avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Activitate IUBONI

Activitate IUBONI

Buna dimineata.

Stie cineva sa-mi spuna daca scolile au obligatia sa informeze parintii despre situatia epidemiologica (legata de Covid-19 sau alte boli transmisibile) sau este la latitudinea conducerii institutiei de invatamant.

Din punctul meu de vedere o informare transparenta a parintilor ar reduce speculatiile si ar crea o atmosfera de incredere.

Chiar cred, cu riscul de a parea naiva ca o comunicare deschisa te scuteste de multe "dureri de cap" ulterioare.

Exemplu concret

La liceul in care invata fiul meu exista un grup de WhatsApp (creat de conducerea scolii) al presedintilor de comitete de parinti din scoala.
Joi, pe acest grup, presedintele unei clase a-X-a a intrebat-o pe dna directoare ce masuri s-au luat, avand in vedere ca la ei in clasa este deja al doilea caz confirmat de infectare cu Covid 19.

Raspunsul a fost ca a fost informat ISJ-ul si DSP-ul si se asteapta raspunsuri.

Intre timp alti doi presedinti, de la 2 clase a-XII-a, au afirmat ca si la ei in clase exista cate un caz confirmat, lucru pe care dna directoare nici nu l-a confirmat, nici nu l-a infirmat.

Mi s-a parut ciudat ca se "asteapta raspuns"...

Pe scurt, dupa multe insistente, vineri am primit, pe acelasi grup, informatia ca este DSP-ul in scoala si sunt testati elevii de la respectiva clasa a-X-a.
De fapt adresa de informare a fost trimisa la DSP vineri dimineata si intr-o jumatate de ora au fost in liceu.

Astazi am intrebat care a fost decizia DSP-ului.
Mi s-a raspuns ca Comitetul pentru Situatii de Urgenta a decis ca scolile din oras sa-si continue cursurile in scenariul I.
In mod evident nu asta intrebasem...

Mi s-a reprosat ca respectivul grup a fost creat pentru rezolvarea unor probleme care sunt de competenta parintilor, nu pentru a pune presiune suplimentara asupra conducerii scolii.

Asadar este sau nu legal sa cer informatii despre situatia epidemiologica din scoala unde invata fiul meu?

Va multumesc pentru rabdare si intelegere.
Multumesc foarte mult.
Scuze... Are data de intocmire 24.10.2011!
In primul rand multumesc pentru raspuns.
Amenda a fost aplicata pentru "nu a luat masuri de executare de grilaje, obloane sigure, iluminat de securitate si sistem de alarma functional".
Domnul agent care a intocmit procesul verbal nu a fost la sediul nostru.
Atelierul nu are nici o fereastra, asa ca ar fi mai greu sa faci grilaje sau obloane.
In alta ordine de idei exista sistem de alarma functional, montat cu firma autorizata. De ce nu s-a auzit sau cum au anihilat-o nu stiu, probabil cineva de specialitate va putea sa raspunda la aceasta intrebare. Exista iluminat exterior, poate nu cel mai puternic, dar exista si functioneaza in fiecare noapte!
Nu credeti ca seamana a rea credinta?! Oricum, asta spun colegele, domnul agent de la Politia Albota a fost foarte nemultumit ca s-a sesizat spargerea pe 112 si nu direct la sediul domniilor lor.
Procesul verbal are data de intocmire 28.10.2011. Dupa calculele mele contestatia ar trebui depusa pana luni 07.11.2011. Este corect? Am numarat si ziua de 24.10.2011...
Pot intocmi contestatia singura? Am incercat ieri sa gasec un model la documente utile, dar am gasit doar pentru punere in executare. Probabil este, dar sunt foarte multe documente. Am sa mai caut si astazi.
Va multumesc inca odata.
Buna ziua.
Pe scurt 'povestea" este urmatoarea:
Pe 24.10.2011 colegii mei au constatat ca a fost spart atelierul firmei si au fost sustrase echipamente si scule in valoare aproximativa de 10.000 Euro.
Eu si sotul meu, care este administratorul firmei, eram in Bucuresti. Le-am rugat pe fetele de la birou sa sesizeze furtul la 112, ceea ce au si facut. Punctul de lucru, declarat legal, este situat pe DN 65B, drumul care face legatura intre DN 65 (spre Craiova) si Autostrada Bucuresti-Pitesti, pe teritoriul Comunei Albota.
Au venit de la constatare atat de la Criminalistica, cat si de la politie, inclusiv de la Politia Albota.
Au chestionat inclusiv fetele, care erau evident in stare de soc.
Sediul social al firmei este in apartamentul in care locuieste sora mea. Aseara un vecin i-a dat un PV de amenda lasat de un domn de la Politia Albota: 2000 Ron amenda! PV-ul este data 24.10.2011! Probabil l-au facut la sediul lor... Este semnat de un martor, iar la contravenient scrie: "Nu este de fata". Din ceea ce a scris se intelege ca a venit in control la punctul de lucru, nicidecum la sesizare pe 112, dar a facut controlul fara ca un reprezentant al firmei sa fie de fata!
Si uite asa se rezolva furturile din Romania: amendam pagubitii!
Daca luati in considerare ca acum 1 an ne-a fost furat un buldoexcavator va dati seama cam ce stare de spirit putem avea!
Vreau sa contest amenda si am niste intrebari:
1) De la ce data curg cele 15 zile? Stiu ca in mod normal este de la comunicare, dar nu apare nicaieri data comunicarii!
2) Este necesara prezenta unui avocat inca de la primul termen?
3) Pe procesul verbal scrie ca pot depune contestatia "la unitatea din care face parte agentul constatator", dar in lege scrie ca se depune la judecatorie! Unde o depun?
4) Din punctul meu de vedere s-a actionat cu rea credinta. Credeti ca fac bine daca depun o plangere impotriva agentului care a intocmit procesul verbal, care nu este acelasi cu cel care a fost la constatarea furtului?

