avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Activitate kau

Activitate kau

Buna ziua,

Considerand ca preemptorii ce accepta oferta de vanzare a unui teren arabil sunt de acelasi rang si grad, cui/dupa ce criteriu se face atribuirea terenului(cf. art. 7 alin. (4) si art. 4 din [ link extern ] )?

Va multumesc.
Buna ziua,

In calitate de cumparator de teren arabil, care din cele doua optiuni de mai jos imi permit rezilierea contractului de arenda semnat de vanzator cu un arendas inainte de expirarea, la termen, a contractului(mai exact, daca este posibil, la incheierea actualului an agricol)?
a. cumparare pe baza art. 20 alin. (2) din legea 17/2014, [ link extern ] ;
b. cumparare pe baza art. 4-6 din legea 17/2014, [ link extern ] .

Mentionez ca pot face cumpararea in oricare din cele doua moduri.
Pe care din cele doua optiuni ar trebui sa o urmez?

Va multumesc.
Va multumesc pentru raspuns. Intr-adevar, in legea nr. 196/2018 nu este prevazut niciun termen. Insa in art. 17 alin. (7) se vorbeste despre "semnarea unui act aditional la acordul de asociere". Ori aceasta "semnare" nu poate avea loc daca reprezentantii asociatiei nu imi pun la dispozitie respectivul act aditional. In prezent am primit din partea presedintelui asociatiei "30 de zile" pentru solutionare. Cel mai probabil pana atunci face uitat tot demersul meu.
Buna ziua,

In urma depunerii cererii de inscriere ca membru in asociatia de proprietari, cf. art. 17 alin. (7) din legea 196/2018, ce interval de timp are presedintele asociatiei la dispozitie pentru a pregati actul aditional de asociere, a.i. sa-l pot semna si astfel sa obtin calitatea de membru?

Va multumesc anticipat,
Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Mentionez ca imobilul pe care il detin nu este cu destinatie de locuit. Din ce am gasit in legea nr. 196/2018, obtinerea calitatii de membru al asociatiei se face cf. art. 17, alin. (7). Insa in ceea ce priveste dovada dreptului de proprietate sunt intrucatva in ceata. In legea nr. 196/2018, la art. 4 alin. (4), se descrie cum se face dovada dreptului de proprietate, iar mergand mai departe pe fir, in legea nr. 287/2009 privind codul civil, articolul pe care l-am gasit in acest sens ar fi nr. 565, ce vorbeste despre un extras de carte funciara. Presupun ca la originea acestei obisnuinte de a duce copie dupa contractul de vanzare-cumparare ar fi art. 33 alin. (6) din legea nr. 196/2018(dar chiar si acesta nu mentioneaza ca ar fi vorba de o copie, ci de o simpla prezentare a "informatiilor necesare [...] calculului cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei [...] si datele de contact ale proprietarului").
In ceea ce priveste departamentul din cadrul primariei, s-au multumit a-mi raspunde la solicitare cu raspunsurile presedintelui asociatiei, desi ma asteptam la masuri luate de primarie, eu invocand parti din art. 102 al legii nr. 196/2018(parti ce cad sub incidenta primariei/departamentelor din subordine-principalul punct vizat fiind art. 102 alin (c), privitor la grinzi structurale expuse ale blocului nehidroizolate/degradate, pe langa alin (a) s.a.-).
Buna ziua,

Presedintele asociatiei imi solicita copie legalizata a contractului de v-c. a imobilului pe care il detin, asta dupa ce i-am transmis o copie simpla a actului. Este aceasta cerinta una legala pentru a deveni membru al asociatiei de proprietari? De asemenea, exista un anumit format al cererii pentru a deveni membru al asociatiei? La momentul curent, in care am transmis doar copie simpla(fara cerere), am dreptul sa fac solicitari de imbunatatire a starii tehnice a cladirii(partilor comune)? Am dreptul sa fiu convocat(prin tabel convocator) la adunarile generale/de bloc? In prezent nu mi se onoreaza cereri de solutionare a situatie descrisa mai sus si de comunicare a unor acte ce tin de istoricul de activitate al asociatiei pe motiv ca nu am depus copie legalizata(cerinta transmisa prin intermediul departamentului din primarie responsabil cu asociatiile).

Va multumesc,
Buna ziua,

In fata imobilului detinut(spatiu comercial), alipite de perete, au fost amplasate, pe baza chitantei primite de la primarie de catre un alt comerciant, vitrine frigorifice si umbrele tip pavilion.
Zona respectiva de perete, ocupata de aparatele de mai sus, nu are spatiu vitrat in alcatuire, insa reprezinta o buna parte din fatada magazinului.
Ce pot face pentru a determina primaria sa solicite reamplasarea respectivelor aparate in dreptul imobilului detinut de respectivul comerciant?

Va multumesc,
Am intrebat la unul din furnizori. Se pare ca pot incheia un contract, insa de tip business(nu destinat PF).
Va multumesc, apreciez raspunsurile dumneavoastra!
Va multumesc pentru raspunsul prompt. Nu inteleg insa care este deosebirea intre o activitate comerciala desfasurata de mine(ca si persoana fizica-probabil ca este posibil d.p.d.v. legal, nu stiu-) si o activitate comerciala desfasurata de chirias. Eu, in calitate de proprietar, nu semnez niciun contract de distributie cu chiriasul. Este ca si cum as inchiria un apartament pentru clienti Airbnb.
Pur si simplu pun la dispozitia chiriasului un imobil pe care il poate folosi fara a trebui sa faca, in cazul fiecarui nou chirias, noi cereri de racordare. Asta in paralel cu pastrarea furnizarii utilitatilor si in perioadele in care nu exista chirias(de ex. pe perioada iernii, cand este necesara o incalzire minimala a constructiei).
In America exista notiunea de "full service lease"([ link extern ] /).
Salutare,

In cazul detinerii, pe persoana fizica, a unui spatiu comercial, este permisa/posibila incheierea contractelor de utilitati pe persoana fizica? Practica curenta(impusa, de fapt, de catre casierii furnizorilor) pare sa fie incheierea contractelor doar de catre persoane juridice(in calitate de chiriasi).
In concluzie, se poate solicita furnizorilor de utilitati contractarea cu/pe persoana fizica(proprietarul spatiului comercial):
-fara obligarea chiriasilor la parcurgerea procedurilor de racordare in nume propriu;
-cu pastrarea contractelor de utilitati si in perioadele in care nu exista chirias(ex. iarna, pentru asigurarea incalzirii minimale a imobilului, in vederea conservarii starii tehnice a acestuia).

Va multumesc,