avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Activitate Alexei000

Activitate Alexei000

Adam Grecu a scris:

Referitor la senzori si utilitate lor: senzorii sunt foarte utili, dar din cate stiu eu au un termen de valabilitate. Daca acest termen este depasit, dispozitivul nu-si mai face treaba, adica sa inchida valva electromagnetica,daca o aveti. Senzorul montat la mine in bucatarie are 14 ani. Din timp in timp il "testez" si am observat ca actioneaza, adica inchide valva, pe care apoi trebuie sa o armez. Acelasi lucru i-am sfatuit si pe vecinii mei


Întrucât blocul din care fac parte are montați senzori de gaz, pot confirma că sunt utili (cei care opresc gazul la nivel individual, exact la intrarea țevii în bucătărie). Costul nu este mare (raportat la perioada de funcționare), iar pentru un senzorul pe care îl am, timpul de bună funcționare este de 7 ani.

Într-adevăr au o rată de fals-pozitivitate destul de mare (acționează și la alte substanțe decât metan), însă nu ceva de speriat. Eu le-aș recomanda în special în blocurile în care locuiesc persoane în vârstă, pentru că acestea pot să nu observe problemele de la aragaz (unde locuiesc o bătrână a murit într-un incediu pornit de la aragaz, înainte de montarea detectoarelor).
Voi învia acest thread cu o întrebare legată de montarea de detectoare suplimentare. Recent, comitetul asociației de proprietari a decis montarea unui al doilea rând de detectoare de gaz (pentru "părțile comune"). În acest moment există detectoare de gaz care închid instalația la nivel de apartament,

Acest lucru s-a realizat fără înștiințarea prealabilă a proprietarilor, verificarea făcându-se doar jos (nu s-a intrat în apartamente, nu s-a anunțat nimic). Verificarea a concluzionat că ar fi probleme pe părțile comune, însă nu s-a verificat și în apartament, astfel că concluzia este discutabilă, oamenii neștiind să închidă consumatorii.

Întrucât costul detectorului mai nou este de cca 100E, cel vechi încă este bun (au 5 ani din 7 ani timp mediu de bună funcționare), am refuzat montarea acestuia. Un alt inconvenient este că orice detecție a acestui nou detector oprește gazul pe întregul bloc.

Întrebare: sunt obligat să montez acest al doilea detector? Legea este neclară în acest sens. Nu s-au efectuat modificări la instalația proprie de gaz, în afară de înlocuirea racordurilor cu unele noi, mai bune calitativ.

Întreb acest lucru și pentru că președintele și un membru din comitet fac presiuni mari în acest sens (sunat la ușă, SMSuri, amenințări cu plângeri la ISU etc.).

Vă mulțumesc.