avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Activitate VasiAndreea91

Activitate VasiAndreea91

Răspuns la discuția Concediul de risc
Buna ziua!

Va mulțumesc frumos pentru răspunsul prompt! Îmi este de foarte mare ajutor!

O zi minunată!
Buna ziua!

La multi ani și un an nou fericit!

Va rog sa mă ajutați cu o îndrumare, daca se poate!
Sunt însărcinată în 19 săptămâni și jumătate. Medicul ginecolog mi-a recomandat concediu de risc. Acesta mi-a fost eliberat încă de când aveam 18 săptămâni, de către.medicul de familie.
Am întrebat atât medicul ginecolog, cât și medicul de familie asupra perioadei minime de eliberare a concediului de risc Ambii mi-au spus că începând cu săptămâna 16, acesta se poate elibera.
La serviciu mi s-a comunicat că începând cu săptămâna 20 pot beneficia de concediu de risc, conform informarii privind protectia maternității la locul de munca, ce mi-a fost eliberată de la serviciu. Doar că în acea informare, se specifica următoarele: " Medicul de medicina muncii recomanda concediu de risc maternal pe o perioadă de maxim 120 zile (permise de legislație) , până la eliminarea riscului existent pentru evoluția sarcinii, sănătății fătului sau sănătății salariatei gravide , până cel mult în a 63-a zi anterioara datei estimate a nașterii copilului , respectiv anterioară datei intrării în concediul de maternitate prenatal ( se poate depăși aceasta dată numai dacă gravida nu îndeplinește condițiile pentru a beneficia de de concediu prenatal conform legii) ". Nu se specifica in respectiva informare despre acea perioadă de 20 săptămâni.
Poate exista vreun risc sa nu îmi fie plătită perioada de până în cele 20 de săptămâni de sarcină?
Ce pot face in acest caz?

Va rog sa ma ajutați cu un răspuns în cel mai scurt timp posibil!
Va mulțumesc frumos, anticipat!
Buna ziua!
Sunt însărcinată. Lucrez la o banca de renume, pe partea de recuperare debite.
Eu fac naveta zilnic, cu trenul, a câte 54 km, zilnic. Menționez că sunt condiții de aglomerație, distanta dintre peron și scara trenului este destul de mare(trebuie sa efectuez un mic salt pentru a coborî). In plus, de la domiciliu până la gara, parcurg aproximativ 2 km, pe jos.
Mi s-a eliberat o adeverință de la medicul ginecolog precum că trebuie să evit parcurgerea pe distante mari, cu mașina/trenul. Aceasta a fost eliberată, in ideea in care as putea fii transferată la o agenție din orașul în care locuiesc, pt a evita naveta.
Mi s-a comunicat ca nu se va putea efectua transferul în orașul de domiciliu și că nici concediul de risc, dânșii nu mi-l vor aproba.
Din informații primite de la alte colege însărcinate, știu că trebuie să primesc un document prin care este evaluat postul, de către medicul de medicina muncii și ITM, și este specificat că locul de munca nu prezintă niciun risc.Urmeaza sa primesc și eu un astfel de exemplar și am înțeles că se insista foarte mult să îl semnez . Am înțeles până aici(că nu sunt condiții toxice sau de efort fizic), însă ce nu înțeleg este faptul că ei refuza să aprobe și să plătească concediul de risc, deși instituția răspunde de mine pe tot parcursul navetei. (Am fisa de traseu declarată , cu ruta și ora, la fisa de SSM).
In baza OUG 96/2003, art 5, Anexa 1, subpunctul a, de la punctul 1, A. Agenți, este specificat faptul că se poate acorda concediu de risc in condiții de șocuri, vibrații, stres.

Mă puteți ajuta, va rog, cu un răspuns? Ca le pot spune?