FIICA TREBUIE SA ACHITE FRATELUI SUMA DE 16000 EURO REPREZENTIND COTITATEA DISPONIBILA. AVIND IN VEDERE SITUATIA FINANCIARA A FAMILEI FIICEI ( EA-CASNICA , COPIL MINOR IN INTRETINERE , DOAR VENITURI DIN SALARIUL SOTULUI ), EXISTA VREO POSIBILITATE CA ACEASTA SUMA SA FIE PLATITA IN MAI MULTE TRANSE(RATE ), SAU FIICA VA FI NEVOITA SA VINDA CASA CARE A FOST OBIECTUL SUCCESIUNII PENTRU A ACHITA ACEASTA SUMA ?
MENTIONEZ CA FIICA NU DETINE SI ALTE PROPRIETATI IMOBILIARE
nu trebuie luate in seama cind se aplica algoritmul de calcul si urmatoarele 2 aspecte :
-fiica detine deja 3/16 cote mostenite in urma decesului tatalui
- prin incheierea tranzactiei financiare in urma careia fiul a vindut mamei cele 3/16 cote mostenite dupa tata , de ce i se acorda cota de rezerva succesorala din nou si pentru cotele deja vindute mamei ?
Parintii mei ( mama si tata) au avut o casa si doi copii ( fiu si fiica).
In urma decesului tatalui, cotele mostenitorilor au fost: 10/16-mama, 3/16- fiul si 3/16 fiica.
Mama a incheiat o tranzactie financiara cu fiul ei prin care cumpara cele 3/16 cote ale fiului.Precizez faptul ca banii cu care mama a cumparat cotele fiului erau imprumutati de la fiica ( 12.056 euro ).
Ulterior acestei tranzactii, mama a facut un contract de donatie cu sarcini cu pastrarea uzufructului viager(pentru 13/16 cote din casa) fiicei sale.
Dupa decesul mamei , fiul revendica in instanta cota de 1/3 rezerva suuccesorala dupa mama.Expertul a stabilit valoarea casei la suma de 65.000 euro.
Va rugam sa ne explicati cum se calculeaza cotitatea disponibila ( adica suma cuvenita fiului ca rezerva succesorala ) pornind de la activul brut si tinind cont de faptul ca fiica a imprumutat mamei suma de 12.056 euro.