avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Activitate RazvanPH

Activitate RazvanPH

Buna seara,

Sotia mea intampina o problema destul de delicata la locul de munca si dorim sa stim daca putem ataca aceasta decizie atat la ITM cat si pe cale legala.
Mentionez ca inainte sa va trimit acest mesaj am sunat la ITM, iar de acolo ni s-a transmis faptul ca este ilegal ceea ce angajatorul doreste sa faca.
Relatez mai jos incidentul:

Avand in vedere situatia actuala (pandemia Covid 19), cat si faptul ca ea lucreaza intr-un centru comercial si la o agentie de turism(acest segment fiind destul de afectat in prezent), angajatorul a luat decizia sa acorde tuturor angajatilor din cadrul firmei telemunca(in prima faza), printre care si sotiei mele, la jumatatea lunii Martie 2020.

Ieri(30 Martie) a primit un telefon de la sefa ei prin care i s-a adus la cunostinta faptul ca incepand cu luna Aprilie 2020 i se scade o suma x de bani din salariu, deoarece firma nu este pe profit si aceasta decizie s-a luat la nivel de companie.
Cand a fost intrebata cum anume s-a ajuns la suma "x" de bani, nu a stiut sa-i spuna cum s-a ajuns la aceasta suma si nici daca este o scadere procentuala, raportata la salariul pe care il au.
Am incercat sa ne documentam cat am putut si noi pe internet (nefiind in domeniul juridic) si am gasit urmatoarea informatie:

"Potrivit art. 41 alin. (3) lit. e) din Codul muncii, angajatorul poate să diminueze salariul angajatului doar cu acordul acestuia, fiind necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă.
Exceptii, după cum urmează:

• potrivit art. 52 alin. (3) din Codul Muncii, în cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la cinci zile la patru zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz;"

Astazi a fost sunata din nou de catre sefa ei, iar sotia i-a transmis informatia de mai sus cat si faptul ca nu este de acord cu semnarea actului aditional prin care i se micsoreaza salariul, iar raspunsul primit din partea angajatorului a fost ca "intr-adevar vorbim de un act bilateral, insa aceasta este decizia luata la nivel de companie si se aplica tuturor angajatilor".
A solicitat toate aceste informatii in scris din partea departamentului HR si urmeaza sa le primeasca impreuna cu un act aditional de micsorare de salariu in zilele ce urmeaza.

Mentionez faptul ca sotia este gravida in 11 saptamani, iar sarcina este luata in evidenta atat la medicul de familie, cat si la un medic specialist.
Angajatorul a fost anuntat de acest lucru la inceputul lunii Martie, in scris, inainte sa fie anuntata stare de urgenta in Romania si chiar i-a fost micsorata si norma de munca de la 8 la 6h, in baza legii aplicabile, datorita mediului de lucru (statea foarte mult jos, pe scaun, iar doctorul care o are in evidenta i-a dat decizie de micsorare a programului), fara modificarea salariului.

Noi consideram ca este un abuz ceea ce doreste sa faca angajatorul, iar sotia nu o sa semneze actul aditional si dorim sa stim in ce masura putem ataca decizia pe cale legala si care ar fi sansele sa castigam un eventual proces in cazul in care ajungem pana acolo.

Va multumim si asteptam cu interes un raspuns din partea dumneavoastra!