avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1319 soluții astăzi
Forum Activitate Adam Grecu

Activitate Adam Grecu

Ma bucur ca v-am fost de folos.
Cu cat ati inteles mai bine, cu atat. rezultatele vor fi mai bune.
Retineti, tot asa trebuie sa procedati si la celelalte cheltuieli care privesc suprafetele comune - fatade, casa scarii, subsol, curatenie pe spatiile comune, etc.
Sa fiti sanatosi !
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu sunteti organizati in as. prop., procedati asa cum a mentionat @latka, dar as intelege cu aprofundarea prev. NCC,, L 287/2009, actualizat:
SECŢIUNEA a 3-a
Coproprietatea forţată
Art. 651
Actele juridice privind cotele-părţi
Cota-parte din dreptul de proprietate asupra părţilor comune are caracter accesoriu în raport cu dreptul de proprietate asupra spaţiului din clădire care constituie bunul principal; înstrăinarea sau ipotecarea cotei-părţi nu se va putea face decât odată cu dreptul asupra spaţiului care constituie bunul principal.

Detalii: [ link extern ]
Incepeti prin a verifica daca chiar este nevoie de repararea in totalitate a acoperisului. Puteti cere o consultanta la o firma specializata, apoi decideti.
Cum determinati cota-parte indiviza de proprietate - pentru ca in final, costurile vor fi repartizate proprietarilor, proportional cu aceasta cota-parte indiviza de proprietate (cpi); aceasta modalitate de repartizare a costurilor este foarte legala si rezista la orice contestati aunuia sau altul dintre cei implicati :
1. Din actele de proprietate vedeti care este suprafata utila a tuturor locuintelor, le adunati;
2. Cpi-ul unei locuinte individuale rezulta din impartirea suprafetei utile a locuintei respective la suma suprafetelor locative determinate la punctul 1 si inmultit cu 100 (rezultatul este in %);
3. Faceti acest calcul pentru toate cele 12 locuinte;
4. Daca adunati toate cele 12 cpi-uri, ar trebui sa rezulte 100%, sau f.f. aproape, functie de acuraretea suprafetelor introduse.
5. Avand suma negociata o impartiti la 100, iar rezultatul il imultiti cu cpi-ul fiecarei locuinte, rezulta suma repartizata. Acum verificati daca totalul sumelor individuale = suma negociata cu firma...
Sigur, determinarea sumelor ce revin fiecarei locuinte se poate face, evident si raportandu-va doar la sup. utila, adica suma negociata o impartiti la suma suprafetelor utile de la punctul 1. Rezulta xxx lei / mp sup. utila. Acest din urma rezultat se imulteste cu suprafata utila a fiecarei locuinte, rezultand deci ce suma ce se va repartiza proprietarului. Si intr-un caz si in celalalt, sumele repartizate trebuie sa fie egale
In legatura cu facturile si chitantele despre care ati facut vorbire:
1. Cautati o firma serioasa care a mai facut asemenea lucrari si negociati intreaga lucrare (eventual cautati si alte oferte), dar repet sa verificati ce lucrari a mai efectuat in zona dvs. incheiati contract /contracte de prestari de servicii - atentiwe la termene si conditii, garantii, etc.;
2. Din experienta proprie; am discutat cu firma si ne-a intocmit contracte de prestari de servicii in mod individual, ni s-au emis facturi si chitante individuale, astfel incat am inlaturat orice suspiciune privind facturile si chitantele, daca aici era o mare problema.
Ca cineva s-a oferit sa se implice in aceasta lucrare, este foarte bine, dar v-as recomanda si o implicare a unui diriginte de santier - chiar daca cu aceasta ocazie mai cresc putin costurile.
Daca considerati ca va mai putem ajuta, reveniti cu intrebari.
Succes!
Unde vreti sa o declarati doamna ?
Mai scrieti 2-3 randuri sa intelegem si noi ceva.
