avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Activitate Theo77

Activitate Theo77

Răspuns la discuția Proprietate Pod Bloc
Multumesc frumos, NU eu nu vreau sa fie o bucatica din pod doar a mea, vreau sa fie suprafata comuna, cum este de altfel si legal.
Multumesc mult inca o data.
Răspuns la discuția Proprietate Pod Bloc
Multumesc mult , pt raspunsul Dvs. nu am stiut ca o sa imi raspundeti cu un art din HG 1588.
Am vazut atat contractul , schita si cadastru. Este vorba de o casa subsol + P + 1 + pod, construita in 1928.
AFI a vandut in 2017 ultima garsoniera + pivnista sibsol+ boxa mansarda desi este pod, au botezat boxa mansarda. AFI a vandut pe 112 avand in vedere ca spatiile erau cuprinse in contractul de inchiriere. Casa a fost nationalizata pe deantregulin 1928 si ulterior impartita in 3 apartamente, unul de 2 camera la parter si 2 garsoneire etajul 1. Initial casa a fost o locuinta unifamiliala.
Nu exista costuri comune, asa ca nu se repartizeaza in niciun fel.
Pivnita nu intra in suprafata utila ci doar in cea totala.
Art. 649 prevede ca subsolul este parte comuna doar daca nu este compartimentat,
ce este ciudat ca cealalta garsonierea nu are nicio camera vanduta la subsol, iar celalalt apartament are doar o cota indiviza vanduta dintr-o camera de la subsol.
Daca mai imi puteti da un sfat va multumesc mult.
In definitiv legea 230/2007 nu este cum ar putea parea la inceput doar pt asociatii, ci si pentru condominii, in art 1 este prevazut acest lucru.
Răspuns la discuția Proprietate Pod Bloc
Buna ziua,
Multumesc frumos pentru raspunsul Dvs. , dar am sa va intreb ce ma fac daca in condominiu nu este constituita asociatie?
Este vorba de casa mica unde ICRALUL (AFI) a vandut o parte din pod ca parte exclusiva.
De asemenea si o camera intitualata pivinita subsol. DIn 3 proprietari doar unuia i s-a vandut in exclusivitate, unul a primit o cota parte si altul nu a primit nimic de la subsol.
Pe scurt ce ma fac daca nu este alcatuita asociatie , de unde reiese ca podul este parte comuna ?
Multumesc frumos
Răspuns la discuția Proprietate Pod Bloc
Buna ziua, am o speta asemanatorare cu un pod proprietate comuna.
Intrebarea mea este de unde reiese (din ce lege, cod) faptul ca podul este parte comuna? Art 649 nu specifica in mod clar pod. Multumesc
Este vorba de o casa ce a fost construita in anul 1930, avand subsol, parter, etaj si mansarda. (Subsolul este trecut ca pivnita si la mansarda sunt camere de depozitare).
Initial casa a fost construita ca un singur imobil, avand la parter 2 camere, si la etajul 1 inca 2 camere.
Casa a fost nationalizata.
In anul 1973 ICVL vinde "apartamentul de la parter" conform legii nr. 4 /1973.
Apartamentul este vandut ca fiind de 2 camere, cu urmatoarea completare :
" odata cu locuinta se vand si urmatoarele (dependinte, anexe gospodaresti, garaje si instalatii aferente) : Holl legatura cu vestibul, vestibul, bucatarie, camara, WC, camera mansarda, pivnita.
Planul anexat contractului de vanzare cumparare nu corespunde 100% realitati. (lipsesc partile comune (casa scarii un perete si o usa)
In opinia mea s-au vandut partile comune ale imobilului si anume vestibulul si holl legatura cu vestibulul ca fiind parti exclusive.
In contradictie cu :
Articolul 46 din legea 4/1973
În cazul în care într-o clădire, locuintele sau spaţiile cu alta destinaţie aparţin unor proprietari diferiţi, aceştia au dreptul de proprietate sau de folosinţă, pe durata existenţei construcţiei comune, asupra terenului aferent, asupra spaţiilor auxiliare, dotărilor şi unităţilor comune, precum şi asupra tuturor bunurilor accesorii care, prin natura lor, nu pot fi folosite decît în comun.

De asemenea vestibulul si holul ce facea legatura cu vestibulul au fost incadrate la dependinte sau anexe gospodaresti , in contradictie cu :
Articolul 24
Costul garajelor şi anexelor gospodăreşti se evidenţiază separat în deviz şi se plăteşte integral de beneficiar la data încheierii contractului.
În cazul vinzarii locuinţelor din fondul de stat, valoarea anexelor gospodăreşti - magazii, pivnite, patule, soproane şi alte construcţii, cu excepţia garajelor, se include în preţul de vînzare a locuinţelor, la care se calculează creditul ce urmează a fi acordat, în cadrul plafoanelor prevăzute de lege.
Celelalte 2 camere de sus , au fost vandute ca garsoniere de AFI (fost Icral).
Mentionez ca din holul ce face legatura cu vestibulul se urca pe casa scarii pentru a se ajunge la etajul 1 la garsoniere, deci este o suprafata comuna.
Iar prin vestibul se facea intrare in casa la parter.
In acest moment intrare se face printr-o usa laterala in spatele casei, imobilul avand 2 intrari, dar din acea intrare (spate) se ajunge tot in holul din fata si de acolo pe scari la etajul 1.
In 2016, proprietarii ap de la parter au facut cadastru , in acest cadastru sunt desenati 2 pereti in plus ce nu exista la fata locului si nici pe planul din 1973.
De asemena atat in planul din 1973 cat si in cadastrul actual nu este desenat un zid si o usa ce delimiteaza spatiile comune ce au mai ramas de celelalte camere.
Am studiat arhiva OCPI si acolo am descoperit neregulile aratate mai sus.

Intrebarea mea era daca se poate anula partial actul de vanzare cumparare din 1973 cat si celelalte acte subsecvente, avand in vedere ca vanzarea -cumpararea s-a facut cu incalcarea legii nr. 4/1973, si reintroducerea vestibului si a holului in partile comune ale imobilului.
De asemenea anularea cadastrului facut in 2017 ce nu are legatura cu realitatea.
Mentionez ca sunt proprietarul unei garsoniere de la etajul 1