avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Activitate andreea_

Activitate andreea_

Răspuns la discuția = ADMITERE INM 2008 =
AlinaMihai a scris:

Cine ma ajuta la civil?
61 Voineag / Norma juridica civila imperativa:
a) interzice sub de drept de a actiona intr/un anumit mod, partile neputand deroga de la aceasat norma
b) impune o anumita conduita subiectului de drept, partile putand deroga prin stipulatie contrara
c) obliga subiectului de drept s actioneze intr/un anumit mod, partile neputand deroga de la aceasta norma.
72 acelasi Voineag Nulitatea unui contr cu executare succesiva produce efecte, de regula, de la data:
a) introducerii actiunii in anulare
b) incheierii contractului
c) pronuntarii hotararii
d) ramanerii definitive a hotararii judecatoresti

Mi se pare cam gresit raspunsul in carte...

am mai "cetit" si intr-adevar la nulitatea contractelor cu executare succesiva se prevede exceptia de la principiul retroactivitatii.
spune ca "mentine efectele produse intre momentul incheierii sale nevalabile si momentul ramanerii definitive a hotararii care constyata sau pronunta nulitatea sa."
deci - d
florin.dieac a scris:

AlinaMihai a scris:
la 182 sunt corecte raspunsurile (parerea mea) pentru ca la transminiterea sub conditie suspensiva, cel ce transmite pana la indeplinirea conditiei este propr pur si simplu, iar cel ce dobandeste este propr sub conditie suspensiva (asteapta sa se indeplineasca conditia pentru a putea exercita si el ceva drepturi).

Referitor la raspunsul dat de alinamihai vreau sa fac o remarca, nu pot fi in acelasi timp si trasmitatorul si dobanditorul proprietari sub conditie suspensiva deoarece conditia suspensiva daca se inplineste are ca efect nasterea unui drept in patrimoniul cuiva, motiv pentru care aceeasi conditie nu poate sa creeze un drept in patrimoniul ambelor parti. consider ca variantele corecte sunt " b si d" cu argumentatia de mai sus. Sper sa nu gresesc

asta este si punctul meu de vedere,

Alta "dilema"
Indiviziunea poate avea ca obiect :
a. o casa de locuit
b. cel mult trei buburi determinate
c. o universalitate de bunuri!

eu am dat raspuns a si c, insa se puncteaza doar c, conform grilelor din Voineag.
imi puteti da o explicatie?
AlinaMihai a scris:

Cine ma ajuta la civil?
61 Voineag / Norma juridica civila imperativa:
a) interzice sub de drept de a actiona intr/un anumit mod, partile neputand deroga de la aceasat norma
b) impune o anumita conduita subiectului de drept, partile putand deroga prin stipulatie contrara
c) obliga subiectului de drept s actioneze intr/un anumit mod, partile neputand deroga de la aceasta norma.
72 acelasi Voineag Nulitatea unui contr cu executare succesiva produce efecte, de regula, de la data:
a) introducerii actiunii in anulare
b) incheierii contractului
c) pronuntarii hotararii
d) ramanerii definitive a hotararii judecatoresti

Mi se pare cam gresit raspunsul in carte...

la 61 imi pare ok raspunsul, adica c.
si la nulitate la fel, din momentul incheierii contractului .

la 182, acelasi Voineag :
Atunci cand o persoana transmite un bun unei alte persoane sub o conditie suspensiva :
a. tranmitatorul este proprietar sub conditie suspensiva
b. dobanditorul este proprietar sub conditie suspensiva
c. dobanditorul este proprietar sub conditie rezolutorie
d. transmitatorul poate exercita asupra bunului toate srepturile unui proprietar pur si simplu.

mai am la conditii, dar deocamdata astept si parerile voastre la asta!
multumesc
si c nu ?
esquire a scris:

Lemnele care rezulta din taierea arborilor unei paduri sunt producte. Arborii seculari insa sunt fructe naturale,bunuri ale pamantului cu alte cuvinte,produse fara interventia omului; termenul "secular" sugereaza tocmai lipsa interventiei omului ,ori productele nu pot fi obtinute fara o asftel de interventie :ex .piatra dintr-o cariera,nisipul dintr-o albie etc.

Posesorul care nu poseda sub nume de proprietar ,e posesorul neproprietar iar dobandirea calitatii de proprietar presupune producerea in fata instantei a unui titlu de proprietate,adica introducerea actiunii,dovedirea ei,hotararea instantei de admitere etc...lucru care nu se poate face prin vointa posesorului neproprietar sau a vreunei persoane interpuse,oricare ar fi aceasta persoana.

mai mult decat clarificator!
multumesc!
aNdreiD a scris:

intrebarea avea alta natura. Daca citesti articolul 1857, gasesti si raspunsul la grila.

multumesc!
am spus ca aici s-ar putea sa nu fi inteles sensul enuntului!:((
aNdreiD a scris:

asta nu schimba cu nimic posesia lui, cea de detentor precar.

exemplul locatarului unui bun - detentor precar - care, considerand ca are motive temeinice sa se considere pe sine ca proprietar al bunului, refuza a mai plati chiria locatorului - nu presupune schimbarea naturii posesiei?
detentorul precar devine posesor -
aNdreiD a scris:

c-nu poate sa schimbe...

in momentul in care instraineaza bunul unui tert dobanditor de buna credinta, nu schimba natura posesiei?
tertul beneficiar de buna credinta va poseda in nume de proprietar!
parerea mea ;)
eu am mers pe producte, care presupun consumarea substantei si au caracter de periodicitate .
in Voineag, raspunsul este fructe naturale .

alta intrebare, poate nu am inteles eu exact sensul enuntului :
posesorul care nu poseda sub nume de proprietar :
a. poate sa schimbe el insusi calitatea unei asemenea posesii
b. poate sa schimbe prin alte persoane interpuse calitatea unei asemenea posesii
c. nu poate sa schimbe, fie prin sine insusi, fie prin alte persoane interpuse calitatea unei asemenea posesii
elis a scris:

dar cel mai bine postati intrebarile respective pe forum si sa vedem raspunsurile ......ce ziceti?

editia este din 2007, la penal, proceduri ... ok, dar civilul!
asta e o idee buna, chiar imi prinde bine sa ma sfatuiesc!
incep eu ...

Arborii dintr-o padure seculara sunt :
a - fructe industriale
b - producte
c - fructe naturale