avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Activitate shiba

Activitate shiba

Răspuns la discuția UZUCAPIUNE
eu.ro.lex a scris:

Decretul-lege nr. 115/1938 pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare.Dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 7/1996 toate actiunile in uzucapiune inregistrate pot fi solutionate numai pe baza Codului Civil, indiferent de momentul inceperii ori implinirii termenului de prescriptie achizitiva.




Gresit, cititi Decizia nr. 86 a ICCJ pubilcata in MO nr.697/2008, veti observa ca functie de regiunea unde este situat imobilul ce se doreste a fi uzucapat, (Transilvania spre exemplu) DL 115/1938 ramane in vigoare pentru uzucapiunile incepute sub imperiul sau chiar daca termenul de prescriptie se implineste dupa intrarea in vigoare a Legii 7/1996.
Răspuns la discuția Uzucapiune in baza D.l.115/1938
Multumesc,
Aveti dreptate, stiu ca intra sub incidenta DL 115/1938 la asta n-am avut dubii deoarece eram la curent cu Decizia ICCJ 86/2007, dar daca ma indrept impotriva unitatii administrativ teritoriale ca proprietar tabular atunci nu mai indeplinesc conditiile , deoarece nu mai am proprietar decedat.Adica textul legii ma restrictioneaza la aceasta situatie strict determinata in care poti uzucapa cu titlu de exceptie.
Actualul proprietar a preluat posesia in baza unui inscris sub semnatura privata ce ar putea fi asimilat unui antecontract de vanzare cumparare, promitent vanzator fiind unul din fii celui din Titlu.
N-a intalnit cineva un caz similar?
Răspuns la discuția cartea funciara
Cartile funciare se gasesc la Biroul de Carte funciara din circumscriptia unde sunteti arondat, depinde unde locuiti.In fiecare judej exista un Oficiu de Cadastru si Publicitate Imobiliara care are unul sau mai multe Birouri de Carte funciara, in resedinta de judet, in orasele mai importante din judet. Dupa ce va lamuriti de ce Birou apartineti trebuie sa stiti numarul de Carte funciara si nr. top al terenului si apoi sa cautati harta topografica respectiva.
Buna seara tuturor!
Am o speta mai deosebita si poate ma puteti ajuta.
Un teren situat in Ardeal deci, regim de Carte funciara, uzucapiune in baza art.28 al.1 din D.L.115/1938, respectiv posesie in conditiile legii timp de 20 de la moartea proprietarului tabular.
Aici apare problema, terenul nu este intabulat pe numele proprietarului decedat, acesta fiind improprietarit prin Titlu emis in baza Legii reformei agrare 187/1945 (cu punere in posesie efectiva).
Deci terenul apare in harta topografica cu numarul de lot din Titlu, acest lot este intabulat intr-o foaie colectiva, proprietate privata a unitatii administrativ teritoriale, respectiv primaria orasului.Pot dovedi cu expertiza topografica identificarea terenului in raport de Titlu, am posesie utila, martori, dovada platii impozitului.
Credeti ca pot incerca in aceste conditii o actiune in constatare a dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune si sa cer instantei sa dispuna si intabularea titlului ?
A avut poate cineva o situatie similara, nu am gasit nici-un caz asemanator.
Multumesc!

Asa o sa fac. Nu eram la curent cu Decizia nr. 953/2006. Multumesc.
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta:
Am intocmit o plangere impotriva unui proces verbal de contraventie prin care se instituie pentru incalcarea prev. art.2 pct.1 din Legea 61/1991 rep., sanctiunea contraventionala -amenda in suma de 300 ron.
Art.3 din Ord.2/2002 privind regimul juridic al contraventiilor prevede - "(1) Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens.
(2) Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia."
Prin urmare, eu am iconsiderat corect sa depun plangerea la politie, ea fiind organul din care face parte agentul constatator dar au refuzat sa o primeasca cu indicatia de a o depune la judecatorie. In legea 61/1991 se spune doar ca se solutioneaza de judecatorie dar nu se precizeaza unde se depune plangerea.
Deci, ce parere aveti?
Multumesc.
Răspuns la discuția cumparare teren extravilan
Ar trebui si sa mergeti la taxe si impozite sa vedeti daca este inscris pe numele vanzatorului,. ar trebui sa fie.
Răspuns la discuția Taxe notariale
Nu, nu exista. Chiar daca sunteti unic mostenitor va trebuie un act in temeiul caruia sa se transfere proprietatea pe numele d-voastra, in evidenta cadastrala (carte funciara), la taxe si impozite , etc. ), nu puteti face nici un act de dispozitie fara aceasta formalitate. In privinta costului consultati 2-3 notari deoarece onorariul acestora este o mare parte din cost si difera de la unul la altul.
Răspuns la discuția UZUCAPIUNEA- se mai aplica?
Ati intrebat ce actiune trebuie introdusa, va raspund concret fiindca am acum o speta similara , o actiune in constatare.
Răspuns la discuția act de donatie
Presupun ca tatal doneaza terenul sotiei d-voastra.
Costurile sunt cam aceleasi pentru donatie sau vanzare cumparare, din acest punct de vedere nu reduceti din costul actelor.
Depinde de locul unde este situat terenul si de categorie , extravilan( arabil, faneata etc.)sau intravilan ( agricol, de constructie). Cel mai bine discutati concret cu 2-3 notari, impozitele sunt in principiu aceleasi dar depinde de onorariul practicat de fiecare si care este o parte considerabila din cost.
In privinta procedurii, va duceti la notarul ales cu actul de dobandire al terenului, actele de identitate, un certificat de atestare fiscala de la primaria unde platiti impozitul pe teren, extrasul de autentificare il solicita notarul.
Atentie, daca tatal va face donatie, sa se mentioneze scutirea de raport (asta in cazul decesului tatalui ulterior donatiei, daca mai sunt si alti posibili mostenitori rezervatari cum ar fi alti copii, sotie)