Daca din constructie blocul nu a fost prevazut cu boxe, atunci boxele pe care unii dintre proprietari le-au construit, nu sunt niste constructii legale si totul depinde de buna intelegere intre vecini, boxele respective nu intra in calculul suprafetei utile a locuintei, asa ca nimeni nu o sa va faca sa declarati ceva/undeva aceasta boxa.
In practica, mai ales la blocurile construite in "epoca de aur", acolo unde subsolurile chiar permiteau construirea unor boxe fara nici-o autorizatie, cum spuneam la buna intelegere intre vecini. Se tinea cont ca aceste constructii sa nu deranjeze instalatiile interioare de apa-canal-termoficare si proprietarii sa nu depoziteze substante periculoare si mai ales, inflamabile. Un avantaj foarte mare, chiar in conditiile aratate era faptul ca proprietarii cu boxe aveau mare grija ca in subsol sa fie o curatenie perfecta, sa nu fie pierderi de apa, sa nu fie gandaci.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Amestecati lucrurile - cel putin asa inteleg eu...
Cand vorbiti despre facturi, inteleg ca trebuie sa va referiti la un furnizor - de servicii si utilitati, cu care as. prop. are incheiate contracte de furnizare.
Sigur, as. prop. trebuie sa repartizeze cheltuielile pe proprietari, conf. prev. Legii nr. 196 / 2018 - [ link extern ]
Mai inteleg ca dvs. aveti "probleme" cu as. prop. nu cu furnizorii, asa ca repet, singur sau cu alti proprietari nemultumiti de activitatea acestora, mergeti la SAP, unde v-am indicat. Sunt convins ca cei de acolo au sa va ajute.
Am inteles ca sunteti din Iasi, puteti sa-mi dati niste amanunte pe mesaj privat?
As vrea sa va ajut, dar nu inteleg ce abuzuri face as. prop. in legatura cu facturile?
FPuneti o intrebare corecta si o sa primiti informatii corecte.
Ce sa inteleaga departamentul alocat din primarie sau ANPC-ul?
Mergeti in audienta la dl. Ciobanu, Sef birou Serv. as. prop. din Aleea Rozelor, pregatiti-va un material scris - eventual, mergeti insotit si de un alt vecin nemultumit de aceste abuzuri.
Corect raspunsul oferit de catre @BogdanGri, dar vin cu exemple.
Apoi dvs. trebuie sa aveti cunostinta de cateva informatii:
- cat este cheltuiala salariala bruta pentru ingijitorul de cladiri (asa se numeste femeia de serviciu...);
- care este suprafata utila a tuturor apartamentelor unde lucreaza ingrijitorul ;
- acum, sa presupunem ca cheltuiala salariala bruta a ingrijitorului este de 1035 lei / luna;
- presupunem ca suprafata totala a tuturor apartamentelor la care facem vorbire este de 2100 mp;
- calculam 1035 / 2100 si rezulta 0,4928 lei/mp de sup. utila;
- acum repartizam costul ingrijitorului, la apartamentul dvs, respectiv 0,4928 lei/mp x 48 mp = 23,66 lei
Observati, asa se calculeaza. Am dat niste exemple in legatura cu salariul si sup. utila a blocului.
Cum va spuneam, trebuie sa aveti cateva informatii
Oricum, eu as pune mana pe o hartie si as formula o intrebare la asociate, la cenzor sau la presedinte,
O sa obtineti informatii exacte.
Retineti ca peretii blocului fac parte din suprafata comuna de care este raspunzatoare as. prop., asa ca puteti sa notificati as. prop. in acest sens, eventual asteptati raspunsul si procedati in consecinta (procedura, situatii/suprafete, materiale, culori).
Adica, daca stati la bloc, trebuie sa tineti cont de anumite reguli, adica ce ziceti dvs.:
(fara a intreba pe nimeni, nimic)

Nu se potriveste de nici-o culoare.
Ca discutie: aceste lucrari se fac pe tot blocul/scara odata, altfel chiar si vizual nu va rezulta ceva frumos. Acum, asta este, probabil ca dvs. nu ati avut posibilitatea sa faceti lucrare adata cu vecinii dvs.