Va multumesc anticipat si imi cer scuze daca nu am fost suficient de coerenta, dar, sincer, am avut si zile mai bune.

Răspuns la discuția Utilaj de constructii furat
Ne-am gandit si noi si ne-am interesat de varianta cu angajarea unui avocat. Dupa toate discutiile se pare ca este practic inutil, in aceasta faza a anchetei.
Va multumesc pentru raspuns.
Răspuns la discuția Utilaj de constructii furat
Multumesc frumos pentru sugestie. Probabil ca asta am sa si fac.
Mafia la care va referiti (si nu am pus intentionat ghilimele) fura utilaje din vest si le aducea in Romania. Acum se fura utilaje din Romania, fiindca in perioada cand domeniul constructiilor era infloritor s-au cumparat multe utilaje noi sau second hand de calitate foarte buna. In acest moment, dupa informatiile pe care le am, sunt peste 50 de utilaje disparute, din care s-au recuperat cam jumatate.
Ca sa furi asa ceva trebuie sa ai o anumita organizare si anumite "legaturi" acest lucru mi se pare extrem de clar. Intre cei retinuti la Constanta este si un ofiter din vama. O parte din utilaje trec granita spre Serbia, Moldova si mai rara spre Ucraina.
Inca odata va multumesc din suflet pentru raspuns.
Buna ziua.

Inainte de a va scrie povestea, care deja are doua saptamani, as vrea sa-mi cer scuze daca nu voi fi prea coerenta. Am sentimentul ca ma lasa nervii si nu mai reusesc sa gandesc limpede.

