avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Activitate tudorodut

Activitate tudorodut

Răspuns la discuția Declarat nebun.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mulțumesc pentru răspuns.

Revin și cu câteva completări: bătrânul a fost luat în 2019 de către fiul său la el, în Spania și acolo a și decedat, după o lună. Pe certificatul de deces emis în Spania, mi-a fost arătat că scrie și "depresie", stop cardio respirator, diabet, etc. Fiul bătrânului susține că va primi de la medicii din Spania "hârtie" că tatăl lui nu a avut discernământ. De aici oarecum și nedumerirea mea că nu știu ce documente vor fi emise în Spania și ce "putere" au acele documente la noi în România.
După cum spuneați, eu nu am momentan ce face, doar să aștept, dar nici nu-mi convine să mă trezesc cu conturile bancare blocate (sau chiar golite) din cauza unor documente emise în Spania pe care eu nu le înțeleg.

Judecând obiectiv, problema de discernământ este a fiului, care după ce a făcut succesiunea tatălui i se pare că a moștenit prea puțin și susține că bătrânul trebuia să aibe mai mult. Am avut eu ghinionul să cad la mijloc...
Discuție Declarat nebun.
Declarat nebun.

Bună ziua,

Mă numes Tudor și de 7 ani m-am mutat de la oraș la sat. Aici am cumpărat o casă iar unul dintre vecini a fost un bătrân de 71 de ani, decedat anul trecut. Întrucât bătrânul avea un singur fiu, plecat în Spania, locuia singur și din cauza vârstei se descurca foarte greu (avea mari probleme cu picioarele). L-am ajutat foarte mult și ne înțelegeam foarte bine. Pe perioada vieții, întrucât acesta nu folosea, mi-a dat foarte multe unelte și utilaje pe care le avea el în gospodărie (subliniez, în timpul vieții!). Deasemenea, întrucât avea mare încredere în mine mi-a încredințat și cardul bancar pe care primea pensia ca să-i plătesc facturile când mergeam la oraș, să-i mai fac cumpăraturi sau să-i scot bani cash de la bancomat. Toate acestea s-au întâmplat pe perioada vieții sale.
Acum, după un an de la deces, m-am pomenit cu fiul său care a venit să-mi ceară bani pe motiv că multe din uneltele tatălui său se află în posesia mea și cu acuzația că am folosit bani de pe cardul bancar al tatălui său în interes propriu. Acesta amenință că mă dă în judecată, deși știe și el că bunurile și cardul mi-au fost date de bună voie de către tatăl său, acestă afirmă insitent că va demara procedura prin care tatăl său va fi "declarat nebun" și astfel voi fi obligat să-l despăgubes pe el și să suport toate cheltuielile de judecată.
Marea mea nelămurire este legată de procedura de a "declara nebun" pe cineva. Este plauzibilă acuzația, există o astfel de procedură și se poate aplica unei persoane decedate?

Vă mulțumesc.