avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Activitate mikehit47

Activitate mikehit47

Angajatorul meu este înregistrat ca firma IT in Romania, activează în industria cazinourilor online. Ne obliga sa impersonam persoane de peste hotare pentru a oferi servicii clienților lor. Nu ne plătesc orele de noapte și bonusurile salariale (care nu sunt trecute în contract) sunt folosite pentru a subjuga angajații. As vrea sa ii dau în judecata și sa cer daune morale pentru situația în care ma găsesc, toate lucrurile astea le-am aflat ulterior, bineinteles ca nu mi s-au comunicat la angajare. Cum sa procedez? Trebuie sa le fac și plangere la politie / ANAF?
Am fost angajat intr-o corporatie internationala cu aproximativ 100 angajati in Bucuresti pana acum o luna. Am fost refuzat dupa perioada de proba de 3 luni, mi s-a motivat (desi nu era necesar conform contractului) ca asta s-a intamplat pentru ca nu am fost de acord sa vin la munca in liberele legale si pentru ca imi depaseam pauzele ducandu-ma la baie in timpul programului.

Problema mea nu e ca am fost dat afara, conform contractului oricare dintre parti putea sa inceteze colaborarea in primele 3 luni, chiar si fara motiv. Problema mea e ca angajatorul acesta face abuz de angajati si am sa relatez mai jos de ce consider asta.

Corporatia acorda 5 minute la saptamana pauza (in afara pauzei pre-stabilite de 1h pe zi), timp in care ar trebui sa te duci la baie. Practic daca ai nevoie o data pe saptamana, esti in grafic, altfel daca esti in afara pauzelor, nu ai ce sa cauti la baie. Consider ca aici se incalca un drept fundamental al omului.

A 2-a problema este cea a liberelor legale. Mentionez ca firma nu este incadrata ca tip de munca care nu poate suporta intrerupere. Deci fiecare angajat ar avea dreptul sa stea acasa in liberele legale daca isi doreste asta. Angajatorul in schimb te programeaza din start sa muncesti in liberele legale, cand ceri sa nu muncesti ti se spune ca nu se poate, ca e nevoie de oameni, apoi inainte cu o zi ti se pune in fata o foaie prin care "iti dai acceptul in scris", dupa ce faptul e deja consumat. Daca refuzi sa semnezi foaia, esti prost vazut in cadrul companiei (eu fiind in perioada de proba, am fost si dat afara). Practic esti constrans de catre angajator sa vii la munca in liberele legale. In plus fata de asta, programul nici macar nu e facut de firma din Romania, este trimis direct din USA de la o persoana care nu stie care e legislatia la noi.

Am facut o plangere la departamentul lor international de compliance, nu au unul si-n Romania. Momentan nu au facut decat sa-mi raspunda ca ei respecta legea (fapt, dupa parerea mea, neadevarat). Nu stiu daca e o lipsa de comunicare intre firma din Romania si firma mama sau chiar o fac intentionat.

Ideea e ca as vrea sa merg si la ITM, inca mai am prieteni care muncesc acolo si s-ar putea infiinta ca martori, mi-as dori sa obtin si niste despagubiri pentru abuzul asta.

As avea castig de cauza? Ce ma sfatuiti sa fac?

Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Tigara Electronica la munca
Aveau in regulament interdictii la adresa tigarilor normale, nu le-au specificat pe cele electronice. Ar urma sa se introduca in Regulamentul de Ordine Interioara in curand.

Mi se pare abuziv, avand in vedere ca nu deranjez chiar pe nimeni. Toti colegii mei afirma ca au un miros frumos si improspateaza atmosfera.

Angajatorul nu trebuie sa aiba o justificare pertinenta pentru care interzice tigarile electronice? Ma gandesc ca ar putea sa interzica orice altceva prin regulamentul de ordine interioara, daca e asa simplu, nu?

Repet, toata lumea aici are peste 18 ani, spatiul e ventilat (mare, 400mp+), nu exista plangeri ca ar deranja pe cineva, suntem doar 3 oameni care folosesc asa ceva (din 50+). Singurul motiv pentru care cred ca s-a luat aceasta masura este ca uneori mai au invitati potentiali clienti (cladirea are 10 etaje si e destul de goala, au interes sa o umple). Dar asta ma infurie si mai tare, trebuie sa joc cum vor ei ca sa nu aiba ce comenta clientii?! Ma gandesc ca ar putea sa ne oblige prin regulamentul de ordine interioara si sa fluturam niste stegulete cu firma cand exista potentiali clienti in vizita.
Răspuns la discuția Tigara Electronica la munca
Va multumesc pentru link-urile corecte, le-am citit pe ambele. Din pacate nu m-am lamurit deloc, stiam deja infromatiile de acolo. Intrebarea mea este legata de tigarile electronice dar mai mult de Regulamentul de Ordine Interioara din cadrul companiei pentru care lucrez.

As dori sa stiu daca angajatorul meu poate interzice tigarile electronice la locul de munca modificand Regulamentul de Ordine Interioara. Atentie, se refera la tigarile electronice care in momentul de fata sunt interzise doar in mijloace de transport in comun si locuri de joaca pentru copii.
Răspuns la discuția Tigara Electronica la munca
Va multumesc dar aparent toate cele 3 link-uri sunt stricate.
Buna seara,

Dupa cate am inteles tigara electronica este interzisa in locurile de joaca pentru copii si mijloacele de transport in comun.

In momentul de fata lucrez intr-o corporatie unde urmeaza se se interzica, zic ei ca or sa schimbe Regulamentul de Ordine Interioara si or sa specifice ca utilizarea tigarilor electronice contravine cu activitatea de aici.

Este posibil sa faca asta? Adica in aceeasi masura ma gandesc ca ar putea interzice orice care in mod normal ar fi legal prin Regulamentul de Ordine Interioara.

Vreo idee?

Edit: Mentionez ca munca de aici consta in promovarea unor produse de telecomunicatii, avand numai angajati de peste 18 ani intr-o cladire de birouri noua cu un sistem de aerisire foarte bun.