in sfarsit ne apropiem de raspunsul cautat. sincer, nici in dreptul civil nu cred ca un judecator da sentinte doar pe baza unor probe administrate care duc la concluzia ca X a facut o fapta "imorala" sau iesita din limitele bunului simt, cum spunea cineva... vred ca judecatorul da sentinta pe baza LEGII si ARTICOLULUI cutare; ca daca nu e prevazut nicaieri, oricat de nesimtita ar fi fost fapta...pa. multumesc mult pentru raspunsuri.
domnilor...cei care ati raspuns, chiar sunteti juristi sau avocati? dumneavoastra nu pricepeti un lucru: nici-un judecator din lumea asta nu inventeaza legi dupa care judeca. de exemplu, in penal scrie clar: "infractiunea este fapta[...] si prevazuta de legea penala". deci degeaba faci ceva "rau" care nu e "scris" nicaieri in legea penala, ca nu te poate condamna nimeni. la fel si in civil: vroiam doar sa stiu daca scrie undeva acel lucru, si anume daca "CONTRACTELE INCHEIATE IN SCOPUL FRAUDARII LEGII SUNT NULE". atat vreau sa stiu. restul e simplu. nu risca nimeni, nici vanzatorul si nici cumparatorul. nici o lege nu ma impiedica sa donez ceva si donatarul sa vanda acel ceva. cred ca nu ati inteles intrebarea sau nu va pricepeti deloc (fie-mi iertata remarca).
Da, am inteles ca e riscant. "Prietenii" sunt din familie, mama, tata, frati, bunici...deci nu risc nimic. Intrebarea e: exista vreo lege care sa prevada expres: CONTRACTELE INCHEIATE IN SCOPUL FRAUDARII LEGII SUNT NULE? scrie asta undeva?
buna ziua. puteti sa-mi spuneti in ce conditii poate fi considerat un contract de donatie ca fiind nul? daca se demonstreaza ca e "deghizat" se poate anula si care ar fi consecintele? mai concret: dupa noile modificari ale codului fiscal (Legea 571/2003, OUg 106/2007), persoanele fizice platesc TVA la vanzarea proprietatilor imobiliare, daca aceste vanzari sunt repetate si depasesc un anumit prag anual. daca detin n imobile si le donez unor prieteni pentru a ocoli plata TVA-ului (ei le vand mai departe si eu incasez sumele), pot fi tras la raspundere fiscala mai tarziu, sau poate chiar penala? multumesc anticipat.