Daca nu sunteti organizati in as. prop., procedati asa cum a mentionat @latka, dar as intelege cu aprofundarea prev. NCC,, L 287/2009, actualizat:
SECŢIUNEA a 3-a
Coproprietatea forţată
Art. 651
Actele juridice privind cotele-părţi
Cota-parte din dreptul de proprietate asupra părţilor comune are caracter accesoriu în raport cu dreptul de proprietate asupra spaţiului din clădire care constituie bunul principal; înstrăinarea sau ipotecarea cotei-părţi nu se va putea face decât odată cu dreptul asupra spaţiului care constituie bunul principal.
Detalii:
[ link extern ]
Incepeti prin a verifica daca chiar este nevoie de repararea in totalitate a acoperisului. Puteti cere o consultanta la o firma specializata, apoi decideti.
Cum determinati cota-parte indiviza de proprietate - pentru ca in final, costurile vor fi repartizate proprietarilor, proportional cu aceasta cota-parte indiviza de proprietate (cpi); aceasta modalitate de repartizare a costurilor este foarte legala si rezista la orice contestati aunuia sau altul dintre cei implicati :
1. Din actele de proprietate vedeti care este suprafata utila a tuturor locuintelor, le adunati;
2. Cpi-ul unei locuinte individuale rezulta din impartirea suprafetei utile a locuintei respective la suma suprafetelor locative determinate la punctul 1 si inmultit cu 100 (rezultatul este in %);
3. Faceti acest calcul pentru toate cele 12 locuinte;
4. Daca adunati toate cele 12 cpi-uri, ar trebui sa rezulte 100%, sau f.f. aproape, functie de acuraretea suprafetelor introduse.
5. Avand suma negociata o impartiti la 100, iar rezultatul il imultiti cu cpi-ul fiecarei locuinte, rezulta suma repartizata. Acum verificati daca totalul sumelor individuale = suma negociata cu firma...
Sigur, determinarea sumelor ce revin fiecarei locuinte se poate face, evident si raportandu-va doar la sup. utila, adica suma negociata o impartiti la suma suprafetelor utile de la punctul 1. Rezulta xxx lei / mp sup. utila. Acest din urma rezultat se imulteste cu suprafata utila a fiecarei locuinte, rezultand deci ce suma ce se va repartiza proprietarului. Si intr-un caz si in celalalt, sumele repartizate trebuie sa fie egale
In legatura cu facturile si chitantele despre care ati facut vorbire:
1. Cautati o firma serioasa care a mai facut asemenea lucrari si negociati intreaga lucrare (eventual cautati si alte oferte), dar repet sa verificati ce lucrari a mai efectuat in zona dvs. incheiati contract /contracte de prestari de servicii - atentiwe la termene si conditii, garantii, etc.;
2. Din experienta proprie; am discutat cu firma si ne-a intocmit contracte de prestari de servicii in mod individual, ni s-au emis facturi si chitante individuale, astfel incat am inlaturat orice suspiciune privind facturile si chitantele, daca aici era o mare problema.
Ca cineva s-a oferit sa se implice in aceasta lucrare, este foarte bine, dar v-as recomanda si o implicare a unui diriginte de santier - chiar daca cu aceasta ocazie mai cresc putin costurile.
Daca considerati ca va mai putem ajuta, reveniti cu intrebari.
Succes!