avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Activitate utilizator128231231

Activitate utilizator128231231

citez: "... se transmite dreptul de proprietate asupra urmatorului bun imobil: Cota indiviza de 12mp din terenul inscris in CF cu nr...cota corespunzatoare Locului de parcare descoperit cu numarul..."

Se transmite o cota indiviza. Dar se stipuleaza clar ca este pentru folosirea unui loc de parcare. Astfel: "...in contul cotei indivize vandute cumparatorului... Cumparatorul va fi indreptatit sa foloseasca in mod exclusiv locul de parcare cu nr... avand o suprafata de 11mp marcat in schita ce constituie Anexa X la contract"

Iar in acea schita este identificat locul de parcare cu numar
Buna ziua,

I. Introducere:
S-a incheiat un contract de vanzare-cumparare a unei cote indivize de 12mp dintr-un teren inscris in CF, cota corespunzatoare unui loc de parcare descoperit. Locul de parcare este identificat in contract cu numar intr-o anexa reprezentand schita paracarii si este atasata contractului.

Locul de parcare privat face parte dintr-un ansamblu rezidential nou construit intr-o zona urbana.

Problema cu acest loc de parcare este ca datorita latimii foarte reduse, acesta aproape ca nu permite accesul in masina atunci cand sunt si alte masini parcate alaturi.

Contractul a fost semnat in momentul in care nu era niciun alt loc de parcare vandut, astfel ca parcare era goala, iar semnatara nu si-a dat seama ca daca se parcheaza alte masini alaturi, nu va mai fi suficient loc sa iesi/intri in masina.

II. Detalii parcare:
a. parcare la 90° - dublu sens
b. Locul de parcare achizitionat face parte dintr-un grup de 17 locuri de parcare aliniate unul langa celalalt, toate la 90 de grade fata de drum.
c. Dimensiunile fiecarui loc de parcare sunt:
- latime: 2.20m (masuratoarea a fost facuta pornind de la axul liniei delimitatoare a locului de parcare, asa cum prevede NP 24-97)
- lungime: 5m

III. Cadru legal. Normativ pentru proiectarea si executia parcajelor pentru autoturisme, indicativ NP 24-97, din 28.11.1997

Conform NP 24-97, IV.6.2.1:
Se considera ca un parcaj este corespunzator cerintelor prezentei norme atunci când dimensiunile locurilor de parcare sunt mai mari sau cel putin egale cu dimensiunile precizate în continuare.

Conform NP 24-97, IV.6.2.2. Geometria platformelor de stationare, Tabel 6.2.2. Dimensiuni si unghiuri ale locurilor de parcare, inteleg ca latimea minima a locului de parcare este de 2.30m in cazul parcarilor la unghi de 90 de grade cu drumul asa cum este evidentiat in aceasta figura: [ link extern ]

Totodata, conform IV.6.2.1:
Unele din dimensiunile normate sau recomandate vor putea fi reduse conform tabelului 6.2.1.

Din acel tabel (6.2.1) inteleg ca doar parcarile care au un ansamblu de maxim 10 locuri de parcare pot avea o latime redusa cu 10cm, astfel incat dimensiunea minima conforma in cazul acesta ar fi 2.20m. Dar locul de parcare, cum am precizat si mai sus, face parte dintr-o parcare cu 16 locuri.
Tabel 6.2.1: [ link extern ]

IV. Ca si concluzie, se pune urmatoarea intrebare:

Este legal construita parcarea ? Si daca nu, atunci care sunt pasii care ar trebui sa ii urmeze cumparatorul pentru a primi banii inapoi, pornind de la premisa ca vanzatorul nu doreste o rezolvare amiabila a acestei probleme refuzand in acelasi timp dialogul pe aceasta tema.

Mentionez ca toti proprietarii acelor locuri de parcare se afla in exact aceeasi situatie si au aceeasi intrebare.

Va multumesc.