avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Activitate ionpauce

Activitate ionpauce

Am inteles, va multumesc!
Am inteles. O intrebare legata de aceasta situatie - debitorul fiind cel care colecteaza aceste costuri cu executarea, le colecteaza pentru fiecare dosar redeschis sau doar pentru ultimul - in care este determinat sa plateasca?
Multumesc pentru raspuns. Mi s-a transmis ca se poate face o noua cerere de staruinta intr-un interval de maxim 6 luni (evitare perimare), dar ca ulterior acestei cereri - deci dupa 1 an, ar trebui inchis dosarul si redeschis din nou intr-un termen de 3 ani pentru a evita prescrierea.

In baza carei legi trebuie inchis acest dosar, daca debitorul nu are bunuri trecute pe numele sau in prezent? Eu pot face aceste cereri de staruinta in termen de maxim 6 luni pentru multi ani de aici inainte. Daca se inchide acest dosar la fiecare 12 luni trebuie sa achitam mereu pentru redeschiderea sa, ceea ce nu mi se pare necesar.
Salut!

Am o intrebare si sper ca ma puteti ajuta!

Am demarat executarea silita a unui individ care mi-a cauzat daune, in urma condamnarii definitive a acestuia si obligarea sa la achitarea unei sume care sa acopere aceste daune + costurile de judecata.

Executorul judecatoresc a intocmit actele necesare iar individul, desi sta la casa si foloseste masina, nu are nimic din lucrurile astea pe numele lui. Cel mai probabil va continua asa pana va ajunge intr-un punct in care trebuie sa aiba ceva pe numele sau. Astfel eu trebuie de asemeni sa continui acest proces de executare pe 5-10-20 ani, cati vor fi necesari.

Intrebarea mea este - trebuie neaparat inchis un proces de executare la fiecare 12 luni? In baza carei legi? Nu pot insista cu cereri de staruinta la fiecare 5 luni (pentru a nu se perima)?


Va multumesc mult!
Buna ziua,

Intr-un proces civil paratul a declarat in mod fals ca nu a mai primit ajutor public in ultimele 12 luni. Astfel, in urma acestei declaratii, paratul a primit ajutor public judiciar pentru a doua oara intr-un singur an.

Intrebarea mea este daca legea permite acordarea de mai multe ori a unui ajutor public in decursul a 12 luni, avand in vedere Articolul 7 din OUG nr.51/2008:


Art. 7
Ajutorul public judiciar se poate acorda, cumulat, in oricare dintre formele prevazute la art. 6, fara a putea depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare.



Precizez ca ajutorul primit de acesta nu depaseste 12 salarii minime brute cumulat. Daca legea ii permitea sa primeasca ajutor public si a doua oara, de ce a dat declaratii false ca nu a mai primit ajutor public?!
Noi avem un avocat - cel care a fost alaturi de noi si in proces - insa nu am pus in problema daca poate dumnealui fi cel care face demersurile pentru executare, stiind ca doar un executor judecatoresc are acest drept.

Practic ce trebuie sa facem ca aceasta actiune sa se mentina este ca la mai putin de 6 luni, in permanenta, sa emitem noi cereri de staruinta in executarea silita?
Inainte de a incepe, vreau sa va multumesc tuturor celor care sunteti activi in acest forum. Va sunt recunoscator pentru sprijinul pe care ni-l oferiti prin raspunsurile dumneavoastra!

In urma unui proces castigat definitiv - pentru recuperarea cheltuielilor de judecata si a daunelor primite - urmeaza sa demarez executarea silita a debitorului. Care sunt pasii corecti pentru a preveni prescrierea sau perimarea executarii silite?

Trebuie sa solicit executorului judecatoresc ca la fiecare 5 luni (mai putin de 6) sa faca un anumit demers catre debitor? In ce poate consta acest demers, daca ma astept sa fie facut pentru 5-10 ani de aici inainte, pentru ca executorul judecatoresc sa nu isi piarda rabdarea? :)

Am observat in forum ca sunt tot felul de situatii unde se "joaca" la limita prescrierii executarile silite. Nu inteleg de ce acesti creditori si executorii judecatoresti care ii reprezinta permit ajungerea in asemenea situatii cand ei au dreptul de a isi recupera prejudiciul cauzat de debitori. As aprecia daca mi-ati clarifica de ce se ajunge in situatia asta.


Nota de subsol

Dupa cum stiti, multi debitori se sustrag de la executare punand bunurile pe numele altora si lucrand la negru. Asta le permite sa provoace daune si sa ignore legea ei neputand fi trasi la raspundere. Este din pacate o portita pe care legea o permite, iar cei care sunt certati cu legea profita de acest lucru.

Pentru ca sunt pregatit la randu-mi sa-l urmaresc pe acest debitor la nesfarsit, pana creanta este achitata (si costurile aferente recuperarii ei), as dori sa stiu cum pot sa ma pun la adapost pentru ca acest proces de executare sa fie corect si complet infaptuit (in masura in care dupa 10, 20 de ani, debitorul va fi nevoit intr-un final sa isi plateasca datoriile).