Bun, m-am lamurit. Daca ati terminat lucrarea, nici nu mai conteaza ce bazaconii zic ei, dar depinde f. mult de ce s-a scris in acel contract, din acest motiv v-am sfatuit sa va cautati un avocat.
Mult succes!
Răspuns la discuția Atestat administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@w_v_w_v, @robert1958 - Cu multumiri.
Am citit si pe masura ce citeam, intram mai mult in ceata. Ce-ar fi sa le zic astora ca ceea ce au invatat asti la facultatea de drept in anii trecuti este egal cu zero si ca trebuie sa-si faca studiile din nou?
Nu cred ca ma poate convinge cineva ca acele cursuri initiate de catre mine si alti catiu-va prieteni (administratori (desigur, fara certificare de calificare in meseria de administrator - ca nu existau in tara romaneasca).
La mine la servici m-am ocupat o vreme cu acele cursuri de policalificare despre care am mai amintit. Desigur, eram in contact permanent cu cei care se ocupau cu acele cursuri, pe care i-am intrebat daca au vre-un curs de administratori de imobile. Raspunsul a fost ca nu si ca in RO nu au curicula pentru asa ceva (anii 2000-2001).
Atunci, impreuna cu acei prieteni, asistati de catre cei de la Centrul de calificare a adultilor, am intocmit o anumita programa pentru acel curs (ne-am inspirat din curicula pentru meseriile financiar-contabilitat, ziceam noi, meserii inrudite si ca tematica, numar de ore teoretic si practice. Desigur, cei de la Centrul de calificare s-au ocupat de toate demersurile necesare demararii unui asemenea curs. Nu o mai lungesc, am format cateva sute de administratori - pana atunci, asa-zis necalificati (desi, vad ca si CA Iasi bate campii, in sensul ca un absolvent de ASE, chipurile nu ar putea sa fie angajat pe meseria de administrator - ca daca nu ai cursurile specifie - geaba...). Apoi, sigur cu "patalamaua" in buzunar, cu sprijinul nemijlocit al inspectorilor de la Serviciul asociatii de proprietari din Iasi, am participat la un simulacru de examen la sediul Primariri Iasi si astfel am obínut acel celebru "Atestat". Mai mentionez ca pana a urma acel curs, am functionat ca administrator (necalificat), angajat cu cim, cam 7-8 ani.
Ei, odata conditiile L 230 fiind indeplinite, am mai functionat ca "meserias", inca vre-o 20-22 de ani, timp in care s- considerat ca s-a intins coarda prea mult, astfel incat, din cauze ce nu depind de persoana mea, am fost nevoit sa o iau de la capat, sa ma inscriu la un curs de calificare, sa "cotizez" corespunzator, ca deh, distractia costa, nu? Probabil ca o sa absolv si acest curs, o sa ma mai pricopsesc cu un Certificat de calificare profesionala, voi obtine si Atestatul de la Primarie si astfel intru si eu in rand cu lumea...
Dar ce se intampla, daca maine-poimane, vine onor Parlamentul si mai puine de-o schimbare a legislatiei specifice ? Ne pune sa mai urmam alte cursuri?]
Cam asta a fost parerea mea in legatura cu aceasta batjocura si de aceea, cum spunea, nu voi putea intelege cum mii de absolventi, calificati in tot felul de meserii_ lacatusi, elecricieni, fochisti, sudori, macaragii, brutari, cofetari, etc.,etc, - calificati inainte de 1989, cat si dupa sa le zica cineva - pai dvs. nu ati fost calificati... Majoritatea dintre acesti au plect dintre noi (cu calificarea in sertar si pe cartea de munca), unii, au o vechime de 40-50 de ani, foarte multi sunt acum pensionari si afla ca in toata aceasta perioada au fost necalificati ! Doamne, apara si pazeste!
Multa stima, Adam Grecu - IASI
Dvs. in numele cui ati incheiat acel contract? Aveti as. proprietari ? Luati legatura cu un avocat.