avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Activitate DANIEL IOVU

Activitate DANIEL IOVU

Răspuns la discuția Medierea, o profesie de viitor ?
Domnule "florinav". Acest subeict inca se mai dezbate in cadrul Consiliului de mediere. Dovada informarii despre avantajele medierii se va face cel mai probabil cu un proces-verbal sau un alt document scris, emanat de la mediator. Evident, desi legea prevede ca mediatorul nu poate pretinde un onorariu pt. serviciu de informare, emiterea unui document scris, necesar pt. a face dovada in instanta, ar putea fi contra cost. Nu cred ca fiind o profesie la inceput de drum, mediatorii se vor arunca la sume mari, ci probabil vor dori sa-si acopere doar cheltuiala cu hartia, cerneala si editarea (eu in cadrul biroului meu, asa intentionez sa sa fac).
Răspuns la discuția Medierea, o profesie de viitor ?
Buna ziua. Opinia mea este ca succesul medierii ca profesie, nu trebuie vazut prin prisma castigului material pt. cei care o practica - nu se poate vorbi inca despre o profesie din care se pot plati facturile - succesul medierii va veni odata cu schimbarea mentalitatii cetatenilor, in sensul de a nu mai fi conflictuali de cand se trezesc din somn si pana se duc din nou la culcare, in societate, in familie, etc. Cu alte cuvinte, succesul unui mediator consta in cate vieti si familii poate schimba in bine, prin indrumarea celor care au un conflict cu un alt semen sau o entitate, de a apela la mediere decat la instanta de judecata. Eu vad activitatea de mediere mai degraba ca un serviciu in folosul comunitatii. Pentru a reusi ca mediator iti trebuie dincolo de orice determinare, rabdare, persuasiune, notiuni de psihologie.

Ca jurist si mediator, ma raliez opiniilor mai sus exprimate, ca unui jurist ii vine foarte greu sa se abtina de a da/impune partilor in conflict solutii. In analiza unui conflict si in vederea impacarii partilor nu prevederile legale primeaza ci interesul comun al partilor si nu in ultimul rand, dorinta lor de a rezolva amiabil situatia conflictuala, fara interventia instantei de judecata. Cu alte cuvinte, un mediator-jurist este de regula tentat sa impuna partilor o solutie dar aceasta nu va fi durabila in timp, tocmai pentru ca ea este impusa vointei partilor in conflict si nu emana de la ele insele.

Cursurile de mediere sunt intradevar extraordinare pt. ca te invata cum sa fii tu insuti mai putin conflictual, sa asculti, sa pui intrebari clarificatoare.