Brigitte17
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua Doamna Avocat Liliana Gradinaru,
Multumesc frumos pentru mesajul dumneavastra!
Tocmai pentru a nu intra intr o criza de timp, m am decis, a lua intai cateva informatii de pe net, pentru a avea "o oarecare baza juridica" inainte de "fapte" si sau "actiuni".
Cu siguranta, un comportament rebel al copilul nostru se va naste din actiunile parintilor sai, iar sufletelul lui este afectat de tot ce il inconjoara.............psihologic, eu sunt constienta de urmari (tatal nu este genul omului comunicativ, intelegator, nu cunoaste compromisul, nu vrea sa vada o situatie de castig pentru noi 3: el, copilul si eu mama copilului. In fine, sunt sigura ca, nu suntem unici cu un astfel de caz .... ]
Vreau sa va intreb: cum ar trebuie sa procedez in legatura cu notificarea oficiala adresata sotului?
Se face la Notar, in absenta sotului? Iar el va primi acasa o scrisoare?
El mi a spus deja ca, refuza categoric, a mi da acea declaratie, prin care el isi exprima acordul, ca baiatul nostru sa calatoreasca in strainatate, insotit numai de mama lui.
Vreau doar sa precizez un lucru, care poate nu s ar fi inteles din toate discutiile mai sus.
Locuim de aproape 7 ani in Austria, insa nu avem cetatenie austriaca. Avem un drept de sedere, eu am un contract de munca aici iar baiatul merge pe clasa I aici. In Austria a facut gradinita si clasa Zero. Ne avem aici, sa spun asa, existenta, in mod oficial si in mod corect.
Ce ati mentionat mai sus, se regaseste intr un articol?
Pentru acest pas, de "a m a adresa instantei, demonstrand ca, calatoria este in interesul minorului, de a si continua clasa a II" , trebuie sa ma aflu in proces de divort?
sau ar fi posibila o varianta, gen: parintii minorului locuiesc separat, alte domicilii/ tari, nefiind divortati inca?
Mai am o intrebare, defapt nu inteleg eu o "fraza"....nu inteleg ca semnificatie, nici gramatical.....
Daca ma puteti lamuri, ce inseamna : "a solicita in instanta suplinirea acordului tatalui" ?
Incep de acum, sa ma preocup despre "situatia mea delicata". .......................................................
O saptamana buna va doresc!
MULTUMESC pentru raspunsul rapid trimis. Au fost informatii foarte importante si bine de stiut.
Credeti ca, "studii" sau "perioade de studii" includ si clasele primare I-IV ?
Posibil sa pot obtine un pasaport la ambasada pe baza "studiiilor copilului", in schimb la politia de frontiera nu stiu daca se includ si/ sau sunt suficiente aceste "acte corespunzatoare". O sa intreb la politia de frontiera, pe Internet nu am gasit suficiente informatii in acest sens.
Iar daca s ar ajunge la o potentiala ordonanta presedintiala, am sincer emotii.
Suntem casatoriti de noua ani. Nu au existat deloc acte de violenta, abuzuri. Doar "aceast conflict de viziuni asupra viitorului". Eu am ramas in Austria iar el deja s a reintors in Romania, de un an. Nu este vorba despre noi, e cel mic implicat si am spus eu, sansele lui de viitor.
Eu cred ca sotul ar putea aduce si el argumente "bune" precum ca, copilul poate fi inscris la o scoala cu predare in limba germana, si in Romania, plus este aproape de tatal sau si bunicii lui.
Imi puteti scrie va rog, parerea dumneavoastra in acest caz, daca si tatal aduce argumente bune, care ar fi finalul povestii, in mod realist?
Oricum poate am intra deja pe alt subiect referitor la custodia copilului.
Si as mai dori sa stiu cand are "dreptul la cuvant" un minor, la ce varsta?
si
in cazul in care s ar deschide un proces, pe perioada procesului, eu pot circula cu baiatul in Romania, fara declaratia - acordul tatalui?
Nu am deloc cunostiinte pe avocatura....si va sunt EXTREM DE RECUNOSCATOARE PENTRU TIMPUL DUMNEAVOASTRA acordat "acestei teme".
Multumesc din nou anticipat!
Buna ziua. Nu sunt inca intr un divort.
Eu, mama copilului, locuiesc impreuna cu copilul in Austria de sase ani. Tatal s a reintors in Romania, anul trecut. Pana cand expira pasaportul fiului nostru (pasaportul va expira in vara 2018), eu ca mama am dreptul de a circula cu baiatul nostru peste tot, cu acordul tatalui, dat in scris, printr o procura notariala.. La fel are si sotul un acord semnat la notar, precum ca, si eu sunt de acord ca el sa circule cu copilul nostru, in absenta mea.
Cu aceste hartii noi am putut circula pe ruta Romania Austria necalatorind unul dintre noi cu cel mic.
Precum am amintit mai sus, in vara ii expira pasaportul baiatului iar tatal deja mi a spus ca nu va mai da acordul in scris, nu va mai fi de acord ca baiatul sa mai circule cu mine.
Astfel tatal crede ca, eu si cel mic il vom urma in Romania la vara. Pentru baiat acest lucru ar insemna o rupere de la existenta lui din Austria. Aici merge la scoala, are prieteni.
Exista o hartie sau o lege poate europeana, pentru a gasi o solutie, in cazul nostru?
Relatia dintre noi, tata -mama s a racit, contact, au copilul si tatal zilnic pe telefon. Copilul nu e prea afectat de tot ce se intampla, nu isi doreste mult prezenta tatalui in viata noastra. Sunt deciziile baiatului, fara influente negative din partea mea.
Baiatul vrea sa ramana in Austria pentru a continua a merge la scoala pe clasa a doua in Austria. Eu la fel, nu vad acum o intoarcere in Romania.
As fi recunoscatoare pentru o idee, sfat, sugestie.......solutie ...
Multumesc frumos.