avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Activitate isa_bmw_srg

Activitate isa_bmw_srg

Am si eu o problema, daca mi-ati putea da niste lamuriri mi-ar fi de mare ajutor.
Am lucrat la un patron italian, preavizul mi s-a terminat in noiembrie 2009 iar el nici in zi de azi nu mi-a platit ultimul salariu, desi am absolut toate actele contabilesemnate si stampilate de el si contabil, la mine.
Am fost si la ITM cu toate actele si am depus o reclamatie, raspunsul a fost sa-mi caut angajatorul in 29.01.2010 in vederea platii, ceea ce am si facut dar fara vreun rezultat.
Mi-a dat pe o hartie scris, semnat si stampilat ca in data de 5.03.2010 ma plateste, data la care nu a mai raspuns la telefon si am descoperit prin proprietara locuintei in care statea cu chirie, ca e plecat in Italia.
Stiu ca daca il dau in judecata, ma pot reprezenta singura...dar nu stiu in ce temei exact, si unde sa ma adresez...ce pasi sa urmez, mai ales pt. ca el nu e cetatean roman si nu are domiciliul in Romania?
In plus, as vrea sa stiu daca pot cere Instantei sa mi se plateasca daune moralein sensul ca de mai bine de 3 luni ma retine in situatia asta, incat am ajuns sa fiu disperata deoarece ca fiecare om am si eu anumite cheltuieli lunare obligatoriipe care nu le-am putut onora sau le-am onorat cu bani imprumutati?
Astept un raspuns de la Dumneavoastra,
Va multumesc anticipat si din suflet pt. timpul acordat!
2007_rozi a scris:

Desfacerea CIM in baza art 55 lit b) inseamna acordul partilor, adica dumneavoastra faceti o cerere si patronul o aprobe fara preavizul legal. Dar aceasta desfacer a CIM nu va da dreptrul nici la somaj, nici la salariu compensator.
Va sfatuiesc sa nu faceti nici o cerere, iar daca vi se desface CIM in baza art 55 litb) sunteti in fata unui abuz al angajatorului, fiind vorba chiar de un fals (adica angajatorul sa faca cererea si sa o semneze in numele dumneavoastra).

Dap, cam la fel cum a semnat si contr.in locul meu, eu inca nici nu am primit exemplarul meu!
Si atunci cum ma sfatuiti sa procedez, ca sa beneficiez si eu de ceea ce am dreptul, crede-ti-ma ca daca mi-as gasii de lucru in timp util nu mi-ar trebuii nimic, si imi trebuie si un temei juridic...nu de alta, dar doresc sa-i explic frumos si sa ne despartim pe care amiabila!
Multumesc anticipat!
2007_rozi a scris:

isa_bmw_srg a scris:

Buna, tot nu m-am lamurit cum e cu salariul compensatoriu??
Iar daca el m-a anuntzat ca trebuie sa inchida si sa-mi caut servici, asta inseamna ca sunt oficial in preaviz, sau nu?
In preaviz m-ar mai putea concedia sau face altceva, k sa nu-mi plateasca salariul compensatoriu si concediul de odihna neefectuat??
Ast.rasp.!

Multumesc anticipat!

Cum va anuntat in scris sau verbal?
Pentru a va considera in preaviz, trebuie sa primiti notificarea in scris a restructurarii locului dumneavoastra de munca. Simplul anunt verbal nu inseamna ca sunteti in preaviz.
Daca desfacerea contractului individual de munca se face in baza art 65 alin 1 codul muncii, preavizul este de 20 de zile lucratoare, dumneavoastra avand posibilitatea sa va prezentati doar 4 ore la munca pe zi, fara diminuarea drepturilor salariale; sa beneficiati de minim un salariu compensatoriu (in conformitate cu art 78 din CCMUNN) si compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat (in conformitate cu art 141 alin 4 codul muncii).

M-a anuntat doar verbal si zice ca ar dorii sa desfacem contr.in baza art.55 lit.b, eu ce pot face ca sa il desfac asa cum a-tzi zis, in baza art.65 alin.1??
Sa inteleg ca daca se desface conform art.55 lit.b, nu are obligatia sa-mi plateasca nimic????...el zice ca datorita faptului ca inchide se desfiinteaza postul...si nah...
Nu stiu cum sa fac, ca sa-mi fie si mie bine, deoarece m-a anuntat cam tarziu, dar si ca sa se desfasoare lucrurile pe cale amiabila! :(
Da, multumesc frumos pt.lamuriri...sunt 3luni si vreo 2sapt. de munca, de fapt...nu stiu daca alea mai conteaza!
Oricum m-atzi lamurit in ceea ce priveste c.o.!
Numa'bine, va doresc!
Buna, tot nu m-am lamurit cum e cu salariul compensatoriu??
Iar daca el m-a anuntzat ca trebuie sa inchida si sa-mi caut servici, asta inseamna ca sunt oficial in preaviz, sau nu?
In preaviz m-ar mai putea concedia sau face altceva, k sa nu-mi plateasca salariul compensatoriu si concediul de odihna neefectuat??
Ast.rasp.!

