avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Activitate iuene123

Activitate iuene123

Buna ziua,

As dori sa intreb daca cineva are experienta in materie penala in urmatorul caz:
minor eliberat anticipat cu asistare zilnica. Inainte de a fi eliberat, a fost acuzat de un coleg ca l-a lovit si a primit o sanctiune disciplinara. Comisia disciplinara din centrul de reeducare i-a aplicat ca sanctiune "suspendarea dreptului de a primi si cumpara bunuri". Insa Judecatorul de supraveghere a privarii de livertate din centrul de reeducare i-a micsorat pedeapsa la "suspendarea dreptului de apresta munca" (el lucra zilnic la bucatarie).
Centrul de reeducare a depus contestatie impotriva acestei micsorari, conform art 173 aln. 3 din legea 254/2013, conform caruia suspendarea dreptului de munca se poate aplica numai in cazul in care abatarea s-a intamplat in timpul muncii, ceea ce nu este cazul.
Acum minorul este chemat in alt judet sa se prezinte pt o sanctiune din timpul perioadei de detentie, in conditiile in care el este eliberat anticipat.

Intrebarea mea este de ce se continua procedura cand sanctiunea mai serioasa nu se mai poate aplica? Este posibil sa fie incarcerat din nou? Eliberarea anticipata este o hotarare definitiva, se poate reveni la aceasta hotarare daca se descopera aceasta abatare?
Ce se intampla daca contestatie centrului de reeducare este acceptata de catre judecator? Care sunt consecintele pt minor?

Exista vreo cale in care el poate lipsi de la judecata?

Va multumesc mult!
Buna ziua,

As dori sa intreb daca cineva ma poate ajuta cu urmatoarea situatie. Un inculpat urmeaza sa fie detinut peste termenul stabilit de hotararea judecatoreasca. Motivul este o contestatie la executare care a fost disputata de catre 2 judecatorii, nici una nu a vrut sa recunoasca niste luni deja executate (cu toate dovezile si biletul de eliberare) iar momentan cazul este intarziat de catre conflictul de competenta trimis la ICCJ. Cazul nici macar nu este decis de catre ICCJ iar inculpatul ar trebui deja eliberat (are pedeapsa complet executata pe 3 iulie).

Care sunt consecintele daca inculpatul este detinut peste termen, se pot cere despagubiri sau nimanui nu o sa ii pese?
Este posibil sa fie tinut peste termen cand se stie clar ca luni executate ii lipsesc... dar termenul oficia de eliberare i s-a schimbat? Greseli nu s-au facut... singura problema este ca judecatoriile nu au vrut sa accepte responsabilitatea calcularii termenului conform art 598 NCPP.

Va multumesc mult!
Va multumesc mult pentru raspuns. Cred ca motivele ar fi destul de serioase, dar nu stiu cat ar fi luate in considerare de judecator: dosarul pe care am vrea sa il acceleram este o contestatie depusa de procuror la admiterea cererii de eliberare conditionata. In acelasi timp, inculpatul are un alt dosar - o contestatie la executare in care o judecatorie a refuzat sa adauge niste luni deja executate si dosar care este momentan la ICCJ. Termenul real de eliberare ar trebui sa fie in cateva zile, insa contestatia procurorului va avea loc la sfarsitul lunii iulie, timp in care inculpatul este detinut ilegal, peste termenul stabilit. Iar contestatia la ICCJ o sa dureze si mai mult pana o sa fie solutionata. Credeti ca acest motiv ar putea fi considerat de catre judecator (pt un caz care nu este inca solutionat, dar o eliberare conditionata ar evita ca inculpatul sa fie detinut peste termen)?

Va multumesc!
Buna ziua,

As dori sa va întreb dacă există vreo posibilitate sa grăbim judecarea unui caz penal la curtea de apel. Se poate ca inculpatul sau avocatul inculpatului sau grefiera centrului de detenție sa trimită o cerere de accelerare a judecății?

Va mulțumesc!
Buna ziua domnul Matache,

As dori sa va mai intreb un aspect pe care nu il pot intelege foarte bine de la avocatul pe care l-am ales: in timp ce se solutioneaza cazul la ICCJ, noi am vrea sa depunem deja contestatie pt lunile care nu au fost precizate in contestatia trimisa de centrul de detentie. Motivul este ca daca asteptam dupa solutionarea la ICCJ este posibil sa asteptam si 4 luni (desi ne este in continuare neclar cine ar putea rzolva contestatia, pt ca cele doua judecatorii se neaga pt solutionare...)
Intre timp, centrul de detentie l-a desemnat pt eliberare sub control judiciar, cererea a fost admisa dar contestata de procuor. Acum asteptam si dupa aceasta contestatie sa fie solutionata.
Este adevarat ca nu putem face o contestatie la executare pt solutionarea celor 3 luni executate deoarece are "pe rol" contestatia procurorului la schimbarea masurii educative?

Va multumesc mult de tot!
Da, o sa asteptam sa vedem ce instanta desemneaza ICCJ. Va multumesc pt ajutorul oferit in descifrarea cazului!

Toate cele bune!
As vrea sa va mai intreb daca aveti din proprie experienta vreo estimare cam cat dureaza solutionarea sau macar programarea unui dosar la ICCJ. Timisoara a dat aceasta hotarare pe portalul lor pe data de 23 aprilie, aproape acum o luna.

Va multumesc!
Asa este, se vede bine cat de disperati suntem cu aceasta situatie. Am scris in acel post toate deciziile cu datele reale si corecte: www.avocatnet.ro/forum/discu...

Cel mai bine e sa ignorati acest post atunci, care discuta numai o farama a problemei.... iar postul cu linkul de mai sus are tot sirul contestatiilor si incercarilor de a rezolva situatia.

Va multumesc pentru perspicacitate :)
Buna ziua,

As avea nevoie de sfatului cuiva care cunoste procedurile penale. Situatia pe care incercam sa o solutionam este a unui minor condamnat la 1 an si 5 luni pt o infractiune de catre judecatoria V. In timp ce executa pedeapsa, i s-a judecat si un dosar anterior de catre o judecatorie diferita, judecatoria H.
Judecatoria H i-a dat o pedeapsa de inca 7 luni, facand un total de 2 ani.

Problema cu care ne confruntam: hotararea de 7 luni a fost apelata. Pana la programararea apelului (care a durat 6 luni) inculpatul a fost eliberat pt prima pedeapsa - 3 luni au trecut de la data la care s-a depus apelul la data eliberarii. In timpul eliberarii apelul a fost respins si a fost internat din nou.
Acum apare ca trebuie sa execute 10 luni, in conditiile in care el deja a terminat o pedeapsa si are clar numai 7 luni ramase... I s-au adaugat cele 3 luni deja executate.

Cine ii poate calcula perioada savarsita in timpul primei pedepse de la devenirea definitiva a celei de-a doua pedepse pana la terminarea primei pedespe?
A doua judecatorie se declara necompetenta, pt ca el era incarcerat pt o pedeapsa data de judecatoria V.
Prima judcatorie(V) de asememenea... desi ei ar fi trebuit sa rezolve eroarea materiala.
Judecatoria din circumscriptia centrului de detentie trimite la judecatoria care ia dat pedeapsa initial.

Unde credeti ca putem face o contestatie sau ceva? Cum sa se numeasca si ce dovezi sa aducem ca el deja a executat acele luni? Mi se pare un cerc vicios de nedezlegat si ar trebui sa fie totusi simplu, din moment ce el are un bilet de eliberare 3 luni dupa cea de-a doua hotarar (cum poate fi eliberarea lui ignorata de toti?)

Va multumesc!