avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Activitate DianaModo

Activitate DianaModo

Momentan însă, nu exista nicio notificare formala privind desființarea pozițiilor. Nici măcar un email. Doar discuții fata în fata, că uite, asta e situația, pozițiile urmează sa se desființeze dar noi între timp suntem atât de interesați să vă ajutam ca va oferim ce poziții avem libere, cum ar fi cazul celei de sus: perioada determinata, salariu micșorat. Dacă angajatul accepta, practic își da singur demisia cu promisiunea unei reangajari pe noua pozitie. Noi înțelegem că se bazează pe efectul psihologic al vestii și tocmai de asta încercăm să găsim portițe ca măcar sa negociem cât de cât un 500lei în plus peste un salariu diminuat oricum cu 3000lei :(

CHKa a scris:

Va inteleg situatia extrem de dificila , dar - vedeti dvs. - legea spune ca angajatorul este indreptatit sa-si organizeze activitatea firmei cum considera , si nici unul nu va concedia oameni de care are nevoie . Pe undeva , e si firesc , nu e in atributiile lui sa faca protectie sociala , scopul unei firme este sa faca profit . Si , daca respecta legislatia privind concedierea , nu prea poti sa-i reprosezi nimic ... Un CIM pe durata nedeterminata nu garanteaza nimanui ca din acea firma iese la pensie ...

Angajatul nu are de ales. Azi e totul bine, omul muncește, are rezultate dovedite de evaluări și niște condiții salariale plus contract pe perioada nedeterminata, iar brusc într-o zi vine cineva și ii spune ca ii desființează poziția iar ca alternativa ii dau o poziție determinata de maxim 6 luni și o reducere de salariu de 40%. De panica și de disperare că de mâine ești "pe strada" (fără salarii compensatorii sau orice altceva), accepți că nu pare ca ai avea ceva de ales. Din păcate, asa a fost pusa problema, asta e situația.

CHKa a scris:

Intrebarea e daca angajatul isi doreste respectivul post , ca , neavand nici un act semnat , nu prea e in pozitia de a pune conditii ... Angajatorul poate , in orice moment , sa-si retraga oferta ... Iar alternativa e , desigur , disponibilizarea ...

Bună seara,
Îmi cer scuze ca va deranjez din nou și mulțumesc anticipat pentru ajutor. Unuia dintre angajații mei, care sunt și ei pe aceeași lista de "disponibilizare", i-au făcut între timp propunerea de a accepta o alta poziție în companie, pe perioada determinata (înlocuire CIC) de maxim 6 luni. Angajatul are acum contract pe perioada nedeterminata, prin urmare singura varianta în care pot face "transferul" este ca angajatul sa își dea demisia și sa îl reangajeze pe poziția noua, determinata. Colegii de la HR i-au transmis astăzi pe mail cererea de demisie cu acordul părților, iar în textul mailului au scris "Pentru transferul pe noua pozitie, te rog sa completezi cererea atașată si sa o semnezi cu superiorul tău".
E vreun mod în care putem folosi mailul asta ca să ii negociem măcar angajatului niște condiții mai bune pe noua poziție? De exemplu un salariu un pic mai mare: noua poziție nu doar ca e pe perioada determinata, dar are și un salariu mai mic cu app. 40%. Mulțumesc frumos de ajutor, încă o data
Mulțumesc mult, dl. Vasile
Buna ziua, as avea nevoie de un pic de ajutor va rog.
Angajatorul meu vrea sa imi desfiinteze pozitia. Avand in vedere ca suntem aproximativ 12 persoane in companie incadrate pe cod COR 243104, chiar daca in organigrama pozitiile noastre au denumiri diferite, poate face asta? Adica poate desfiinta doar una dintre cele 12 pozitii cu acelasi cod COR? Multumesc mult pentru ajutor
Buna dimineata,
Multumesc pentru raspuns. Am cautat in actul aditional vs. oferta facuta acum referirile la felul muncii si avem astfel:
- Cand am fost avansata pe pozitia actuala, am trecut de la cod COR 243104 la cod COR 241226., scriind in actul aditional "se modifica elementul E-Felul muncii".
- In oferta pe care ar vrea sa o semnez acum scrie "iti propunem postul de..... cod COR 243104". Asta inseamna, daca inteleg corect ce mi-ati scris mai sus ca de fapt isi doresc sa accept de buna-voie trecerea la codul COR anterior, adica retrogradare.
Ce se poate intampla daca nu semnez oferta si nu accept sa semnez actul aditional? adica presupun ca daca isi doresc asta foarte tare, de fapt, legal, ar trebui sa faca o ancheta disciplinara din care sa reiasa ca aceasta retrogradare e o masura disciplinara; aceasta masura disciplinara oricum poate avea efecte maxim 60 de zile, din cate am citit.

