Desfacerea CIM in baza art 55 lit b) inseamna acordul partilor, adica dumneavoastra faceti o cerere si patronul o aprobe fara preavizul legal. Dar aceasta desfacer a CIM nu va da dreptrul nici la somaj, nici la salariu compensator.
Va sfatuiesc sa nu faceti nici o cerere, iar daca vi se desface CIM in baza art 55 litb) sunteti in fata unui abuz al angajatorului, fiind vorba chiar de un fals (adica angajatorul sa faca cererea si sa o semneze in numele dumneavoastra).
isa_bmw_srg a scris:
Buna, tot nu m-am lamurit cum e cu salariul compensatoriu??
Iar daca el m-a anuntzat ca trebuie sa inchida si sa-mi caut servici, asta inseamna ca sunt oficial in preaviz, sau nu?
In preaviz m-ar mai putea concedia sau face altceva, k sa nu-mi plateasca salariul compensatoriu si concediul de odihna neefectuat??
Ast.rasp.!
Multumesc anticipat!
Cum va anuntat in scris sau verbal?
Pentru a va considera in preaviz, trebuie sa primiti notificarea in scris a restructurarii locului dumneavoastra de munca. Simplul anunt verbal nu inseamna ca sunteti in preaviz.
Daca desfacerea contractului individual de munca se face in baza art 65 alin 1 codul muncii, preavizul este de 20 de zile lucratoare, dumneavoastra avand posibilitatea sa va prezentati doar 4 ore la munca pe zi, fara diminuarea drepturilor salariale; sa beneficiati de minim un salariu compensatoriu (in conformitate cu art 78 din CCMUNN) si compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat (in conformitate cu art 141 alin 4 codul muncii).
adelaida_07 a scris:
isa_bmw_srg a scris:
Buna ziua, tuturor!
...
Si daca nu exista motive de concediere , atunci sa inteleg ca la sf.lunii cand imi plateste decontarea ar trebuii sa-mi mai plateasca si inca un salariu intreg plus banii pt.zilele care reprezinta concediul de odihna neefectuat???
Cum se calcueaza zilele acestea de concediu pt.odihna, totusi?
Multumesc mult!
isa_bmw_srg a scris:
Buna ziua, tuturor!
Seful meu trebuie sa inceteze activitatea, in urma rezilierii unilaterale a contractului de catre cealalta parte.
Mi-a propus sa-mi desfaca contractul de munca cu art.55 lit.b, ca sa nu mai mearga pe la ITM prea mult, zice el.
Eu am doar 3luni de zile de cand lucrez cu contract de munca, deoarece "patronii" anteriori, cica, nu isi permiteau sa plateasca tot ce trebuie pt.un angajat in urma contractului de munca!
M-ar interesa care e diferenta, respectiv avantaje si/sau dezavantaje intre cele 3modalitati de desfacere ???
Si cum sa procedez daca as avea nevoie de recomandare si el nu va mai fi de gasit, daca mi-ar face acum ar fi valabila??
Daca nu prea stiu exact ce e prevazut in contractul de munca, ce sa fac...cer prima data contractul si abia mai apoi accept incetarea sau nu prea conteaza?
Astept raspuns cat mai urgent!!!
Multumesc anticipat!
P.S.: Inca nu am primit contractul de munca, exemplarul meu.
Daca nu isi mai permire angajatorul sa va mentina contractul de munca are posibilitatea desfacerii CIM prin desfintarea locului de munca detinut.
Puteti solicita si dvs. desfacerea CIM prin acordul partilor ( art. 55).
Este valabila oricand o scrisoare de recomandare scrisa de angajator acum. O puteti pastra si sa o folositi peste ani cand va va fi necesara.
Solicitati exemplarul dvs. din CIM era obligat sa vi-l imaneza de la angajare.
Imi imaginez ca acesta este standard si nu prevede mari drepturi.
Daca CIM este incetata din motive neimputabile angajatului aveti dreptul la cel putin un salariu compensatoriu.
Indiferent de art. prin care se desface CIM aveti dreptul la compensarea concediului de odihna neefectuat.
A fost liberat conditionat ? Termenul de incercare se socoteste de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale (adica cea de 5 ani). Dupa calculele mele ar veni 2002 iunie/iulie terminarea pedepsei principale si de aici incepe sa curga cei 7, 5 ani...adica 2009 decembrie/2010 ianuarie.
a. daca pana in 2009 decembrie/2010 ianuarie mai sufera o condamnare instanta va respinge cererea de reabilitare, iar daca a fost eliberat conditionat se poate dispune revocarea liberarii conditionate si executarea restului de pedeapsa.
b. incadrarea lui cu contract de munca la un angajat dovedeste ca are un venit lunar care ii asigura existenta zilnica sau poate dovedi ca-si asigura existenta zilnica si prin alte mijloace oneste.
c. buna conduita se refera la comportamentul lui in societate, la locul de munca etc.
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţa judecătorească în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani până la 10 ani, după trecerea unui termen de 5 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate.
Termenul se socoteste de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale.
Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:
a) nu a suferit o nouă condamnare în termenul de reabilitare;
b) îşi are asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, precum şi în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de muncă;
c) a avut o bună conduită;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri, sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare.
Daca sunt indeplinite aceste conditii instanta poate dispoune reabilitarea judecatoreasca.
:offtopic:
1. Nu mai scrieti cu litere mari.
2. Articolele invocate de dvs fac parte din proiectul Noului Cod penal. In rezent reabilitarea este prevazuta in art.133-139 C.pen.