avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Activitate Fritzilica

Activitate Fritzilica

Discuție Angajat MAI
Buna seara,

Speță: soț soție angajați MAI care nu beneficiază de concediu plătibil cu 75%, dar că și bonificație, cf legii 19/2020, aceștia beneficiază de un plus de 75% la salariul de bază. Bun.
Vine ziua de salariu și... surpriza, cei 75% nu sunt toți, de ce?! Pt că a au scăzut zilele libere luate pt orele lucrate SUPLIMENTAR. Explicație:"celălalt părinte a avut 3 zile libere și a stat cu copilul", cu toate că, legea spune clar că nu se plătesc zilele in care părinții beneficiază de concediu legal sau fara plată. Ba mai mult, cei ce fac plata salariilor,"abuzează" prin faptul că, verifica ambele centralizatoare de prezența pt a vedea care din cei doi părinți are sau nu liber ..
Este o măsură corectă cea prezentată mai sus?!
Daca n lege spune că noi nu beneficiem de zile libere plătite cu 75%, și ne luam liberele din orele suplimentare, este corect sa nu se taie din beneficiul primit cf legii? Și asta în urma unor "hotărâri interne"?

Va mulțumesc,

Eugenia
Buna ziua,

Am si eu o nedumerire, am unbaiata de 8 luni, si pana acum nu a fost trecut la intretinere, insa brusc, fara sa fiu anuntata am vazut ca e trecut. Cand am intrebat a zis ca se trece de cand are CNP, insa nu mi s-a spus conform carei baze legale si nici de ce pana acum nu a fost trecut.

Ma puteti ajuta sa-mi spuneti conform carei legi sau Hotarari se trecc copii la plata intretinerii si de la ce varsta.

Va multumesc
Va multumesc frumos pentru raspuns.
As avea si eu o intrebare referitoare la acelasi subiect, in CCM la nivel national pe 2011 - 2014 este prevazuta prima de nastere, insa angajatorul meu mi-a spus ca, conform Legii 62/2011 contractele de munca se incheie la nivel de Unitate deci nu se aplica cel la nivel nationl. Adica cu alte cuvinte ei nu sunt obligati s aacorde aceasta prima de nastere.
Buna ziua

Numele meu este Simona si sunt insarcinata in luna a 4-a. Mi s-a recomandat de catre medicul de fam sa lucrez 6 ore, conform HG96/2003 (sper sa nu gresec) deoarece starea de sanatate nu este constanta, plus ca fac 30 de km naveta cu autoturismul propriu sau microbuzul depinde de caz.

Intrebarea mea este urmatoare, cum pot sa ma ponteze cei de la Resurse umane, adica ei se tot "gandesc" cum ar putea legal s ama ponteze 8 ore daca eu lucrez 6. Mi-au cerut concediu medical cu codul 10, le-am zis c anu e OK, au zis ca suna la medic sa ii zic ca ba da, se poate da, apoi au zis ca ei nu gasesc alta solutie, ca-mi vor intarzia salariul. Le-am zis sa ma lase sa lucrez de acasa (se poate lucra si de acasa) si au zis c anu se poate, ca nici asa nu e legal, nu loe permite legea...
Credeti ca ma puteti lamuri si pe mine, credeti ca imi puteti spune de ce nu ma pot lasa sa lucrez de acasa?

Va multumesc

Simona
Buna seara

Nu stiu daca voi reusi sa ma fac inteleasa insa as avea si eu o intrebare, in cazul in care tatal meu a murit in 25 iunie 2009, si in mod normal partea lui se imparte intre mine, mama si fratele meu , in cazul in care inca nu s-a facut succesiunea pot beneficia sau ma pot inscrie impreuna cu sotul meu la programul PRIMA CASA?
Doresc sa mentionez ca nici unul din noi nu detinem nici un impobil pe nume, iar in cazul in care s-ar face succesiunea partea mea as trece-o pe numele mamei mele, si asta ca sa ma pot inscrie la acest program
Va scriu si doresc ajutor deoarece mi s-a spus ca este posibil sa nu am voie sa ma inscriu chiar daca nu s-a facut inca succesiunea, deoarece se considera ca acea parte care mi-ar reveni imi apartine...


Va multumesc anticcipat si astept un raspuns.
Sunteti dragut si amabil, si aveti dreptate, insa cred ca ar trebui sa se dea macar o luna intreaga pt intrarea in vigoare nu o data, asa ar putea beneficia sau nu clar unele persoane, dar asta este, vb cuiva "traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul".Din pacate am de crescut un baietel care acum are 11 luni, si datorita sistemului "bine pus la punct" nu beneficiez de indemnizatie, pt ca m-am mutat in alt oras si 3 luni am avut intrerupere, cu toate ca am platit la pensii...asta este viata

Va multumesc
Din pacate am fost acolo, in Brasov, si mi-au zis ca trebuie facuta cerere deoarece sunt la limita si ei cred ca nu-mi dau
Dar o sa mai incerc, multumesc
Nu mati ajutat cu raspunsul dumneavoastra, ceea ce mi-ati spus stiam si eu, insa nu stiu daca beneficiez de prelungirea de 3 luni in conditiile mai sus amintite.
Buna ziua

Ma aflu intr-o situatie foarte ciudata. Am beneficiat de somaj pe o perioada de 6 luni, ultima viza a fost in data de 24 martie 2009, iar pe carnetul de somaj data de 25 martie este apare ca si incetarea dreptului la somaj.
Intrebarea mea ar fi urmatoarea, eu voi beneficia de prelungirea ajutorului de somajului, sau nu? Are rost sa ma mai duc la AJOFM cu cererea de prelungire?

Va multumesc pentru ajutor