avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1012 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de rulment poate fi folosit la achitarea unui ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de rulment poate fi folosit la achitarea unui onorariu avocat?

Onorariu avocat

Fondul de rulment poate fi folosit la achitarea onorariului datorat unui avocat? Este aceasta o "cheltuiala curenta"? Sau reprezinta un motiv pentru aplicarea unei contraventii?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:13, 23 Octombrie 2025
Legea 196/2018
art. 102
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
....
l) utilizarea cu altă destinație a fondului de rulment sau a fondului de reparații, altfel decât este prevăzut la art. 71 și 72;
...

art. 72
(1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice.
...

In speta, nu se poate folosi pentru plata unui avocat.
Poate fi considerata plata onorariului avocatului o cheltuiala curenta? Cunosc prevederile art.72 si pe cele ale art.102.
Eu zic ca nu este. Voiam alte pareri.

Cornel Vasile a scris:

Legea 196/2018
art. 102
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
....
l) utilizarea cu altă destinație a fondului de rulment sau a fondului de reparații, altfel decât este prevăzut la art. 71 și 72;
...

art. 72
(1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice.
...

N-ați citit tot mesajul.

Cornel Vasile a scris:

Scuze si multumesc. Acum am vazut finalul.

Cornel Vasile a scris:

Legea 196/2018
art. 102
....
...

art. 72
...

În regulă, se mai întâmplă :)

Alte discuții în legătură

Buna ziua ,fondul de rulment este obligatoriu? am un apartament ... nichita nichita Buna ziua ,fondul de rulent este obligatoriu? am un apartament cu 3 camere si am fond de rulment 245 lei . Cat trebuie sa mai dau ,la ultima lista a aparut ... (vezi toată discuția)
La ce sume se referă art. 74, alin (2) din legea 196/2018 că ... acata acata La ce sume se referă art. 74, alin (2) din Legea 196/2018 că trebuie restituite? Cenzorul asociației compară soldul contului bancar la februarie 2023 cu ... (vezi toată discuția)
Fond rulment krysy krysy buna seara ! este normal ca sa se ceara fond rulment in fiecare luna ? eu stiu ca fondul de rulment reprezinta suma dintr`o luna mai plina din an ..cand ... (vezi toată discuția)