avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Activitate CosminLos

Activitate CosminLos

Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna ziua,
Va trebui sa contestati in instanta, in termenul legal, P.V.-ul.


Mulțumesc pentru interesul arătat, dar întrebarea mea era dacă pot contesta amenda pe motiv că cele două articole invocate de agentul constatator nu sunt corelate: fapta săvârșită nu este sancționată de articolul invocat la rubrica "și sancționată de:".

Pot să contest această amendă cu șanse ridicate de succes in baza OUG 2/2001 Art. 16. - (1), care spune următoarele (vezi text îngroșsat): Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul [ ... ]; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea [ ... ]?
Buna ziua,

Am si eu o intrebare referitoare la nulitatea/validitatea unui process verbal de constatare (amendă circulație rutieră):
Am fost oprit de către un agent de la Brigada de Poliție Rutieră București pentru că mă aflam la semafor pe prima bandă de circulație pe motiv că acea bandă ar fi destinată conducătorilor auto care virează la dreapta. Deși marcajul rutier de pe carosabil și cel al semaforului indica destul de clar ca banda respectivă este destinată participanților la trafic care se deplasează atât pe direcția la dreapta, cât și pe direcția înainte, agentul a insistat că legea nu spune așa.
Am primit o amendă pentru că nu dețineam cel de-al doilea triunghi reflectorizant, faptă prevazută de Art. 8 din OUG 195/2002 (lucru pe care l-a și scris la rubrica „Fapta săvârșită este prevazută de: art. 8 din OUG 195/2002”):
Extras lege: OUG 195/2002 Art.8. – Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul şi tramvai trebuie sa fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate.
La rubrica „și sanționată de art.:” a trecut insă Art.100-(1)-3 din OUG 195/2002, care spune:
Extras lege: OUG 195/2002 – Art. 100 – (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
3. nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare;

La rubrica “a săvârșit următoarele:” a scris după cum urmează: “A condus auto nr. ... pe drumul public iar in momentul controlului nu a avut două triunghiuri reflectorizante după cum prevede legea.

După cele expuse mai sus, vă rog să mă lămuriți și pe mine dacă neconcordanța dintre cele doua articole expuse de către agentul constatator atrage după sine nulitatea acestui proces verbal de constatare, sau această “greșeală” nu va fi luată in considerare de către un judecător.

Vă mulțumesc anticipat!