avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Activitate freeanifer

Activitate freeanifer

Studiind legea noua a pensiilor și din cele discutate pe acest forum s-a spus ca la recalcularea de la 1 09 2024 , pentru persoanele deja pensionate la acea data se folosesc numărul total de puncte din decizia de pensionare , cel de la punctul `g1 , se adaugă punctele de stabilitate conform legii și rezultatul se înmulțește cu 81.

Observ și alta abordare (prresedintele casei de pensii ) care scade din numărul total de puncte realizate de la punctul g1 din decizie punctele de la pensia suplimentară (punctaj asimilat corspunzator facultății la zi , armatei , doctorat , șomaj`) , acest număr îl înmulțește cu 0,25 și apoi aduna cu cu punctele de contributivitate și stabilitate . Rezultatul îl înmulțește cu 81.
Cu alte cuvinte scade numărul de ani de asimilare la un sfert și aduna apoi cu punctele de contributivitate și stabilitate , apoi înmulțește cu 81.

Cum e corect ? Mulțumesc
Cererea adresata angajatorului pentru sporuri ore suplimen suplimentare , prime necesara la casa de pensii pentru recalculare conform noii legi a pensiilor este anexa 6 din lege sau se face o cerere in care se cere adeverinta cu veniturile reale obtinute de mine, si neinscrise in carnetul de munca.Multumesc
De une descarc cererea pentru adaugarea orelor sulimentare necesare recalcularii pensiei potrivit noii legi

Multumesc
Norme noua legea pensiilor

A aparut pe site-ul Ministerului Muncii Hotararea de Guvern pentru aplicarea Normelor noii legi a pensiilor Legea 360 /2023

link aici

[ link extern ]


Conform art 112 din norme raman valabile punctele obținute după legislația veche și care sunt trecute în deciziile de pensionare emise.
La aceste puncte se adaugă punctele de stabilitate.
Suma acestor puncte :contributive și stabilitate se înmulțește cu
valoarea punctului de referință VPR (81) și rezulta pensia.
Perfect Asa este

Carp Mircea a scris:

De ex:
Pensia in plata este de 1885 lei.
Aplicam ce spune legea:
1885:81=23,27160- puncte realizate.

Aveti dreptate .Asta scrie la art 153

" Art. 153 -(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi pentru pensiile stabilite în fostul
sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1
aprilie 2001, se atribuie un număr total de puncte determinat prin împărțirea cuantumului
pensiei cuvenit sau aflat în plată la valoarea punctului de referință prevăzută la art. 84. .."

nu m-am uitat la 153 ci direct la 154 . Scuze din nou

CHKa a scris:

Dar scrie in clar , art 154 , al 1 : “ La data intrarii in vigoare a prezentei legi , pentru pensiile stabilite in fostul sistem de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor anterior datei de 01.04.2001....” Inainte de aparitia Legii 19/2001 , agricultorii aveau un sistem propriu de pensii si asigurari sociale ( al cooperatorilor ) , altul decat cel de stat . De la 01.04.2001 , acest sistem a fost preluat in sistemul de asigurari sociale de stat , si s-a stabilit o formula de stabilire si pentru acesti pensionari a unui numar de puncte , deoarece ei nu aveau salariu .

Scuze art 154
Am inteles ca pensiile in plata la data intrarii in vigoare a acesteea se vor recalcula astfel :
1- Conform art 154 alin (1) din noua lege a pensiilor la intrarea in vigoare a acesteea se va acorda un punctaj anual nou care inmultit cu valoarea punctului de referinta sa rezulte o valoare neschimbata a pensiei in plata.
2- Conform art 154 alin (2) din noua lege a pensiilor in timp de 6 luni de la intrarea in vigoare a acesteea pensiile se vor recalcula conform prevederilor acestei legi.
Daca prin aceasta recalculare rezulta o valoare a pensiei mai mica decat cea in plata se va mentine valoarea pensiei in plata.
3. Conform art 155 alin (1) din noua lege a pensiilor 360/2023 in timp de 6 luni de la intrarea in vigoare a acesteea se vor recalcula pensiile celor care depun adeverinte cu salarii brute realizate in perioada inainte de aprilie 2001. Cum vor fi recalculate asteptam sa vedem precizarile din Normele de aplicare.

Încă o data scuze dar nu am înțeles ca e vorba numai de personalul din agricultura

Deci așteptăm normele .
Ma scuzati dar conform noii legii la art 153 alin 1gasesc ca se imparte pensia aflata in plata la vpr (81) si apoi se inmulteste cu 81 . Ramane valoarea pensiei neschimbata .Pare conform acestui rationament ca pensia ramane neschimbata . pentru majoritatea pensiilor aflate i plata la 1 seotembrie. Chiar nu stiu ce sa mai cred.
La calculul pensiei de la 1 septembrie , in cazul unei persoane deja pensionate se iau in considerare numarul total de puncte din decizia de pensionare si se scad punctele aferente indicelui de corectie ?

Multumesc
Daca succesiunea s-a deschis la un notar si a fost dezbatut deja un cont bancar , continuarea in caz ca mai sunt bunuri (un apartament) se face la acelasi notar ?
Mostenitori :sotul si fiica defunctului sot.

Multumesc