Buna ziua,
In primavara acestui an am participat la o licitatie a unui BEJ devenind adjudecatarul unui imobil (imobilul la fata locului este compus din teren aprox 2000mp+casa batraneasca + constructie inceputa in anul 2012 si nefinalizata( fundatie+zidarie bca+placa)).
La intocmirea dosarului de executare silita, OCPI a transmis catre BEJ un extras de carte funciara in care este mentionat ca imobilul este compus doar din teren.
Pe actul de adjudecare este mentionat imobilul compus doar din teren. Dupa intabularea dreptului de proprietare a terenului, BEJ a solicitat catre OCPI indreptarea erorii, a emis o Incheiere prin care indreapta actul de adjudecare ( teren+ casa batraneasca) (cealata constructie, cea nefinalizata m-am gandit ca nefiind receptionata nu poate aparea in cartea funciara).
Am fost cautat de catre debitoare si mi s-a comunicat de catre aceasta ca nu am cumparat decat terenul+ casa batraneasca, fara constructia nefinalizata
Am solicitat BEJ la care am adjudecat imobilul o copie dupa raportul de evaluare si am constatat ca in el este specificat " pe teren mai exista o constructie nefinalizata, neevaluata".
Intre timp, dupa intocmirea actului de adjudecare, debitorul a facut 2 contestatii la executare., ambele respinse in prima faza ( in mometul de fata a facut apel)
S-a apelat la un alt BEJ pentru punerea in posesia a imobilului, iar la punerea in posesie in locul debitoarei a venit o persoana cu procura care mi-a comunicat ca pentru constructia nefinalizata trebuie sa ne intelegem si sa ii fac o oferta. I-am spus ca nu ma pot pronunta pana nu ma informez la UAT de constructie si nu fac o expertiza tehnico-economica pe constructie, constructia nefiind protejata si suferind intemperii timp de ani buni, la care mi-a raspuns ca constructia e "buncar"
La maxim o luna de la evacuare am discutat cu persoana cu procura la telefon oferindu-mi 3 variante:
- sa ma dea in judecata pentru constructie, pretinzand ca constuctia e a ei
- sa ii fac o oferta. (am intrebat-o la ce suma s-a gandit si mi-a comunicat ca in constructie a investit 30.000E si ca ar vrea 25.000E (constructie realizata si nefinalizata in anul 2012)
- sa ii vand o parte din teren ( fapt ce nu doresc din n motive: nu as putea fi vecin cu debitoarea,tinand cont de situatie; am participat la licitatie pentru ca in zona respectiva nu am gasit de vanzare teren cu deschidere mai mare de 20m, iar daca ii vand tot cu 20m raman; etc. (in acest caz mai bine cumparam, nu ma mai complicam cu licitatia)
S-au solicitat informatii la UAT in legatura cu constructia si s-a comunicat ca a avut AC emisa in 2009 si nu a fost receptionata partial., AC fiind expirata de ani buni in acest moment.
Discutand cu un vecin al imobilului am aflat ca inainte cu vreo 2 saptamani de scoaterea la licitatie a imobilului cauta cumparator pentru constructia nefinalizata+teren 650 mp cu pretul de 20000E.
Mi se pare ca debitoarea profita de situatie si incearca sa obtina pe cat mai multi bani posibil si imi e sa nu cumva sa iau teapa in urma unei intelegeri (sa deschida proces sau alte chestii), si as prefera un proces in locul intelegerii.
Intrebarile sunt:
1. Tinand cont ca sunt proprietarul terenului pe care se afla constructia nefinalizata, cine este proprietarul constructiei nefinalizate?
2. O pot soma sa isi ridice constructia de pe teren in termen de x zile sau altfel sa o oblig sa achite cheltuielile cu demolarea?
3. In cazul in care ma da in judecata si nu are castig de cauza, constructia imi apartine?
4. In cazul in care are castig de cauza si constructia ii apartine si ne intelegem la un pret, cum se pot perfecta actele pentru a nu exista probleme pe viitor?
5. In cazul in care are castig de cauza si constructia ii apartine iar aceasta dpdv tehnic nu e in stare buna si nu ne intelegem la pret, o pot soma sa isi ridice constructia de pe teren in termen de x zile sau altfel sa o oblig sa achite cheltuielile cu demolarea?
Am incercat sa fiu cat mai detaliat si cat mai scurt posibil.
Va multumesc!