avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Activitate Livius74

Activitate Livius74

Mulțumesc frumos !

Alexandru Surcel a scris:

Cât timp e tatăl în viață, procesul îl deschideți în numele lui.

Mulțumesc mult pentru deschidere și ajutor .

Da, toți sunt și au fost dezinteresați fiindcă casa este una bătrânească și se află la țară ......și din cauza asta miza fiind mică nu se complică nimeni. Pe mine m-ar interesa s-o reabilitez fiindcă acolo făceam vacantele pe timpuri la bunici și îmi pare rău să rămână în paragină.

La ce m-am gândit eu după ce am întors problema pe toate părțile, vă rog să-mi spuneți dacă ar fii fezabil ....:

Tatăl meu are 80 de ani și foarte șubred la sănătate din păcate dă semne clare că .. ........ Mi-am zis să astept oricât ar fi nevoie după decesul lui să fac succesiunea in termeni de 12 luni și să chem dacă vor să vină frații, mama mea și nepoții. Dacă nu vor să se prezinte la notar asta cred că înseamnă că renunță la succesiune /partaj. Dacă nu fac declarație de acceptare în termenul de 12 luni înseamnă că nu doresc.....Ei oricum nu îi interesează și nu doresc să se complice dar nici nu vor să vină benevol acum să facem partajul amiabil, îmi spun că este deranjul prea mare și nu se merită , casa este foarte ieftină..

Să-mi spuneți va rog dacă varianta mea la ce m-am gândit este una bună.

Iar varianta de mi-ați spus să-i dau în judecată pentru partaj acum , se face un proces cu toți o dată ? Nu cu fiecare în parte ? Dacă am 8 nepoți nu se face 8 procese ci unul singur .....Este corect ?

În momentul de față nepoții ar trebui să facă mai întâi partajul după tatăl lor și mama (bunica ) acestora și numai după ajung la noi ? Corect? Vă întreb că nu doresc să vină pe la poarta la tatăl meu de 80 de ani să-i facă șicane că au ei 1/2 moștenire după bunica lor (sora tatălui meu) . Să ne dea în judecata dacă vor moștenirea de 1/2 ca să între legal în posesie ... Corect? Au vreun drept acum să între în casă , în curte.... peste tatăl meu ? Dacă nu au făcut succesiunile după bunică și tatal lor ? Tatăl meu sta acolo în casa de 25 de ani de când s-a retras la pensie, plătește impozitele la primărie, este trecut pe rol , are buletinul acolo etc fiind casa părinților lui.

Mulțumesc mult pentru ajutor și îmi cer scuze dacă am fost insistent cu întrebările.

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Casa in care sta tatal dvs este numai 1/2 a lui. Cealalta jumatate este a surorii lui, decedata.

Rezolvarea partajului pentru casa in care sta tatal dvs nu o puteti face decat cu mostenitorii legali ai surorii sale. Mostenitorii surorii sale ar fi fost cei 2 copii ai sai care insa au decedat si ei. Prin urmare mostenitori au ramas nepotii surorii talaui dvs (copiii celor 2 copii ai surorii).

Insa, acesti nepoti devin mostenitori legali numai dupa ce obtin certificatul de mostenitor. E posibil ca unii sa renunte la mostenire. Ca sa obtina certificatele de mostenitori trebuie sa faca succesiunile. Intai dupa bunica lor, apoi dupa parintii lor.

Da, din pacate e complicata situatia, mai ales daca ei au fost dezinteresati si nu au facut pasii acestia la timpul lor. Si, din cate spuneti, nici nu ii intereseaza.

Asa ca singura varianta va ramane un proces (cu toti odata) prin care sa cereti:
- stabilirea mostenitorilor matusii dvs (sora tatalui)
- partajul
Odata deschis procesul, instanta va stabili atat calitatea lor de mostenitori cat si modalitatea de partaj.

Din nou din pacate, demersurile acestea va trebui sa le faceti dvs pe timpul si banii dvs, cel putin initial. Dupa asta va veti putea recupera o parte din costuri (stabilire mostenitori si jumatate din partaj) de la nepoti.

Bună ziua și mulțumesc frumos pentru informații

Da, a rămas o casă și pământ în urma decesului surorii tatălui și a copiilor acesteia către nepoți care moștenesc....casa în care a locuit sora tatalui.

Să înțeleg că acea casa de care vorbesc eu în care stă tatăl meu ( nu cea a surorii lui unde a stat până a murit ) și care sora lui are și ea 1/2 de la părinții lor , nu se poate face partajul cu nepoții decât dacă aceștia fac sucesiunile după părinții lor și bunica lor ? Fiind 2 situatii/spetè și case diferențe să înțeleg că sunt legate între ele ?

