Bună ziua,
Sunt angajat la o firmă de dezvoltare software din luna August a anului 2012.
M-am angajat la această firmă imediat ce am terminat liceul, deoarece m-a pasionat domeniul ăsta și am învățat singur încă din clasa a 6-a.
Nu am urmat cursurile unei facultăți în domeniu, dar în luna februarie a anului 2014 am dat un examen și am dobândit certificarea Zend Certified PHP Engineer.
Certificarea Zend este recunoscută pe plan internațional, iar compania care acordă aceste certificări este însăși compania care dezvoltă limbajul de programare PHP, cel mai folosit limbaj de programare din industria IT.
Rugămintea mea este să mă îndrumați în ceea ce va trebui să fac astfel încât să mă încadrez în cerințele prevăzute în Articolul 55, Alineatul 4, Litera L a codului fiscal, ori în cerințele prevăzute în Articolul 1, Alineatul 1 sau 2 din Ordinul nr. 835/2015, astfel încât să pot beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii.
Țin să menționez că am și un PFA (suspendat, dar nu asta contează) cu codul CAEN 6202. Am reușit să înființez PFA-ul cu acest cod CAEN datorită faptului că am fost angajat pe un post care are aceleași atribuții cu ce este prevăzut în acest cod.
Vă mulțumesc frumos.
(4) Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
l) veniturile din salarii, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator; incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei si al ministrului finantelor publice;
(1) Angajaţii operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislaţia în vigoare, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), precum şi angajaţii persoanelor juridice române de drept public beneficiază de scutirea de impozit pe veniturile din salarii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) posturile pe care sunt angajaţi corespund listei cuprinzând ocupaţiile menţionate în anexă;
b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidenţiat în organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, direcţie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
c) deţin o diplomă acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată sau deţin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, şi prestează efectiv una dintre activităţile prevăzute în anexă;
d) angajatorul a realizat în anul fiscal precedent şi a înregistrat distinct în balanţele analitice, ca urmare a activităţii de creaţie de programe pentru calculator destinate comercializării pe bază de contract, un venit anual de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Naţională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.
(2) De prevederile alin. (1) beneficiază şi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene ale căror diplome sunt echivalate, prin structurile de specialitate ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, cu diploma acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată sau cu diploma acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă.