avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Activitate Diana Cioroiu

Activitate Diana Cioroiu

Răspuns la discuția Asigurare dosar deviz
Cine a efectuat plata reparatiei catre service? Daca v-ati adresat unui service cu care asiguratorul are contract de colaborare, nu sunt obligati sa va inainteze nimic dvs. Daca va puneti intrebarea cum stiti daca unele repere au fost intr-adevar inlocuite si nu reparate, atunci va raspund ca ar fi trebuit sa stati langa masina pentru a observa... Nu printr-un deviz final de reparatie aveti dvs. certitudinea...
Puteti purta legatura prin mail in numele persoanei prejudiciate. Dvs. spuneti ca "a depus actele". Pasii sunt: notificarea accidentului+ P.v= avizare dauna. Cand avizarea este facuta, se procedeaza la deschiderea dosarului de dauna. Conducatorul auto da o declaratie. In max 5 zile legea veche, 3 zile legea noua insp. Constata avariile. Un exemplar obligatoriu il inmaneaza pagubitului. Mai ales in cazul in care auto nu e in dauna totala, se introduce auto intr-un service agreat RAR pt. efectuare deviz. Se completeaza o cerere de despagubire cu val. din deviz si in max 30 zile asiguratorul are obligatia de a face o oferta justificata catre pagubit. Sau il poate incunostiinta din ce motive nu aproba plata total sau partial. Mai spune in vechea lege faptul ca in max 10 zile de la cele 30 zile au obligatia la plata sub condiția depunerii documentelor necesare stabilirii răspunderii și cuantificării prejudiciului (adica pv si devizului sau factura+chitanta in cazul reparatiei). Trebuia sa va aduca la cunostiinta in scris daca se mai solicita si alte inscrisuri de la asigurator( la fel de bine o fac prin bifarea casutelor din pv de constatare).Daca vorbesc despre cercetarea imprejurarilor producerii evenimentului, sunt decazuti din termen daca in 5 zile de la constatare nu v-au notificat in acest sens. Practica e diferita de reglementare legala, dar odata urmati pasii, asa curg si penalitatile in cazul nerespectarii termenelor si doar asa va puteti indrepta catre ASF cu o plangere. V-am detaliat 90% ...fiecare caz are particularitatile lui si nu este detaliat la randul lui. Si Nu conteaza cine preia cazul( avocat, ruda cu procura etc.) Important este sa sa fi avut cazuri similare si sa cunoasca bine legea! Altfel, nu va sfatuiesc sa va prezentati la sediul Sucursalei. Eu observ cum procedeaza cu pagubitii... Contact prin mail pt. ca intr-un eventual litigiu pe Instanta sau intr-o eventuala plangere, aveti dovada. Cererea de plata sa fie obligatoriu depusa prin posta cu confirmare de primire si continut declarat sau la sediu, cu dovada primirii pe un exemplar al dvs.
Buna ziua! Detaliati, va rog, evenimentul rutier. Da, asiguratorul are obligatia sa va faca o oferta de despagubire justificata, cu modalitate de calcul si surse de referinta privind oferta. Practica unor Soc. de asigurare difera de lege. Eu va spun cum este prevazut in lege. Parerea mea este ca dvs. sa solicitati valoarea maxima de despagubire, iar in 7 zile cel mult sa va fie inaintata (de obicei odata cu aceasta, va fac oferta ).Daca sunteti de acord cu aceasta valoare, completati o cerere de despagubire pe aceasta val. Respectiva cerere echivaleaza si cu acceptul dvs. , asadar in max 10 zile au obligatia la plata. Daca dvs. considerati ca auto nu este in dauna totala, introduceti masina in service agreat RAR ( dupa efectuarea constatarii de catrea asigurator) si solicitati un deviz. Formulati cerere de despagubire pe val.din deviz si in max 30 zile de la depunerea devizului, asiguratorul are obligatia sa va inainteze o oferta justificata. In max 10 zile de la acceptarea ofertei asiguratorul are obligatia la plata.