Acum doua saptamani am sesizat Inspectoratului de Politie al judetului Brasov ca de pe teritoriul municipiului Brasov a disparut un buldoexcavator marca Case 580SR, an de fabricatie 2008, apartinand firmei noastre. Utilajul fusese inchiriat de firma Afor Instal SRL, care are sediul in Sanpetru. Administratorul firmei a sustinut ca nu are habar despre ce este vorba si ca cei care au inchiriat utilajul s-au folosit de documentele firmei lui. Sincera sa fiu eu am mari indoiei...
Toata ziua sotul meu si mecanicul utilajului au dat declaratii. Atunci am aflat ca din acelasi loc a mai disparut si un buldoexcavator CAT, an de fabricatie 2005, apartinand unei firme din Comanesti.
In acea zi cei de la politie au parut foarte interesati de caz. S-a gasit o filmare dintr-o statie peco OMV in care se vede figura celui care a preluat utilajul la Brasov si s-a ocupat de cazarea mecanicului utilajului.
Problema este ca interesul celor de la politie a "coborat' vertiginos dupa acea zi pentru a rezolva cazul.
Mai intai ne-au spus ca documentul pentru darea in consemn la frontiera a utilajului este la mapa si trebuie semnat de comandant, dar se pare ca existau alte documente mai importante si mai urgente. Dupa spusele lor, dupa vreo 48 de ore, s-a reusit acest lucru, dar nu avem nici un document care sa certifice asta. Timpul scurs mi se pare enorm, daca luati in considerare ca dealerul de la care l-am cumparat (utilajul a fost cumparat din Italia, nou) l-a dat in consemn in reteaua Case in circa 5 minute.
Apoi unul dintre ofiteri l-a contactat pe sotul meu si l-a intrebat daca nu stie pe cineva care sa poata extrage fotografia individului de pe filmarea de la OMV, fiindca lor nu le iese clara. Sotul meu si-a lasat treburile balta si a plecat la Brasov sa ia CD-ul cu filmul, dar... cand a ajuns acolo acelasi domn politist i-a spus ca nu i-l poate da fiindca procurorul a trimis dosarul la judecatorie. De ce? Nu a reusit sa explice.
Dupa cum stiti a fost retinuta o banda care se ocupa cu acelasi lucru in zona Constanta. De o saptamana ne spun ca asteapta fotografiile celor retinuti la Constanta, pentru ca noi si cei de la Comanesti sa vedem daca recunoastem vreunul dintre ei.
Sotul meu s-a intors ieri de la Brasov, unde a incercat din nou sa afle ce s-a mai facut in cadrul acestei anchete. Si a aflat... Nu s-a facut nimic! Dar nimic!
Mi-e greu sa va descriu cum ne simtim... Probabil ca pana acum ne-a sustinut speranta... Acum nu mai avem nici macar puterea sa speram ca ne vom recupera vreodata utilajul sau macar ca cei care au facut asta vor plati pentru fapta lor si nu vor mai avea ocazia sa faca si altora raul pe care ni l-au facut noua.
N-as vrea sa cad in pacatul de a vedea in jur numai conspiratii, dar este o diferenta uriasa intre atitudinea din prima zi a celor care "se ocupa" de caz si atitudinea din zilele urmatoare si de acum.

Va multumesc ca ati avut rabdarea sa cititi mesajul meu. Nu stiu daca puteti sa ne ajutati cu ceva, dar... nu se stie nicodata.

Cu respect,
Iuliana Pirvu
Buna ziua.
Situatia noastra este urmatoarea: avem o hala construita la marginea unui drum national, pe un teren pentru care exista un contract de comodat cu o persoana fizica. Cand am obtinut certificatul de urbanism si autorizatia de constructie nu ni s-a cerut avizul sau acordul celor de la Drumuri nationale. Au venit domnii de la drumuri si ne-au comunicat ca tebuie sa realizam o banda de accelerare decelerare, pe terenul nostru, pe banii nostri dupa care trebuie sa o predam la drumuri si sa le platim chirie. Ne-am interesat de documentatie, proiect, etc. Nu ca am fi tinut neaparat sa o facem, este o cheltuiala imensa, iar in zona sunt zeci de firme si doar una singura a facut asa ceva (CNCD-ul).
O vreme ne-au lasat in pace, iar intre timp primaria de care apartinem (Comuna Albota, judetul Arges, langa Pitesti) a amplasat o pancarda de intrare in localitate la vreo 500 m de noi. Acum au venit iarasi cei de la drumuri si ne-au comunicat ca o luam de la capat pentru ca Primaria Albota nu are PUG-ul aprobat de ei si ca de fapt nu suntem in interiorul localitatii.
Ce pot sa fac, pentru ca sincer chiar este inacceptabil sa construim banda sau sa le platim chirie.
Care este regimul persoanelor fizice, pentru ca in spatele terenului pe care s-a construit hala este un teren care apartine unei persoane fizice?
Imi cer scuze daca nu am fost suficient de coerenta, dar chiar sunt nervoasa.
Multumesc.
Buna ziua,
Avem un teren, scos din circuitul agricol, cu cadastru, cu toate documentele. Vecinul are si el cadastru. La verificare s-a constatat ca cele doua terenuri se suprapun, pe toata lungimea cu latimi intre 2,40 - 0,70 m.
Vecinul s-a apucat sa faca gard dupa cadastrul lui fara sa tina seama de acesta situatie, desi s-a discutat ca solutiile sunt ori impartirea suprafetei care se suprapune ori instanta.
Ce putem face?
Multumesc.