avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Activitate StoicaGeorge

Activitate StoicaGeorge

Buna ziua. Rog pe cineva care a fost sau este in situatie ca si mine ca sa ma ajute cu un sfat cat mai rapid.
Sunt proprietarul unui autoturism care in urma cu 5 luni am avut un accident rutier din care am constatat ca era dauna totala.
Taxa de poluare este platita de primul proprietar , eu fiind al doilea. Asi dori sa recuperez taxa de poluare in baza noi legi din luna aprilie-2016 care ne zice asa :

"""" Restituirea sumelor reprezentând valoarea reziduală a Timbrului de Mediu pentru autovehicule se poate face DOAR ultimului proprietar al autovehiculului pentru care s-a plătit taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ori timbrul de mediu pentru autovehicule, după caz.

Prin excepţie față de mai sus, valoarea reziduală a timbrului nu se restituie în situaţia în care autovehiculul pentru care se solicită restituirea valorii reziduale a timbrului a fost reintrodus în parcul auto naţional fără plata timbrului ori contribuabilul a beneficiat de restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ori a timbrului de mediu pentru autovehicule, după caz.

Valoarea reziduală a timbrului reprezintă suma care ar fi plătită pentru respectivul autovehicul dacă acesta ar fi înmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto naţional, calculată în baza legislaţiei după care s-a stabilit cuantumul taxei datorate la momentul înmatriculării, în lei, la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat, folosindu-se vârsta vehiculului de la momentul scoaterii din parcul auto naţional.

Restituirea valorii reziduale a timbrului se face la cererea contribuabilului care se depune la organul fiscal competent. Cererea trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită contribuabilului. "''' citate din Monitorul Oficial nr. 274 din 12.04.2016 .

Intrebarea mea este , daca pot sa recuperez eu taxa de poluare , fiindca eu nu inteleg #-o . Am fost azi la ANAF iar cei de acolo mi-au spus ca nu se poate recupera taxa de poluare daca masina e dauna totala, in plus mi sa spus ca doar cine a platit taxa o poate recupera , si in cazul meu nici primul proprietar nu o mai poate recupera ca el a vandut masina.
Daca da , atunci Care ar fi prima procedura care o am de facut ? Mai intai sa radiez masina apoi sa merg cu actele la ANAF sau sa ma adresesz din nou lor inainte de a radia masina ?
Va multumesc de intelegere ! Astept un raspuns cat mai rapid !