Prin urmare, eu inteleg din toata povestea ca de fapt ar trebui sa le spun ca fie sa initieze cercetarea disciplinara, daca ei considera ca au vreo baza pentru cercetare (si nu au), fie sa se joace din organigrama departamentului astfel incat sa-si puna protejatul pe ce cod COR considera, iar din punct de vedere organigrama sa-l pozitioneze ca superiorul meu si mie sa-mi modifice doar fisa postului eventual. Adica vreau sa zic ca ar putea sa faca aceasta modificare lasandu-mi mie contractul in pace, corect?
Multumesc inca o data pentru ajutor
Multumesc mult pentru raspuns. Da, stiu ca nu ma pot obliga, numai ca as vrea totusi sa le propun o solutie "la mijloc", ca sa-si rezolve si ei problema cu numirea "copilului de suflet", dar sa ma lase si pe mine sa-mi fac treaba in liniste. In momentul asta, cumva ei au o problema, pe care ar vrea sa le-o rezolv tot eu :))) dar de data asta intr-o maniera care ma afecteaza direct pe mine. Adica am totusi un parcurs profesional impecabil si in compania asta, si in altele, si chiar mi se pare ca-mi fac rau singura pe termen lung daca semnez ca vreau eu de buna voie sa ma retrogradeze. Ce pot sa le propun? Multumesc inca o data
Buna,

Angajatorul meu isi doreste sa numeasca o alta persoana pe pozitia mea. Au spus ca si-ar dori sa rezolvam asta intr-o maniera fara consecinte pentru mine, in sensul ca nu imi modifica salariul de incadrare, ci doar prin fisa postului imi reglementeaza atributiile ca fiind aferente unei pozitii inferioare celei pe care o detin. Practic am avut o pozitie, am fost promovata de un an, iar acum si-ar dori sa ma intorc la pozitia anterioara pastrandu-mi insa toate beneficiile salariale.

Problema care a aparut este insa ca astazi mi-au facut o oferta de angajare pe pozitia anterioara :) daca o semnez, urmeaza un act aditional in care ma re-pun pe pozitia anterioara. Practic este o retrogradare pe care si-ar dori sa o semnez pur si simplu. Pot sa-mi impuna sa fac asta?

Din punct de vedere formal, ei nu au vreo baza sa decida retrogradarea ca masura corectiva sau in urma unei anchete disciplinare pentru ca nu numai ca nu am facut nimic rau, ba din contra am si niste rezultate foarte bune si usor demonstrabil ca sunt bune, pentru ca sunt cifre de vanzari. Chiar in ciuda acestui an dificil, cifrele sunt peste bugetul de vanzari, departamentul pe care il conduc fiind singurul din companie care a reusit asta :)

Ma rog, inteleg ca numirea altei persoane pe pozitia mea este o decizie politica, pe care vor sa o impuna pur si simplu. Eram de acord sa-mi modifice doar fisa postului, pastrandu-mi nivelul salarial, insa mi se pare ca ar fi o prostie din partea mea sa accept sa semnez si un act aditional prin care practic ma cer singura retrogradata. Pentru ca asa cum spuneam, n-am facut nimic care sa ma faca sa iau aceasta decizie de buna voie.

Ce pot sa fac, cum pot sa pun problema, ce solutie "mai buna" as putea sa le propun?

Multumesc de ajutor,

Diana