avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Activitate Adam Grecu

Activitate Adam Grecu

Dom' moderator - luati-o mai usor...
Uitati ce zice mai sus, dom'Popa - si are perfecta dreptate.
Am mai auzit, chiar aici pe forum, de multe abuzuri, fapte si intamplari nemaiauzite si inchipuite, mai ales daca din intamplare, nu te-ai uitat frumos la "maria sa meseriasu", da?
[ link extern ]

Aveti aici mai multe info. Terasa apartine tuturor proprietarilor din bloc, in cote-parti indivize, stipulate in actul de proprietate.
Daca sunt probleme de refacere a terasei, este impierios necesar sa discutati la asociatia de proprietari de care apartineti.
Succes!
M-ati lamurit !
Daca avti impresia ca acolo pe terasa - unde se zice ca era fara acoperis din fabricatie, oamenii au construit ceva, un fel de acoperis - ca doar nu puteau sa depoziteze acolo nush ce lucruri, sub cerul liber... Pentru mine este clar : terasa este parte comuna a blocului, nici nu conteaza daca au avut autorizatie de construire sau nu. Daca este vorba de reparatii, cheltuielile sr repartizeaza la toti proprietarii, proportional cu c.p.i. Va rog sa ma credeti, stiu ce spun sau cum ziceati "... cunosc multe cazuri...".
Nu mai revin!
Eu stiu ce am citit, dar dumneata care urmaresti mereu "izvoarele de drept", cum poti crede ca blocul nu a avut acoperis din fabricatie si ca cei de la ultimul nivel si-au construit acolo nush ce mansarda?
Dumneata, ca si mine ai citit ce zice autorul si dai cu presupusu' ca Nu sunt obligati, pe bune? Adica face fiecare ce vrea?
Dar daca cativa vecini si-au construit boxe (in acelasi stil caracteristic, romanesc), adica fara nici o aprobare/autorizatie, doar ei subt obligati sa intretina prin lucrari specifice, ace subsol?
Deci, am raspuns celui care a intrebat, asa cum m-am priceput, dar pe mine m-a mirat rasunsu dvs. Asta-i tot !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-as sfatui sa luati legatura cu un contabil care functioneaza la o as. prop.
Discutati, puneti-ii la dispozitie informatiile necesare si o sa intrati in legalitate.
Sa aveti grija ca toate costurile cu salariile sa le aveti aprobate in A.G. a membrilor.
Răspuns la discuția Locuință sociala
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lecturati Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor
SECŢIUNEA a 3-a
Asociaţiile de chiriaşi
Art. 23. - Asociaţiile de chiriaşi se constituie şi se organizează în
conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la
asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.
246/2005, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 24. - (1) Proprietarii condominiilor, persoane fizice sau juridice, destinate
în întregime închirierii, în care sunt constituite asociaţii de chiriaşi, pot să
încredinţeze asociaţiilor de chiriaşi administrarea părţilor comune din
condominiu.
(2) Administrarea părţilor comune conform prevederilor alin. (1) se face numai
în baza unui contract de dare în administrare semnat între proprietar şi asociaţia
de chiriaşi, numai cu acordul majorităţii chiriaşilor membri ai asociaţiei de
chiriaşi.
Art. 25. - (1) Asociaţiile de chiriaşi nu pot efectua modificări constructive în
condominiu, nu pot schimba destinaţia proprietăţii comune din condominiu, nu
pot înstrăina şi nu pot închiria bunurile sau spaţiile comune, fără acordul scris
al proprietarului, în condiţiile legii.
(2) Asociaţiile de chiriaşi desfăşoară numai activităţile prevăzute în contractul
de dare în administrare.
Art. 26. - Darea în administrare a părţilor comune către asociaţiile de chiriaşi
nu aduce nicio atingere drepturilor şi obligaţiilor titularului dreptului de
proprietate, conform legislaţiei în vigoare.

