Buna ziua d-na gi-janez. Testamentul poate fi atacat de catre fosta sotie . Succesiunea nu poate fi dezbatuta in prezent fosta sotie fiind stabilita deocamdata in strainatate.. De ce prin cesiunea mostenirii cu raport as ramane cu jumatate si nu cu dreptul la mostenirea soacrei mele, respectiv jumatate ca sotie a autorului si o treime ca mostenitoare a acestuia
Va multunesc pentru interesul acordat problemei mele, dar cred ca nu am fost suficient de bine inteles.
Un act facut prost, si, nu doar in viziunea mea, este un inscris neclar, nelamuritor, interpretabil, necuprinzator, Cesiunea mostenirii cu titlu gratuit nu este o operatiune de vanzare, poate avea ca obiect universitatea bunurilor lui de cujus prin aplicarea regulei donatiei. Eu nu am mentionat transmiterea tuturor drepturilor succesorale ale soacrei mele, ci doar cele corespunzatoare cotei parti indiviza care ii revine legal ca sotie si ca mostenitoare a sotului decedat, cu respectarea rezervei legale fostei mele sotii. De asemenea nu am sustinut ca eu o sa dezbat succesiunea, eu urmarind ca in baza actului de cesionare sa nu fiu pus pe drumuri, astfel nefiind strain de succesiune, iar, ulterior, cand voi avea banii necesari, sa cer dezbaterea succesinii. Daca doriti sa va implicati in continuare la aceasta discutie, va rog sa va referiti la intrebarile mele expuse in postarea initiala.
Orice act se ataca dar nu se castiga decat daca este facut prost, obiectul discutiei nu este dezbaterea succesiunii, din motive atat materiale cat si lipsei de interes in acest moment a ficei mostenitoare rezervatara . Procedura expusa de Dv. este cea generala, clasica, avand ca finalitate emiterea unui certificat de mostenitor, or eu am pus in discutie o situatie particulara, complet diferita, a cesionarii drepturilor succesorale asupra cotei parti indiviza ce revine sotiei autorului succesiunii, respectand rezerva ficei, asemanator donatiei scutita de raport . In acest mod nu este necesara prezenta la notar sau instanta a ficei, atata timp cat nu ii este afectata rezerva succesorala, urmand ca in viitor sa se dezbata succesiunea intre mine fica autorului.
Fosta sotie s-a stabilit in strainatate, in situatia actuala daca moare soacra mea eu pot fi dat afara din casa de catre fosta sotie pentru a vinde imobilul.
Buna ziua. Va supun atentiei urmatoarea situatie ce rugamintea de a va spune punctul de vedere profesionist in acord cu normele in vigoare . In urma decesului socrului meu au ramas ca mostenitori legali sotia acestuia si fiica, respectiv sotia mea . Intre timp, sotia mea a ramas in strainatate si a divortat de mine . Soacra mea, bolnava, aflata in grija mea, neavand bani pentru dezbaterea succesiunii, doreste sa-mi cesioneze cu titlu gratuit dreptul sau succesoral indiviz cu scutire de raport . As dori sa aflu daca aceasta trazactie se poate face pe cale notariala, avand in vedere ca, nefiind dezbatuta succesiunea, soacra mea nu poate obtine certificat de atestare fiscala si extras de carte funciara de autentificare. Ce alte modalitati legale ar putea fi aplicate, care sa consfinteasca aceasta donatie, fara posibilitate de atac, eventual emiterea unui certificat de calitate in baza caruia soacra mea sa-mi poata cesiona drepturile succesorale. Va multumesc .
Va respect interpretarea Dv. in privinta disp.art.163 c.pr.civ.,dar nu sunt de acord cu ea . Legea trebuie sa fie si logica, or ce sens are ca la al.[8) sa se repete ce e prevazut clar la al,(3). Dupa opinia mea logic este ca al.(8) face referire numai la persoanele din familie sau care domiciliaza impreuna cu destinatarul, prevazute la al.(6)si nu la destinatar.
Buna ziua. Doresc comentarii justificate de la specialisti in materie privind urmatoarea situatie . Am fost executat silit fara sa am cunostinta, ne primind somatie si incuviintare, inscrisuri care, conform procesului verbal intocmit de catre curier ar fi fost depuse in cutia postala, eu ne fiind gasit la domiciliu . Instanta de executare a considerat indeplinita procedura de comunicare, ignorand disp.art.163 al..(3) c.pr.civ. si aplicand disp.al.(8) acelasi articol. Or, disp.art.163 al.(3) prevede ca depunerea in cutia postala se face in cazul refuzului destinatarului de a primi corepondenta, iar potrivit al.(8) corelat cu al.(6) in situatia in care destinatarul sau alte persoane din familie sau care locuiesc cu acesta lipsesc sau refuza sa primeasca corespondenta , Exprimarea este confuza, putand fi interpretata ca si in cazul lipsei destinatarului actele se pot depune in cutia postala, ceea e in discordanta cu al.(3)., fiind necesar a se face distinctie intre destinatar si alte persoane prevazute la al.(6). Cred ca ar trebui sesizata I.C.C.J. pentru clarificarea si lamurirea acestor neconcordante intre cele doua aliniate , pentru a avea o aplicare unitara . Multumesc.
Am fost somat sa platesc presupuse datorii neachitate privind taxe de timbru judiciar pe care in fapt le-am achitat in fiecare luna, respectiva taxa fiind esalonata la plata in rate lunare . Unde ar trebui sa introduc contestatie printr-o cerere de chemare in judecata, la instanta de drept comun sau la contencios administrativ si fiscal. Pot cere daune interese pentru tracasarea si disconfortul creat prin amenintarea cu executarea silita si in caz afirmativ cam care ar fi cuantumul sumei de despagubire .