avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Activitate andrazam

Activitate andrazam

Va multumesc. Mi se pare jenanta lejeritatea cu care au incercat sa disimuleze faptul ca nu vor prin faptul ca nu exista un context legal favorabil, cand un simplu "nu" era oricum suficient, fiind vorba de un acord de ambele parti. Oricum, in actul de telemunca incheiat, este trecuta ca loc de desfasurare a activitatii "resedinta angajatului" - nimic specificat.
Va multumesc pentru raspuns. Asta am incercat si eu sa inteleg. Nu am cerut in niciun moment detasare, ci strict acordul angajatorului de a desfasura telemunca din alta tara - raspunsul a fost ca legea nu le permite decat sa ma incadreze ca detasata, nu ca telesalariata. Aducandu-le in discutie faptul ca ce am gasit eu in dispozitiile legale nu prevede asa ceva, mi s-a spus ca sunt mai multe legi si ca asta e regimul in Romania - desi ei ar dori sa imi permita lucrul din afara tarii, trebuie sa ma declare ca lucrand in alta tara, cu alt regim fiscal, cu diurna si bani de relocare. Motivul pentru care am pus intrebarea aici este pentru a sti daca mi s-a spus adevarul.
Inteleg, intrebarea mea era daca exista obligatii de tip fiscal de tip detasare asupra companiei - mi s-a comunicat ca nu exista cadru legal pentru telemunca din strainatate, cu accent pe faptul ca nu e lipsa de vointa din partea firmei, ci ca nu este legala decat detasarea in acest context.
Buna ziua,

Am o nelamurire in legatura cu telemunca. Contractul incheiat de mine cu compania la care activez permite efectuarea acesteia, iar de la declansarea pandemiei am lucrat doar de acasa. Cu toate acestea, am fost avertizati ca nu avem voie sa lucram din afara tarii. Problema mea este ca doream sa petrec urmatoarele doua luni lucrand dintr-un stat al UE, unde am familie (iar in cazul unui nou lockdown nu as fi singura). Solicitand acest lucru, am fost informata de departamentul de resurse umane ca nu este posibil decat daca gasesc o companie la care sa fiu detasata de catre actuala companie - implicand plata cazarii, a unui supliment de salariu, a asigurarilor sociale acolo etc.) Conform surselor pe care le-am putut gasi online, telemunca nu presupune limitari geografice, iar eu nu am cerut nimic altceva decat sa modific locul de unde lucrez pentru o perioada. Exista intr-adevar reglementari legale care sa nu permita companiei la care lucrez sa accepte ca eu sa lucrez temporar din strainatate pentru ei? Mentionez ca prestez activitati IT, deci nu este vorba de vanzari sau activitati care sa presupuna o eventuala actiune a companiei mele in sistemul fiscal de acolo.
Buna seara,

As avea o intrebare in legatura cu plata pensiei de urmas. Am beneficiat de aceasta pe durata celor doi ani de master si din toamna am inceput un al 2lea program de licenta. Din cauza unor probleme, nu am reusit sa duc adeverinta doveditoare la casa de pensii decat in luna februarie. Stiind ca pensia de urmas nu se plateste retroactiv, imi luasem gandul de la banii respectivi.

Astazi am vazut, insa, ca mi-a fost creditat contul cu o suma de bani echivalenta cu pensia aferenta din octombrie pana in aprilie. Se plateste aceasta pana la urma retroactiv, daca am mai beneficiat si in trecut de ea, sau sa fie vorba de o eroare bancara pur si simplu? In cazul acesta din urma, cum ar trebui procedat?

Va multumesc mult!