avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Activitate alex_element

Activitate alex_element

Salutare.
Ma confrunt cu o situatie destul de des intalnita in ultima vreme, dar de care m-a saturat: abordarea copiilor de tot felul de indivizii (de regula pensionari) care se hlizesc la ei, ii intreaba diverse (ce faci? cume te cheama?), intervin in diverse situatii (daca nu esti cuminte, te ia baba acasa) sau ajung sa le dea dulciuri.
Pentru ca am ajuns la limita suportabilului sa am de-a face cu tot felul de oameni needucati si pentru ca orice tentativa de a le atrage atentia se termina cu niste replici absurde din partea lor (Doar glumeam. De ce v-ati suparat? Am vorbit cu el, nu l-am mancat?) creez aceasta postare.
Prin urmare, exista vreo lege care sa interzica astfel de comportamente?
Multumesc anticipat.
Va salut. Am urmatoarea dilema: harnirea animalelor fara stapan pe domeniul public este sau nu interzisa? In urma unei discutii cu un politist local din Bucuresti am fost informat cum ca hranirea animalelor fara stapan pe raza municipiului Bucuresti este reglementa de HCGMB 120/2010 si se pedepseste cu amenda in valoare de 1000 lei. Din cate stiu, exista legea 205/2004 prin care se reglementeaza conditiile de viata si bunatatea ale animalelor, insa nu am gasit nimic concret privind animalele fara stapan. De asemenea, nicio hotarare de consiliu local nu este mai presus de lege.
Pe scurt: unde este reglementarea?
Răspuns la discuția Bransare fara acord
Am facut deja o reclamatie catre ANRE si astept raspunsul.
Răspuns la discuția Bransare fara acord
Recunosc ca nu am citit cu mare atentie acel ordin, eu ramanand ancorat in procedura pe care am urmat-o in 2017. Ce nu imi este clar in momentul de fata este raspunderea executantului. Conform ordinului, este in sarcina lui sa se verifice dosarul (adica existenta documentelor necesare), ceea ce inseamna ca responsabilitatea completitudinii dosarului ar cadea in sarcina beneficiarului. Ori executantul nu are posibilitatea sa verifice veridicitatea acestora (nu exista o baza de date a investitorilor de instalatii).
Răspuns la discuția Bransare fara acord
(Faptul ca nu am primit un raspuns pertinent la aceasta speta ma face sa cred ca, foarte probabil nu voi gasi solutia pe acest forum. Prin urmare, am luat fraiele problemei in propriile maini si voi documenta in acest thread evolutia spetei, pentru a fi la indemana celor care se vor confrunta pe viitor cu o speta asemanatoare)

Ordinul ANRE 156/2020 a schimbat procedura de acordare a accesului la instalatia, astfel ca distribuitorii de gaze au nevoie doar de o cerere pentru a oferi respectivul acord. Verificarea dosarului beneficiarului (inclusiv existenta acordul asociatiei de proprietari si, respectiv, a investitorilor instalatiei) cade in sarcina executantului lucrarii.
Din cate am inteles de la cei de la Distrigaz, executantul depune o documentie la Distrigaz, in baza careia se finalizeaza proiectul (montarea contorului), insa nu mai exista obligatia de a depune si acordurile investitorilor.

In ceea ce priveste speta mea: vecinul de la 1 a fost informat de niste "binevoitori" de pe scara cum ca toata coloana a fost ridicata de vecinul de la parter si, prin urmare, nu avea nevoie de acordurile vecinului de la 6 sau al meu. Desigur ca nu m-a crezut cand i-am spus ca am dosar + chitanta care sa ateste investitia mea.
Distrigazul s-a delimitat de speta, asa ca am facut o adresa catre ANRE, prin care am cerut pasi de urmat in continuare. De asemenea, cum nu am reusit sa ajungem la un consens, voi cauta un avocat.

