avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Activitate andra10

Activitate andra10

Buna, mie nu mi-e deloc clar daca un contract incheiat cu o persoana care activeaza intr-o profesie liberala (medic, expert contabil, arhitect, avocat, etc) poate fi sau nu categorisit ca fiind un contract incheiat in baza Codului Civil.

Sigur ca bunul simt spune ca nu, ca un asemenea contract e incheiat in baza unei legi speciale.
Dar ce spuneti cu privire la natura contractului?
Este totusi un contract civil, dar incheiat in temeiul unei legi speciale?
Este un contract comercial?

Evident, interesul intrebarii este dat de recenta OUG 82/2010.
Daca in sfera de aplicare a acestei ordonante intra numai beneficiarii drepturilor de autor si drepturilor conexe, impreuna cu prestatorii din conventiile civile incheiate in baza Codului Civil, inseamna ca persoanele fizice autorizate cf.OG 44/2008, care intra clar in categoria comerciantilor, sunt excluse.
Dar sunt excluse si celelalte persoane fizice autorizate prin legi speciale sa desfasoare activitati liberale?

Multumesc mult pt. raspuns!
As vrea sa va aflu pararea in urmatoarea problema:

O societate pe actiuni inchisa a realizat profit atat in 2006 cat si in 2007. La aprobarea situatiilor financiare aferente anului 2006, AGA a decis ca nu se distribuie dividende, profitul ramanand nerepartizat pana la o data ulterioara, cand adunarea generala ii va stabili destinatia. In acelasi fel a decis AGA si la aprobarea situatiilor financiare aferente anului 2007.
Intre timp, s-a majorat capitalul social al societatii, prin emiterea de actiuni noi.
Ulterior, s-a intrunit AGA care a decis distribuirea de dividende din profitul total (aferent 2006 plus 2007). Desigur, aceasta AGA a avut o data de referinta, iar potrivit art. 123 din Legea 31, actionarii indreptatiti sa primeasca dividende sunt cei inregistrati in registrul actionarilor la data de referinta.
Problema este ca la data de referinta societatea are un alt nr.de actiuni, un alt capital social (mai mari), si alte cote de participare la capitalul social decat la 31.12.2006 si 31.12.2007.
Intrebarea care se pune este cum se calculeaza dividendul? In mod diferentiat - pentru 2006 impartind profitul lui 2006 la nr.de actiuni existente la 31.12.2006 - iar pentru 2007 impartind profitul lui 2007 la nr.de actiuni existente la 31.12.2007? Sau intr-un singur mod, impartind profitul total la nr.de actiuni existente la data de referinta?
Iar actionarii, in ce cota participa la distribuirea de dividende? In cota din 2006? din 2007? de la data de referinta?

(de fapt, mai potrivit era sa intreb cum se calculeaza, nu cui i se cuvin dividendele)


Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția Impozite si taxe
Corect in principiu, dar ma incurca prevederile art.256 alin.(3) Cod fiscal: "Pentru terenurile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, se stabileste taxa pe teren care reprezinta sarcina fiscala a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinta, dupa caz, in conditii similare impozitului pe teren" - in cazul concesiunii e deci clar, insa in cazul unei asocieri in participatiune? Se asimileaza acest caz cu darea in folosinta si administrare?
Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: daca un teren este adus de o unitate administrativ teritoriala ca aport intr-o asociere in participatiune cu o societate comerciala, cine datoreaza impozitul pe teren?
Multumesc.