Activitati de consultanta pentru afaceri si management, (si secundar 9511,6311,4791) inregistrat la Reg.Comertului și ANAF, cu sediul profesional la domiciliu, trebuie obtinuta autorizatie de functionare de la primarie? Multumesc!
Buna ziua,

Pentru PFA sistem real, se pot deduce comisioanele bancare (administrare cont, comision interbancar,interogare sold si retragere numerar) daca contul este pe persoana fizica nu pe PFA?
Folosesc un soft gratuit de generare facturi, care acorda automat serie si nr. factura, si la un moment dat, nu stiu de ce a sarit un numar, concret, dupa factura nr.26 in loc de nr.27 softul a numerotat factura cu nr. 28, nu am observat atunci, si in timp am mers mai departe cu facturi pana la nr. 40. Ce este de facut in acest caz?
Pentru PFA cu venit anual de 3350 lei si cheltuieli deductibile de 700 lei, deci cu venit net de 2650 lei/an adică 220,83 lei/lună, este obligatorie plata CAS de 10,5 %? Daca da, se aplica 10,5 % din 2650 din venit sau 35% din salariul mediu brut?