Casa de care vorbesc eu este casa în care stă tatal meu și care sora lui are și ea 1/2 de la parintii lor (bunicii mei) .Cealaltă casa unde sta nepoții mei a fost a surorii tatălui și copiii acesteia care au decedat cu toții..

Eu doresc ca în casă unde sta tatăl meu cum să fac să întru în posesia celor 1/2 ai surorii lui...dacă nepoții nu doresc să vină la partajul voluntar la notar toți o dată .
Asta înseamnă că trebuie să-i dau în judecată pe fiecare în parte ca să fac același partaj în tribunal ??? Sau se face o judecată cu toti o dată ?

Iar dacă aș reuși cumva să-i adun pe toți o dată la notar pentru un partaj voluntar, pot întra în posesia celor 1/2 ai surorii tatălui? Sau este obligatoriu ca ei la cealaltă casa sa facă succesiunile mai întâi după părinții și bunica lor decedati ?

Mulțumesc încă o dată pentru deschidere și ajutor.
Bună ziua!

Mai am 2 frați dar nu îi interesează nici pe ei deloc, nu au nicio pretenție financiară etc fiindcă casa este una veche, batranească în provincie și mi-au zis că nu îi interesează deloc.

Problema este cu ceilalți nepoți din partea surorii tatălui , soră care este trecută în certificatul de succesiune în 1995 cu 1/2 ....Această mătușă a mea a murit plus și copiii ei, acum sunt nepoții lor împrăștiați peste tot si nu îi interesează deloc,, nu vor și nu au timp de această moștenire care este nesemnificativă financiar și nu vor complicații.

Întrebarea mea este cum să fac să reușesc să fac un partaj ceva, o renunțare etc din partea acestor nepoți, nu vor nici bani să le dau să vină toți la notar .
Aș putea să iau de la fiecare vreo declarație notarială că renunță ? După care să merg cu toate declarațiile lor la notar?
După decesul mătuși mele ( sora tatălui) copiii ei nu au făcut succesiunea, după un timp au murit și acești copii , au rămas în viață nepoții mei care nu au făcut nici aceștia succesiunea după părinți și bunica lor .

Tatăl meu locuiește în acea casa de 25 de ani de când s-a retras acolo la pensie ,este trecut pe rol, pe contracte de curent etc, plătește impozitele etc .

Dacă sora decedată a tatălui meu , copiii decedați ai acesteia și nepoții acum în viață , dacă nu au solicitat la notar intenția că doresc moștenirea de 1/2 făcută în 1995 mai au dreptul ? Știam că există un termen în care să îți expui intenția că ai dori o moștenire cât de mică ar fi.

Sau pot să fac o nouă succesiune acum că tatăl meu trăiește și sora lui a decedat după titlul de proprietate în care este trecut tatăl tatălui meu adică bunicul meu ? Dacă nu ar veni nepoții mei la succesiune poate reușesc cumva, nu știu, zic și eu....

Mulțumesc frumos pentru informații
Sora tatălui a avut 2 copii care au murit și ei, în urma lor au rămas niște nepoți care sunt împrăștiați prin toată țara și prin afara ei și care nu îi interesează această casă unde locuiește tatăl meu dar nici nu vor să vină la notar motivând că nu îi interesează moștenirea..

Aș dori să fac cumva partajul să rezolv cu actele acum când tatăl meu de 80 de ani mai este încă în viață. Nu a făcut partajul cu sora lui când era în viata și era mai ușor fiindcă se înțelegeau foarte bine. Acum eu nu știu cum să rezolv această problemă dacă nepoții surorii tatălui nu doresc să vină la notar.

Mă gândeam să îmi facă un testament la notar pe cei 1/2 ca să rămân eu legat de această problemă pe viitor când nu o să mai fie el având 80 de ani.

Nici cadastru nu pot să fac fiindcă se cere certificatul de deces al surorii tatălui meu și nu îl are .

Așa se întâmplă când nu se fac actele la timpul potrivit când era mai ușor.

Mulțumesc!
Bună ziua !

Este valabil un proces-verbal întocmit de mână în anii 1992 în care sora tatălui meu semnează că nu are nicio pretenție la moștenirea tatălui lor decedat fiindcă nu a participat financiar la înmormântare și alte cheltuieli ?

În acel proces-verbal au semnat și 4 martori care între timp au murit și ei.

Sora tatălui a decedat între timp și ea și copiii ei. .

La partaj acest proces verbal este luat în calcul ?
Au făcut în 1995 succesiunea dar nu și partajul. Sora decedată a tatălui meu figurează și ea cu 1/2 în certificatul de partajul.
Mulțumesc anticipat!
Răspuns la discuția Testament notar
Mulțumesc pentru răspuns. Da, am 2 frați care nu vor casa deloc, ba chiar doresc dacă există vreo cale legală să semneze că nu au nicio pretenție, ei pur și simplu nu o vor .

