avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1012 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietatea asupra pluvialelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietatea asupra pluvialelor

Buna ziua, am cumparat un apart la etajul 5 al unui bloc(ultimul etaj) plus terasa care este reprezentata de suprafata acoperisului blocului de deasupra apart meu (doar eu am acces pe aceasta terasa, facandu-se accesul pe o usa care da in casa scarii, am act de peopeietate asupra ei, e inregistrata in cartea funciara etc.)
Problema este ca de pe podeaua terasei( adica a acoperisului) incep cele 2 pluviale ale blocului. Blocul este construit in 2012, pluvialele au inceput sa se desprinda de peretii etajelor inferioare (et, 2,3) si nu stiu daca reparatia acestora imi apartine complet sau apartine de administratia blocului -dilema vine din faptul ca apa colectata de ele este cea de pe terasa aflata in proprietatea mea. Imi este teama ca in cazul in care acestea se desprind si lovesc vreo masina, sa nu ajung sa ma judec cu vecinii
Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2025
Georg_iana, utilizator
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 23:20, 24 Octombrie 2025
Eu, unul, nu pot intelege cum o terasa a unui bloc, poate fi atribuita unui proprietar, cand de fapt, terasa este parte comuna, cum a-i da-o, adica terasa care ziceti ca sunteti proprietar cu acte in regula nu ar putea exista fara cladirea /blocul respectiv, adica cu cota-parte indiviza a tuturor proprietarilor din condominiu - daca ma intelegeti...
Acum, vedeti, terasa este a dvs. dar pluvialele ale cui or fi? Eu zic ca atat terasa cat si conductele de colectare ale apei pluviale, fac parte din proprietatea comuna - cel putin asa zice legislatia actuala.
Buna ziua

Legea 196/2018 spune, la art. 35:

(1) În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
e) locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune; subsolul; coșurile de fum; holurile; instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele; antenele colective; podul; pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă; centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura, structura de rezistență; fațadele; acoperișul; terasele;

Deci, daca acea teava face parte din sistemul de colectare si drenare a apei pluviale a blocului, si actele de proprietate nu prevad altfel, atunci este parte comuna, indiferent daca accesul la un capat al ei se face din proprietatea individuala. Legiuitorul a nominalizat distinct instalatiile de apa si canalizare si canalele pluviale.

Realitatea este ca exista din ce in ce mai multe blocuri cu ultimul etaj retras sau cazuri in care terasele sunt vandute de catre dezvoltatori anumitor proprietari.

Totusi, separat de aceasta discutie, daca acea teava este deja desprinsa, faceti demersurile necesare pentru reparatia ei pentru ca avariile la masini sunt una, dar daca lovesc un om situatia o sa fie mult mai grava.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inundatie apartament de teava de scurgere a terasei unui vecin, teava care serveste doar terasa lui Rares Pop Rares Pop Buna ziua! Ma confrunt cu o inundatie la un apartament, la etajul doi, care provine de la o teava de scurgere de la terasa apartamentului de la etajul 4. Teava ... (vezi toată discuția)
Terasa bloc inundatii repetate- responsabilitate reparatii tavan? Irina.0 Irina.0 Buna ziua, in urma inundațiilor repetate din cauza terasei blocului ce nu era reparata si a infundarii tevii pluviale, administratia blocului nu vrea sa imi ... (vezi toată discuția)
Sunt proprietara de 7 ani a unui apartament la etajul 4 ( ultimul ... Clearly Clearly Sunt proprietara de 7 ani a unui apartament la etajul 4 ( ultimul etaj de pe scara) si in debara am teava pluviala. In weekend, datorita ploilor si a ... (vezi toată discuția)