Tatal meu este condamnat la o pedeapsa cu executare de 10 ani, care se reduce la 5 ani (avand peste 60 de ani). A executat 2 ani si 3 luni, la care se mai adauga zilele de munca si cele 6 zile / luna pentru conditii necorespunzatoare.
Este intr-o stare grava si irecuperabila: cancer in stadiu final la plaman, care s-a extins in tot corpul si in principal la cap, ceea ce i-a provocat 2 atacuri cerebrale in mai putin de 2 saptamani.
Problema este ca se afla intr-o stare foarte grava (la pat, abia vorbeste si misca membrele). A fost externat imediat de la spital, avand un verdict transant si netratabil.
Intrebarile mele sunt: Pot formular eu, ca fiu, cererea de intrerupere a pedepsei sau este nevoie de un avocat sa faca aceasta actiune?
Exista un regim de judecare urgenta pentru astfel de situatii?
Am si eu doua intrebari.
1. Reducerea de pedeapsa prevazuta la alin. 2) se aplica si in cazul infractiunii de omor(art. 188 NCP)? (caz concret: pedeapsa de 10 ani, persoana de peste 60 de ani, deci i se reduce la 5 ani, urmand apoi reducerile pe baza muncii prestate, dar nu se elibereaza mai devreme de executarea a 1/3 din pedeapsa totala → 3 ani si 4 luni).
2. Avand in vedere modificarea Legii nr. 254/2013, noile reduceri de pedepse se aplica dupa reducerile deja existente? Adica o persoana(de peste 60 de ani) poate sa fie eliberata la executarea a mai putin de 1/3 dintr-o pedeapsa de mai putin de 10 ani sau nu?