Deci, nu este nicio problemă cu frații, problema ar fii cu acei nepoți din partea surorii tatalui meu care nici ei nu o vor dar nu pot veni toți o dată la notar să renunțe.

Întrebarea este dacă ar exista vreo cale ca acei nepoți să poată să dea vreo declarație, ceva, că nu au nicio pretenție, că renunță în fața notarului pe acolo pe unde sunt și să mi le dea mie iar eu la rându meu să merg la notar cu ele. Dacă există vreo procedură de acest fel. De strâns toți o dată la notar este imposibil.

Și încă o întrebare dacă sunteți amiabil să-mi spuneți, dacă tatăl meu cu sora lui care este decedată au făcut pe timpuri succesiunea după tatăl lor (bunicul meu) este valabilă acum acea succesiune dacă sora tatălui meu este decedată ? Sau trebuie refăcută iar cu nepoții? Iar dacă este valabilă se poate face partajul ? Sau trebuie reluat iar de la început succesiunea cu nepoții iar după partajul ?

Mulțumesc frumos !

P.S. problema este că nimeni, nici frații mei și nici nepoții surorii tatălui meu nu doresc casa , niciunii nu au nevoie și nu o vor fiind o casă bătrânească în provincie....trebuie ca cineva să se ocupe de ea ....mie îmi pare rău s-o lăsăm abandonată.

Dapix a scris:

Dacă aveți frați, aceștia sunt moștenitori rezervatari, și dacă vor, au dreptul de a contesta testamentul după moartea tatălui.
Și da, doar pentru 1/2 vă poate face tatăl testament, dar care nu-i deloc sigur dacă aveți frați.

Răspuns la discuția Testament notar
Să înțeleg că îmi poate face testament la notar tatăl meu doar pe 1/2 ? Asta fără a implica nepoții surorii lui sau frații mei...?

Se poate lua de la nepoți un document notarial de cedare/renunțare din partea lor către mine a celor 1/2?? Ar fi mai ușor așa fiind împrăștiați peste tot si este imposibil de strâns pe toți o dată la notar .

Mulţumesc frumos !

MYRA CIMPEAN a scris:

Tatal dvs numai pe 1/2 din casa poate dispune. Restul de 1/2 apartine nepotilor din partea surorii tatalui dvs

Discuție Testament notar
Bună seara! Îmi poate face tatăl meu un testament la notar în care să-mi lase casa bătrânescă moștenire? Casa cu pricina a fost a părinților lui care au decedat cu mult timp în urmă , moștenitori a fost el (tatăl meu ) și sora lui care a decedat . Au decedat și copii acesteia [surorii) .

Au făcut în 1995 după tatăl lor (bunicul meu) succesiunea casei și a terenului în care este specificat că tatăl meu care a ramas in casă are 1/2 și sora lui care a decedat între timp și care nu a stat în casă plecată de peste 50 de ani , are tot 1/2 , deci au amândoi câte 1/2 trecut în succesiunea din 1995.

Nu au mai făcut partajul după succesiune fiindcă se înțelegeau ca frații. . Problema este că a murit sora tatălui meu, au murit și copiii aceștia si au rămas niște nepoți împrăștiați prin toată țara și în afara ei.
Nu știu dacă acești nepoți ar avea vreun drept....

Întrebarea mea este că tatăl meu împreună cu mama mea doresc să-mi facă la notar un testament în care îmi lasă casă dar problema este că în actul de succesiune făcut în 1995 figurează cum am spus mai sus 1/2 tatăl meu și sora lui decedată tot cu 1/2 .

Îmi poate face acest testament la notar în care să,-mi lase casă?? Eu mai am 2 frați care nu doresc sa aibă casa, nu au nicio pretenție fiind o casă bătrânescă, veche etc. Sau poate să-mi facă testament doar pe cei 1/2 ? Că restul de 1/2 este trecută sora lui care a murit , au murit și copii acesteia...

Tatăl nu are cadastru și intabularea făcută fiindcă nu a făcut la timpul respectiv partajul cu sora lui și nu cred că se mai poate face ceva .

Mulțumesc anticipat.
Răspuns la discuția Acte moștenire
În situația/speța de mai sus în care mă aflu, tatăl meu îmi poate face mie prin notariat sau avocat un act de donație sau moștenire pe partea lui de moștenire de 1/2 ? Sau este obligatoriu să se facă partajul ?

Ca să adun toti cei 8 nepoți împrăștiați prin toată țara și prin afara ei ca să facem partajul este imposibil.

Așa se întâmplă dacă nu se fac actele de la început când trebuia și se putea ușor....

Mulțumesc frumos pentru informații.

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Partajul nu se face prin declarație, e un contract. Trebuie și soția băiatului.
Vorbiți cu unn notar despre o ofertă de a contracta, însă șanse mici. Poate vă ajută un avocat.