avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Activitate Rrrrmmmm

Activitate Rrrrmmmm

Buna ziua,
Exista vreo lege in care sunt specificate drepturile aparținătorilor in spital, in cadrul ingrijirii unui copil cu vârsta mai mica de 3 ani (in cazul meu)?
Mai exact, sunt internata de 4 zile cu al meu copil in spital, am fost mutate din salonul initial, iar patul care ni s-a oferit este unul de 70x140 cm, imposibil de intins un adult + un copil mic.
Astfel, ma aflu in imposibilitatatea de a dormi macar o ora pe noapte, am 3 seri consecutive in care nu am inchis un ochi, sunt desfigurata efectiv, ma doare tot corpul, simt ca cedez.
Mulțumesc.
Bună ziua,

Exista vreo reglementare legala prin care un comerciant este obligat sa înlocuiască un produs în garanție, care ajunge în service pentru a treia oara, din cauza aceleiași probleme?
Mai exact, este vorba despre un telefon mobil, care a fost deja de doua ori în service pentru un defect la mufa de încărcare, iar acum s-a defectat iar (în mai puțin de 6 luni au avut loc toate reparațiile).
Cum pot aborda problema? Vreau înlocuirea produsului pentru ca este clar ca are un defect de fabricație.
De ce lege ma pot lega pentru problema în cauza în discuția cu cei de la service?

Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Bună ziua,
Se da următoarea speta: în octombrie 2019 am cumpărat o pereche de ochelari de la un magazin de optica. Zilele trecute, un brat al ochelarului s-a rupt, fără a suferi vreun soc mecanic (ochelarii nefiind unii tocmai ieftini).
Am fost în magazinul respectiv, am dat produsul spre reparație, pe baza identificării în sistemul lor informatic. Au spus ca nu îmi înlocuiesc piesa rupta, ma pot ajuta doar cu o lipitura, nefiind viciu de fabricație. Ca sa scap mai repede de ei, zic ok, hai sa fie asa, ca am nevoie de ochelari.
Astazi primesc telefon ca sunt gata lipiți, dar ca pentru ridicare sa prezint factura. Am cautat în toată casa și efectiv nu o mai găsesc.
Ei invoca ca nu mai au o copie a acesteia (ceea ce mi se pare absurd) și ca fără factura mea și bon fiscal nu îmi pot da produsul înapoi!
Mie mi se pare abuz.
Nu sunt obligați sa aibă copie a facturii și a bonului fiscal? Cum pot proceda în situația data?
Mulțumesc.
Buna ziua,

Se da urmatoarea situație: am un copil in varsta de 1 an si 9 luni si am depus dosarul pentru încadrarea în grad de handicap (așteptăm sa fim chemați la comisie).
Problema este ca eu ar trebui sa incep serviciul si nu știu daca pana atunci va fi gata certificatul de handicap al copilului, astfel încât sa pot prelungi si CIC.
Intrebarea ar fi: se poate sa ma reintorc in concediu crestere copil, daca voi începe serviciul? Adica sa zicem merg o luna la serviciu, apoi vor fi gata documentele copilui. Sau trebuie continuitate a concediului? Cum pot proceda in această situație?
Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Bună ziua,

Vă rog, dacă se poate, sa ma ajutați cu un sfat în ceea ce privește situația de mai jos.
Este vorba despre un membru al familiei, angajata cu forme legale din iulie 2016, la o firma care se ocupa cu comercializarea accesoriilor auto. În tot acest interval, a fost mutată de pe o firma pe alta, ale aceluiași "grup", de aproximativ 7 ori, fără a își schimba activitatea desfășurată (practic închidea firma X și deschidea firma Y). Salariul trecut pe contract era minim pe economie, banii încasați fiind mai mulți, iar salariul era dat "în mână" (nu a mai semnat stat de plata din august 2019).
Problema principala vine de câteva zile, de când a fost nevoita firma sa își suspende activitatea din cauza pandemiei de coronavirus.
Practic, angajaților li s-a pus o foaie în fata, sa semneze, ca sunt mutați pe alta firma. Nu a semnat lichidare / demisie pe firma veche.
Mai nou, firma s-a reprofilat pe timp de criza, și fac livrări la domiciliu cu produse de igiena și alimente.
Iată cum, de la o munca de birou, persoana în cauza este obligata sa împacheteze la colete, sa care colete de alimente foarte grele și sa livreze la domiciliul solicitanților, pe raza București și împrejurimi.
Salariul nu și l-au primit, doar o mica parte, ca este "criza".
Lucrul acesta este inadmisibil. Cum se poate proceda pentru a ieși din aceasta situație problematica și sa rezolve aceste nereguli mizerabile?

Mulțumesc anticipat.
Buna ziua! Am cumprat un teren in jud. Ilfov, pe care vreau sa contruiesc o casa. Am obtinut avizul de amplasament in vederea demararii procesului de construire a casei si de racordare la reteaua electrica. Nelamurirea mea este: cand trebuie imobilul inscris la cartea funciara? La finalizarea constructiei sau inainte?
Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Act de proprietate
In regula, vom face acest demers, solicitand extrasul de carte funciara pentru informare. Daca totul este inregula, sa inteleg ca poate sta fara griji, avand ca si acte de proprietate contractul de construire + contractul de imprumut? Sau trebuie sa mearga si la un notar, de unde sa obtina un alt document care sa ateste dreptul de proprietate?
Răspuns la discuția Act de proprietate
Daca are un document de la banca, prin care sa ateste finalizarea platii creditului, este suficent? Sau doar pe extrasul de carte funciara se poate vedea daca CEC-ul mai are drept de ipoteca asupra imobilului?
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta, mai jos prezentata, pentru a sti cum sa procedez dpdv legal.

Am o ruda, care in anul 1984 a cumparat un apartament, direct de la constructor. Ca si acte, in momentul actual are un ''contract de construire'' si un ''contract de imprumut'', cel din urma fiind emis pe baza contractului de construire.
Imobilul a fost achitat in rate (CEC, banii erau lunar retrasi de catre angajator).
Data la care s-a calculat finalizarea platii, conform acestui contract de imprumut este luna 06, an 1999.
Intrebarea mea este: aceste doua documente tin loc de act de proprietate? Sau care sunt demersurile necesare pt obtinerea unui document care sa ateste acest drept?

Multumesc anticipat.

Buna seara.
Va adesez intrebarea ce urmeaza in numele mamei mele, care ar dori sa se pensioneze anticipat. Din punct de vedere am vechimii in munca are 38 ani si ca si varsta implineste 57 ani in decembrie anul curent.
De curand s-a operat, si din pacate nu s-ar mai putea intoarce la locul actual de munca, datorita faptului ca s-a operat de hernie, iar ea la serviciu trebuie sa ridice greutati destul de mari, fiindu-i imposibil in conditia actuala.
Intrebarea mea este: se poate depune dosarul de pensie fiind in CO medical, sau trebuie sa mai aiba o perioada in care sa lucreze?
Multumesc anticipat.