Răspuns la discuția Accident rutier
Daca certificatul medico-legal atesta un nr. de 5 zile ingrijiri medicale si nu se mai retin alte aspecte precum viata pusa in pericol etc. adresati-va Soc. de asigurare RCA a celui vinovat (cu aparator ales despre care stiti ca a mai rezolvat astfel de cazuri). Pe Instanta( civila in cazul dvs. ) dureaza pana la ramanerea definitiva si nu prea "renteaza" in cazul dvs.
Dvs. puteti cere oricat. Amiabil puteti primi in medie intre 450 si 1000 ron pe zi de ingrijire medicala in cazul dvs. Pe Instanta( civila) in medie de doua ori mai mult. De Instanta penala nu cred sa fie vb in cazul dvs. , daca fapta nu constituie Infractiune. Se au in vedere: tipul traumelor fizice, daune morale ca urmare a suferintei traumelor fizice, dar si traume psihice( acte). Stabilirea cuantumului daunelor morale in fata Instantei depinde de multi factori( practica Instantei, pozitie sociala, afectarea vadita a psihicului etc.). Dar nu avea asigurare RCA valabila moto? Cele 3 zile sunt de spitalizare sau de ingrijiri medicale? Este mare diferenta. Aveti certificat medico-legal?
In cazul daunei totale puteti opta si pentru reparatie ( in service agreat RAR, piese originale), urmand a fi despagubit pana la valoare de piata, diferenta platind-o dvs. Dar vedeti daca se merita... Deasemenea puteti lua banii ( daca sunteti deacord cu oferta) si va puteti repara dvs. masina unde si cum doriti. Mai inainte de toate, vedeti daca sunteti multumit cu valoarea de piata a auto dvs. stabilita de asigurator( faceti-va o idee de pe site-urile de vanzari auto pt. acelasi model si caracteristici similare). Asiguratorul o stabileste prin "sisteme de specialitate" introducand seria de caroserie sau manual caracteristicile auto ( asa ar trebui!). Le puteti solicita oferta justificata ( dovada calculului valorii de piata)
Răspuns la discuția Caruta nesemnalizata
Nu va intelegeti cu nimeni la nimic pana nu aflati nr. de zile de ingrijiri medicale. Chiar daca depune plangere si nu are peste 90 zile de ingrijiri medicale, viata pusa in pericol, posibilitatea in timp de infirmitate/ invaliditate, cicatrici estetice grave si permanente, dosarul se claseaza intrucat fapta dvs nu constituie infractiune. Daca persoana vatamata doreste vreo despagubire se poate indrepta direct la asiguratorul dvs. Rca, daca se dovedeste culpa dvs in producerea evenimentului rutier. 90 zile vi se suspenda permisul in caz ca fapta este urmarita ca si infractiune, nu 60. La prima vedere a politistului este culpa dvs., dar daca se va ajunge la o expertiza, culpa va fi comuna, daca este cum spuneti dvs. Daca se dovedeste ca nu sunt reguli de circulatie incalcate de dvs., vi se restituie permisul.
Răspuns la discuția Amenda penala sau inchisoare?
In functie de modalitatea de savarsire, de consecintele produse, de conduita infractorului dupa savarsirea infractiunii, de recunoasterea si regretarea sincera, de incercarea de a repara sau diminua consecintele infractiunii, de circumstantele personale ale infractorului, de aplicarea circumstantelor atenuante/ agravante. Dar in cazul in care incadrarea este aceasta, se poate aplica o amanare a executarii pedepsei sau o renuntare la aplicarea pedepsei ( daca sunt indeplinite si alte conditii), caz in care nu se da o hotarare de condamnare, pe cand in cazul amenzii penale, hotararea este de condamnare.
Răspuns la discuția rutiere
Va trebuie in primul rand hotararea definitiva a Instantei.
Răspuns la discuția Caruta nesemnalizata
Nu v-a dat dovada inlocuitoare? S-a deschis dosar penal pentru vatamare corporala din culpa. Pe toata perioada cercetarilor aveti dreptul de a solicita de la procurorul de caz prelungirea dovezii. Toate acestea daca dn. carutas a necesitat ingrijiri medicale. Daca nu s-a deschis dosar penal de vatamare corporala din culpa, contestati in 15 zile de la primire pv de contraventie.