Alegeti-va un comitet din 3-4 persoane, cat de cat interesate de situatie si mergeti la primarie si cereti-le ajutorul, intrebati ce trebuie sa faceti.
Succes!
@LeuG,
Daca oamenii nu inteleg, mergeti la Primarie, acolo este un Birou/Serviciu pentru Indrumarea si controlul as, loc/prop.
Scrieti o informare cu tot ceea ce ati intreprins si cereti-le ajutorul.
O sa fiti ajutat, va garantez.
Cele scrise, mai sus de catre @Popa Gheorge, este un raspuns excelent!
Succes!
@latka,
Nu sunt obligați .

Dati cu presupusu' !
Pana una-alta, cel putin noi, nu stim daca respectivul acoperis a avut sau nu autorizatie de construire. Daca a avut autorizatie, atunci repartizarea de costuri este obligatorie. Nu a avut autorizatie, atunci acoperisul va trebui demolat (trebuie autorizatie de demolare) + costuri + refacerea hidroizolatiei.
Au fost cateva asemenea "cazuri" la noi in oras.
Este ciudat ce ziceti:
Dacă blocul a fost prevazut fără acoperiș din fabricație (doar smoala și carton)...

Acoperisul despre care faceti vorbire se cheama terasa blocului si este construita chiar din fabricatie si da, doar cu smoala si carton, ca asa era pe-atunci si terasa apartine tuturor proprietarilor, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate.
La majoritatea blocurilor construite in "epoca de aur", aceasta terasa mai avea peste carton, un strat destul de consistent din pietris special, folositor mai ales pe timp de vara pentru protectie impotriva caldurii.
Acum, faza ca cei de la etajul superior au construit o asa-zisa sarpanta, banuiesc ca au construit-o chiar cu acordul dvs. al proprietarilor si chiar a as. prop.
Daca nu stiti, intrebati la as. proprietari.
Acum, deoarece terasa este parte comuna pentru care se repartizeaza costuri la toti proprietarii, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate, si asa-zisul acoperis / mansarda sau cum i se mai zice, apartine intregului condominiu.
La ce este bun acel acoperis? Pai in primul rad este bun ca protectie impotriva cadurii excesive pe timp de vara, este bun ca nu se mai produc infiltratii de la apa de ploaie/zapada si, da, cateodata proprietarii din bloc mai depoziteaza unele lucruri care-i incurca prin casa. Sigur ca acest din urma deziderat, nu prea este in regula - de altfel si dvs. ziceti ...ca sa-i depoziteze fel de fel...
Adica, daca dvs. ati vrea sa depozitati ceva pe-acolo, nu aveti voie?
In fine, v-am explicat toate acestea ca sa intelegeti ca daca acel acoperis a fost construit cu oarece aprobari, atunci acesta apartine comunitatii si daca este cazul de reparatii, atunci trebuie sa vi se repartizeze costuri.
Ce mai puteti face?
Pai, puteti verifica la asociatie in legatura cu aprobarile despre care am discutat. Daca acea constructie este ilegala, atuni as. prop. trebuie sa someze pe cei care au construit acoperisul sa-l demoleze. Aici as. prop. poate apela la Primaria locala. Sunteti la curent cu fel de fel de situatii in care constructii artizanale de genul celei despre care vorbiti, au fost luate de furtuna si aruncate pe cine stie unde, producand numeroase pagube.
Ei, daca este demolat acest acoperis, sunt convins ca va trebui reparata complet terasa, si nu numai cu smoala si carton, acum sunt materiale mult mai bune, dar si mai scumpe...
In final, discutati si va hotarati ce trebuie facut, si cum puteti rezolva chestiunea cu cele mai mici costuri.
SUCCES!
Bun, Dvs. impreuna cu ceilalti nemultumiti, puneti pe o hartie toate nemultumirile si mergeti la sediul as. prop. cu un tabel si semnaturi a celor care nu au fost de acord cu lucrarea respectiva., Inregistrati plangerea (sa va de-a nr. de inregistrare), asteptati raspunsul prededintelui si mai discutam.
Observatie: NU este nevoie sa-mi citati raspunsul. Nici mie si nici altora. Stim ce-am scris, iar daca am uitat, ridicam privirea si aflam... Multumesc !