Multumesc anticipat!
isa_bmw_srg a scris:

adelaida_07 a scris:

isa_bmw_srg a scris:

Buna ziua, tuturor!
...
Si daca nu exista motive de concediere , atunci sa inteleg ca la sf.lunii cand imi plateste decontarea ar trebuii sa-mi mai plateasca si inca un salariu intreg plus banii pt.zilele care reprezinta concediul de odihna neefectuat???
Cum se calcueaza zilele acestea de concediu pt.odihna, totusi?
Multumesc mult!

adelaida_07 a scris:

isa_bmw_srg a scris:

Buna ziua, tuturor!
Seful meu trebuie sa inceteze activitatea, in urma rezilierii unilaterale a contractului de catre cealalta parte.
Mi-a propus sa-mi desfaca contractul de munca cu art.55 lit.b, ca sa nu mai mearga pe la ITM prea mult, zice el.
Eu am doar 3luni de zile de cand lucrez cu contract de munca, deoarece "patronii" anteriori, cica, nu isi permiteau sa plateasca tot ce trebuie pt.un angajat in urma contractului de munca!
M-ar interesa care e diferenta, respectiv avantaje si/sau dezavantaje intre cele 3modalitati de desfacere ???
Si cum sa procedez daca as avea nevoie de recomandare si el nu va mai fi de gasit, daca mi-ar face acum ar fi valabila??
Daca nu prea stiu exact ce e prevazut in contractul de munca, ce sa fac...cer prima data contractul si abia mai apoi accept incetarea sau nu prea conteaza?
Astept raspuns cat mai urgent!!!
Multumesc anticipat!

P.S.: Inca nu am primit contractul de munca, exemplarul meu.

Daca nu isi mai permire angajatorul sa va mentina contractul de munca are posibilitatea desfacerii CIM prin desfintarea locului de munca detinut.
Puteti solicita si dvs. desfacerea CIM prin acordul partilor ( art. 55).
Este valabila oricand o scrisoare de recomandare scrisa de angajator acum. O puteti pastra si sa o folositi peste ani cand va va fi necesara.
Solicitati exemplarul dvs. din CIM era obligat sa vi-l imaneza de la angajare.
Imi imaginez ca acesta este standard si nu prevede mari drepturi.
Daca CIM este incetata din motive neimputabile angajatului aveti dreptul la cel putin un salariu compensatoriu.
Indiferent de art. prin care se desface CIM aveti dreptul la compensarea concediului de odihna neefectuat.

In primul rand multumesc frumos pt.raspuns!
Iar in al 2 lea, v-as ruga sa-mi explicati mai clar ultimile 2 afirmatii ce le-ati facut...ca sa inteleg mai exact.
"Motive imputabile angajatului", ar putea fi...??? Si daca nu exista, atunci sa inteleg ca la sf.lunii cand imi plateste decontarea ar trebuii sa-mi mai plateasca si inca un salariu intreg?
Eu nu am mai avut contract de munca, decat acesta...de 3luni de zile...chiar si asa am dreptul la compensarea concediului de odihna neefectuat? Si daca da, cate zile sau cum se calcueaza?
Multumesc din nou!
Buna ziua, tuturor!
Seful meu trebuie sa inceteze activitatea, in urma rezilierii unilaterale a contractului de catre cealalta parte.
Mi-a propus sa-mi desfaca contractul de munca cu art.55 lit.b, ca sa nu mai mearga pe la ITM prea mult, zice el.
Eu am doar 3luni de zile de cand lucrez cu contract de munca, deoarece "patronii" anteriori, cica, nu isi permiteau sa plateasca tot ce trebuie pt.un angajat in urma contractului de munca!
M-ar interesa care e diferenta, respectiv avantaje si/sau dezavantaje intre cele 3modalitati de desfacere ???
Si cum sa procedez daca as avea nevoie de recomandare si el nu va mai fi de gasit, daca mi-ar face acum ar fi valabila??
Daca nu prea stiu exact ce e prevazut in contractul de munca, ce sa fac...cer prima data contractul si abia mai apoi accept incetarea sau nu prea conteaza?
Astept raspuns cat mai urgent!!!
Multumesc anticipat!

P.S.: Inca nu am primit contractul de munca, exemplarul meu.
elis a scris:

A fost liberat conditionat ? Termenul de incercare se socoteste de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale (adica cea de 5 ani). Dupa calculele mele ar veni 2002 iunie/iulie terminarea pedepsei principale si de aici incepe sa curga cei 7, 5 ani...adica 2009 decembrie/2010 ianuarie.
a. daca pana in 2009 decembrie/2010 ianuarie mai sufera o condamnare instanta va respinge cererea de reabilitare, iar daca a fost eliberat conditionat se poate dispune revocarea liberarii conditionate si executarea restului de pedeapsa.
b. incadrarea lui cu contract de munca la un angajat dovedeste ca are un venit lunar care ii asigura existenta zilnica sau poate dovedi ca-si asigura existenta zilnica si prin alte mijloace oneste.
c. buna conduita se refera la comportamentul lui in societate, la locul de munca etc.

Multumesc mult!
Daca o sa apara noutati pe parcurs, o sa revin si o sa va mai consult!
O seara buna!
elis a scris:

Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţa judecătorească în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani până la 10 ani, după trecerea unui termen de 5 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate.
Termenul se socoteste de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale.
Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:
a) nu a suferit o nouă condamnare în termenul de reabilitare;
b) îşi are asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, precum şi în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de muncă;
c) a avut o bună conduită;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri, sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare.

Daca sunt indeplinite aceste conditii instanta poate dispoune reabilitarea judecatoreasca.

:offtopic:

1. Nu mai scrieti cu litere mari.
2. Articolele invocate de dvs fac parte din proiectul Noului Cod penal. In rezent reabilitarea este prevazuta in art.133-139 C.pen.

Bine, eu stiam toate aceste lucruri pe care mi le-ati scris dumneavoastra, doar ca sub aceste noi nr.de art.!
Esenta e daca eu am calculat bine si este completa reabilitarea sau nu, condamnarea pers.respective fiind de 5 ani in anul 1997, luna iunie/iulie!?
Si fix in functie de conditii, v-am adresat cate o intrebare ... in afara de cea de la lit.d), intrebari la care as dorii sa ma luminati cu un raspuns!
Imi cer scuze pt.literele mari, dar chiar este foarte urgent!
Va rog frumos, ajutati-ma!