(revin cu noutati de indata ce le voi avea)
Răspuns la discuția Bransare fara acord
Va salut. Sunt de acord ca undeva s-a produs o greseala, motiv pentru care am ajuns in aceasta situatie. Am depus o cerere catre Distrigaz, in care am solicitat dosarul de racordare al vecinului (momentan nu am primit niciun raspuns).
intre timp, I-am trimis un mesaj vecinului in care l-am rugat sa imi dea un termen pana la care considera ca se poate achita de cota sa parte. Cu raspunsul sau a fost unul evaziv, ma intorc la prima intrebare: ce alternative am pentru a descalci situatia. Ma gandesc la urmatoarele:
=> adresa catre Distrigaz, in care sa solicit revocarea acordului de racordare, in baza faptului ca nu exista acordul tuturor proprietarilor tevii comune
=> adresa catre vecin, cu confirmare de primire, prin care sa ii solicit banii pana la o data X, urmata de actionare in instanta, in cazul unui raspuns nefavorabil.
Ar mai exista si o alta varianta?
Salutare. Locuiesc intr-un bloc racordar la reteaua de distributie de energie termica a orasului. Pe o perioada de cativa ani, impreuna cu 2 vecini am construit o coloana de gaze naturale, folosita pentru a instala centrale de apartament si a ne debransa de la reteaua orasului. Conventional, proprietatea asupra conductei este impartita in doua, vecinul de la parter fiind proprietar asupra segmentului de conducta dintre bransamentul de la strada si plafonul parterului, iar al doilea vecin si cu mine detinem in coproprietatea restul conductei.
Acum, ma confrunt cu situatia urmatoare, descoperita intamplator: in ecuatie a mai aparut un al patrulea vecin (situat la etajul 1). Acesta a obtinut acordul vecinului de la parter, apoi, in baza acestuia, a depus documentatia la furnizorul de gaze, a obtinut avizul tehnic de racordare si s-a legat la conducta.
Din cate stiu, dosarul in baza caruia se obtine avizul de racordare ar trebui sa contina urmatoarele:
- acordul tuturor proprietarilor conductei (sau declaratie notariala prin care se promite despagubirea proprietarilor). Daca ce am aflat, vecinul de la 1 are doar 1 acord din 3 si nici vorba de declaratii.
- declaratie pe proprie raspundere cum ca documentele depuse sunt complete si corecte.
Vecinul in cauza este deschis la dialog, pentru a solutiona situatia, argumentul fiind ca a crezut are nevoie doar de acordul vecinului de la parter. Totusi, in cazul in care nu ajungem la un consens, care sunt pasii potriviti pentru a clarifica situatia?
(NB: atat eu, cat si al doilea proprietar, avem toata deschiderea pentru a permite accesul celorlalti vecini la conducta, in conditia unei despagubiri proportionale)
Teoretic se poate ataca, dar asta nu garanteaza succesul. Practic, cat timp nu a avut un titlu de calatorie valabil pe pana la destinatie, pe ce motiv sa atace procesul verbal?
1. Pentru neglijenta - a validat cardul si nu s-a uitat pe ecranul aparatului ca sa confirme ca validarea a fost ok? (Nota bene: mesajul nu dispare extrem de rapid de pe ecran, ci are o temporizare data de interactiunea aparatului cu cardul. In alte cuvinte, mesajul va fi vizibil pe ecran cat timp cardul este in spatiul de citire al aparatului)
2. Pentru lipsa de informare - din august si pana in prezent sunt aproape 3 luni, perioada de timp mai mult decat suficienta pentru documentarea si intelegerea mecanismului noului tip de bilet.
Desigur, puteti face o cerere pentru log-uri (banuiesc ca ati avea nevoie de numarul de ordine al autobuzului - cele 4 cifre negre care sunt sub parbriz), dar nu vad cum va pot ajuta.
Pentru conducta de gaze, aveti nevoie de acordul presedintelui de asociatie pentru modificarea partilor comune. Depuneti o cerere adresat presedintelui, cu numar de inregistrare sau prin posta, cu confirmare de primire si asteptati raspunsul.
Pentru debransarea de la sistemul de termoficare, aveti nevoie de acceptul vecinilor care au perete comun cu dvs (sus, jos, stanga, dreapta, daca este cazul) si, ulterior, de acordul asociatiei de proprietari, exprimat prin vot (convocarea unei adunari generale, in care 50%+1 din totalul proprietarilor sa fie de acord).
Din ce inteleg din postarea dvs initiala, vecinul dvs a facut investitia initiala (a suportat costurile instalarii si punerii in functiune a tevii de gaz). Prin urmare, respectivul este proprietarul de drept al tevii.
Asa cum am mentionat mai sus, furnizorul de gaze va cere acordul proprietarilor coloanei separate de gaz. Cum respectivul vecin este proprietarul coloanei, veti avea nevoie de acordul dansului si, pe cale de consecinta, sa ajungeti la un consens cu respectivul.
Nu imi este clar de ce aveti nevoie de o lege pentru a-l despagubi? Este proprietatea dumnealui, dvs doriti sa va racordati, prin urmare, din punct de vedere MORAL (consider ca este un argument solid) trebuie sa ajungeti la un consens si sa il depagubiti.
Daca gasiti o portita pentru a nu il despagubi, va felicit, insa tineti cont ca veti utiliza aceeasi coloana de gaze (cat timp exista o coloana de gaze al carei debit este suficient pentru sustine mai multi consumatori nu veti putea construi o alta coloana) va recomand sa aveti o atitudine constructiva (ganditi-va ca veti fi nevoiti sa faceti diverse revizii, ale caror costuri le veti imparti).