avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Activitate cschipor

Activitate cschipor

Răspuns la discuția Cale de acces proprietate
Va multumesc pentru raspuns.
Nu m-am exprimat eu corect, caci drumul de acces respectiv nu este in lateralul terenului meu, pe terenul lui Y, ci trece pe terenul meu (nu este prevazut in titlu, eu invecinandu-ma direct cu Y). In aceste conditii, cred ca se aplica aceleasi raspunsuri, doar ca in loc de Y, sunt eu.
Inca ceva... pot eu sa solicit corectarea titlului sau de proprietate?
O zi buna!
Buna ziua,
Apelez si eu la rabdarea dumneavoastra cu urmatoarea situatie:

Sunt proprietarul unui teren care a facut parte dintr-o bucata mai mare, impartita la doi frati. Pentru o mai buna reprezentare, imaginati-va un patrat (terenul initial), impartit in doua bucati inegale, sa le spunem bucata din fata si cea din spate, bucata din fata avand acces la drumul public.

Deoarece la momentul impartirii cei de pe bucata din spate ieseau la drumul public pe o carare situata in lateralul bucatii din fata, s-a considerat sa se continue in acelasi mod, fara insa a se face acte (impartirea a avut loc mai demult, undeva la tara).

Cei doi frati au murit, ramanand mostenitorii acestora, respectiv eu, ca proprietar al bucatii din fata si varul meu, ca proprietar al celei din spate, accesul celor din spate la drumul public facandu-se in continuare pe cararea veche, care intre timp a devenit un drumusor lat de aprox 3 m.

Cand s-au facut titlurile de proprietate, eu l-am incheiat in 1997, fara schite, planuri, etc, fiind precizata doar suprafata si vecinii (la nord - varul meu, la sud – drumul public, la est –X si la vest –Y), fara a fi precizat nici un fel de drum de acces, trecere, etc.

Varul meu a incheiat titlul in 1998, dupa aproximativ 6 luni, tot fara schite, doar cu precizarile despre suprafata si vecini. Pe titlul lui apar: la est – X, la vest –Y, la nord –Z, iar la sud, eu nu apar deloc, fiind precizat ca vecin doar ulita, adica drum public),

Intre timp, el si-a facut si o poarta de acces, situata la aproximativ jumatatea terenului meu, in lateral (pe drumusorul de acces, acolo unde se afla cararea veche) , loc pe care il considera ca fiind al sau.

Toate bune si frumoase, si eu ma servesc de respectiva cale acces, insa pentru a intra pe terenul meu, trebuie sa deschid poarta aceea. Si de aici, problemele... Varul meu imi interzice in prezent sa-i mai deschid poarta, spunand ca drumul respectiv este in proprietatea lui, si ca deoarece eu am acces la teren direct din drumul public, nu mai am ce cauta pe la el prin ”curte”.

Intrebari:
!. Cum este posibil ca in titlul lui de proprietate eu sa nu apar ca vecin la sud, ci sa apara direct drumul public, avand in vedere faptul ca titlul lui este incheiat dupa al meu?
2. Al cui este terenul de pe respectivul drum de acces, mai exact cine este proprietarul acestuia (chiar si cu respectarea dreptului de servitute) ?
3. Are varul meu dreptul de a construi ceva pe respectivul drum de acces, sau are dreptul de a-mi interzice mie accesul acolo?
4. Ce pot sa fac pentru a-l determina sa mute poarta respectiva mai in spate, in dreptul liniei de hotar dintre cele doua terenuri, adica acolo unde incepe cu adevarat terenul lui?


Multumindu-va anticipat pentru raspunsuri,
Va doresc o zi frumoasa!