avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Activitate avocado_toast

Activitate avocado_toast

Deci declaratia de renuntare la succesiunea legala (intocmita la consulat, eu fiind in strainatate… am uitat sa specific) nu are ramificatii legale decat daca o utilizez la notar unde e deschis dosarul succesoral, ori in instanta?

gi-jane2 a scris:

Am facut declaratia de renuntare la drepturile mele

Daca nu ati dat-o la notar sau in instanta, nu are vreo valoare

Am aflat despre decesul tatalui 4-5 ani dupa moartea sa, eu fiind singurul mostenitor clasa I. Bunica paterna fiind inca in viata, am acceptat sa fac o declaratie de renuntare la succesiunea legala pt ca mostenirea sa ii revina bunicii. Doar ca in timpul in care am facut declaratia, bunica a decedat de asemenea. Acum singura ruda ramasa este un unchi (fratele tatalui). Am facut declaratia de renuntare la drepturile mele ca mostenitor cand credeam ca mostenirea ii va reveni bunicii dar nu am depus-o nicaieri (nici in instanta nici depus la biroul notarial unde este deschis dosarul succesoral). Acum ca mostenirea i-ar reveni unchiului, m-am razgandit si doresc sa imi exercit dreptul ca mostenitor principal… este prea tarziu sa ma razgandesc avand in vedere ca au trecut multi ani de la deces si avand in vedere ca am creat acea declaratie de renuntare (a fost facuta recent). Poate fi anulata renuntarea la mostenire in aceste circumstante?


Multumesc in avans.
Multumesc mult pt raspuns. Voi apela categoric la un avocat, intrebarea e avocatul poate fi si un avocat roman de aici, sau trebuie un avocat din tara? sau nu are importanta neaparat, atata timp cat ceea ce trebuie este trimis?
Am nevoie de sfaturi legat de iesirea din indiviziune cu niste rude cu care sunt instrainata.
Este necesar putin context pentru ca este o situatie foarte complicata. Parintii mei au divortat cand eram foarte mica, tatal fiind alcoolic si abuziv. Putinele amintiri pe care le am legat de familia de partea tatalui sunt relativ neplacute si traumatizante. Dupa ce parintii au divortat, nu am mai auzit de la tatal meu si nici de la familia sa nimic, practic era ca si cum nu as mai fi existat pentru ei. Mi-am intalnit tatal odata in adolescenta (in secret pentru ca familia de partea mamei il detesta), dar nu am mai avut contact de atunci.
Intre timp am crescut si am plecat din tara. Traiesc in Marea Britanie de 6 ani si nu mai am legaturi cu nimeni din Romania in afara de niste prieteni de familie, toti oamenii care conteaza pentru mine fiind aici.

Acum vreun an sau doi am aflat accidental pe internet in versiunea digitala al unui ziar ca tatal meu a decedat. Anuntul postat specifica sa sun numarul unui birou notarial, la care am sunat de curiozitate. Doamna notar respectiva a inceput sa tipe la mine ma faca cu ou si cu otet cum ca nu sunt constienta, cum ca bunica de partea tatalui este inca in viata si ca are grija de proprietatea tatalui decedat pentru mine (din cate am inteles ea traieste acolo deci nu are grija de dragul meu neaparat) si ca de ce nu am contactat-o niciodata. Mi-a dat un numar de telefon pe care sa pot aparent sa o contactez pe bunica respectiva, dar numarul era gresit, avand prea putine cifre. Nedorind sa mai vorbesc cu aceeasi doamna notar care parea ca avea impresia ca eu eram cea care a abandonat familia de partea tatalui si nu invers, am decis sa evit problema pana cand problema nu mai putea fi evitata.

Ei bine, ziua in care problema nu mai putea fi evitata a sosit: Prietenii de familie in Romania la care am de asemenea adresa in buletin m-au anuntat cum ca am primit o citatie ca sa ma prezint pentru solutionarea cauzei civile avand ca obiect iesire indiviziune pt imobilul tatalui. Reclamantii fiind mama si fratele tatalui meu.
Motivele lor fiind ca parintii tatalui sunt cei care au cumparat imobilul, ca dupa decesul tatalui ei sunt cei care au achitat taxele la stat, si cum ca eu am "refuzat orice discutie", ca nu vreau sa fac cheltuieli si ca nu ma intereseaza? Un alt motiv citat fiind ca dupa divortul parintilor nu m-am m-ai intors in localitatea lor nici macar odata, ceea ce nu inteleg exact de ce ar fi relevant – bineinteles ca nu m-am mai intors avand in vedere ca tatal meu nu a facut nici cel mai mic efort pt a tine legatura cu singurul sau copil pe care l-a lasat cu traume fiind un alcoolic abuziv!

In orice caz, ceea ce imi doresc sa stiu este cum pot renunta total la succesiune, si daca este posibil sa fac asta fara sa ma intorc in Romania din UK.... avand in vedere ca suntem intr-o pandemie, avand in vedere ca nu ii cunosc pe acesti oameni deloc, avand in vedere ca nu sunt in posesia certificatului de deces ar tatalui si nu am pe nimeni in localitatea respectiva (la care de asemenea este foarte greu de ajuns).
Si ideal daca renunt la mostenire si las mamei si fratelui tatalui totul, prefer sa nu platesc nicio taxa judecatoreasca (ei cer ca eu sa le platesc), cum pot sa demonstrez ca ei nu au incercat sa ma contacteze in mod repetat asa cum pare ca au povestit tuturor, nu i-am abandonat, ba chiar opusul, etc? Este posibil sa fac asta de la distanta cu un avocat din Romania? Se poate prin consulatul din Londra?

Va rog foarte mult pt sfaturi si multumesc daca ati citit totul. Apreciez orice sugestie pentru ca nu am nici cea mai mica idee... Multumesc in avans pentru ajutor.